Den store Gatsby - 3 D (The Great Gatsby)

I 1922 flytter forfatterspiren Nick Carraway fra USA's Midtvest ind til det pulserende liv i New York. Nicks nye nabo på Long Island bliver den nyrige Jay Gatsby, som hver aften holder overdådige fester for jetsettet i sit kæmpe hus. Gatsby har et godt øje til Nicks dejlige kusine, Daisy Buchanan, der bor på den anden side af sundet. Hun er desværre er gift med Tom, der tilhører den gamle overklasse. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama, Thriller
Instruktør Baz Luhrmann
Medvirkende Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton
Spilletid 141 min.
Biopremiere 16.05.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Baz Luhrmann

(INSTRUKTØR)
Australske Bazmark Anthony Luhrmann fik et verdenshit med sin debutfilm Strictly Ballroom (1992) og beviste dermed at hans hjemland har andet at byde på end film om krokodillefangere og motorcykelbetjente. I Strictly Ballroom gør den mandlige danser Paul Mercurio oprør mod de snævre vedtagne normer indenfor konkurrencedans og skaber sin egen ...

Anmeldere

Politiken
"...én gang pompøst underholdende, pletvis gribende og påfaldende distanceret, overarrangeret billedfortælling. På førnævnte målestok: mere Luhrmann end Fitzgerald."

Berlingske
"På én gang vil Luhrmann være så tro som muligt mod Fitzgeralds tekst, mens han samtidig forsøger at transcendere den med sin egen stilisme."

Jyllands-Posten
"Men trods disse stilistiske lyspunkter, har Luhrmann et temmelig altmodisch greb om fortællingen, der med sin rammekonstruktion og dryssende bogstaver over lærredet primært bliver til ord."

Information
"Al dens glitter og glamour kan bare stadig ikke skjule, at i Luhrmanns hænder er en stor amerikansk tragedie endt som en overproduceret sæbeopera, hvor de mange, mange lag af rungende tomhed tilsammen munder ud i det rene ingenting."

Ekstra Bladet
"De både følelsesmæssige og sociale implikationer i romanen tabes dog fuldstændig på gulvet i dette udstyrsstykke, hvor selv skuespillerne blot fremstår som velklædte rekvisitter."

B.T.
"Man havde gerne haft flere følelser i klemme, men Fitzgeralds ' Gatsby' er stadig en forrygende god historie, og Luhrmann er en stilsikker, interessant instruktør. Er man fan af en af de to herrer, bør man ikke snyde sig for oplevelsen."

Cinemazone
"Den alvorlige Luhrmann er en anelse kedelig, og trods stærke skuespillere klinger det hele akavet – det kunne man sidst se i den gumpetunge Australia, og det præger desværre også sidste og vigtigste halvdel af The Great Gatsby."

Ekko
"Luhrmann er som filmfortolker perfekt tunet ind på psyken bag historien."

Brugere

29/05-13Dream A Little Dream Of Me
Spoilers,

Dagen er ikke den samme efter at have set The Great Gatsby. Man går, som Nick Carraway, rundt med et mørke om øjnene og om sindet. Hvis Hollywood er alle films moder, så er F. Scott Fitzgeralds bog The Great Gatsby den ene fortælling, som moderskabet er bygget op omkring. Fitzgeralds betydning for Hollywood og filmkunsten er uvurderlig, og ingen film om mandens idealistiske stræben (f.eks. efter en kvindes gunst) er nærmest lavet uden referencer til Fitzgeralds smukke, rå, eventyrlige og mørke billede af den fortabte drømmer, der bygger et virkeligt luftkastel, indhyller sig i tom rigdom kaldet den amerikanske drøm, ensom blandt mennesker for at skjule et altædende udækkeligt monster af et savn i hjertet.

Man bør ikke kunne se Luhrmanns flotte, men ordrette filmatisering ...

24/05-13Baz på halvt blus...
At genindspille en af de store film, som stadig står knivskarpt i erindringen, er noget af en udfordring. Men med Baz Lurhmann bag roret og min absolut yndlingsskuespiller i hovedrollen var jeg dog fortrøstningsfuld. Hvis om nogen kan give en historie en helt ny og uventet indpakning, så er det Baz Luhrmann. I "Strictly Ballroom" ramte han det betændte dansemiljø lige i solar plexus - og med "Romeo & Julie" lykkedes det ham at få de århundrede gamle dialoger til at fungere i et funky og moderne samfund. I sidstnævnte kan jeg fortsat finde detaljer, som får mig til at klukke. Så jeg var spændt på, hvad han havde fået ud af denne gamle klassiker. Ikke meget, må jeg så desværre konstatere.

Godt nok bærer filmen Baz's klare signatur - men de skæve vinkler, de hurtige skift, de forvredne...

16/05-13Dekadent champagnefest reddes af velklædt DiCaprio
Ja, jeg er en af de få, der ikke har læst F. Scott Fitzgeralds klassiker The Great Gatsby fra 1925 – sådan er det. Jeg har dog et vagt kendskab til den, men vil holde mig fra litterære sammenligninger med Baz Luhrmanns pompøse filmatisering.

Men desværre danser den dekandente fest sig ind i dødvande, mens de mere komplekse følelser og tematikker som forfald, grådighed og håb ikke får pondus nok.

Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/2013/0...aedt-dicaprio/

16/05-13Tæt på storhed
F. Scott Fitzgerald nåede aldrig at opleve den anerkendelse, som hans roman 'The Great Gatsby' fik. Bogen var et flop, da den udkom i 1925, og fik kniven af de amerikanske anmeldere. Først efter anden verdenskrig fik amerikanerne øjnene op for den. Fitzgerald døde i 1940.

Læs hele anmeldelsen her:
http://filmkorn.dk/anmeldelser/...eat-gatsby/365

Fakta

Medvirkende
Jay Gatsby Leonardo DiCaprio
Nick Carraway Tobey Maguire
Daisy Buchanan Carey Mulligan
Tom Buchanan Joel Edgerton
Myrtle Wilson Isla Fisher
George Wilson Jason Clarke
Jordan Baker Elizabeth Debicki
Dr. Walter Perkins Jack Thompson
Meyer Wolfsheim Amitabh Bachchan
Unge Jay Gatsby Callan McAuliffe
Klipspringer Brendan Maclean
Bag kameraet
Instruktion Baz Luhrmann
Produktion Lucy Fisher, Catherine Knapman, Baz Luhrmann, Catherine Martin, Douglas Wick
Manuskript Baz Luhrmann, Craig Pearce
Forlæg F. Scott Fitzgerald
Fotografi Simon Duggan
Klip Jason Ballantine, Jonathan Redmond, Matt Villa
Scenografi Catherine Martin
Musik Craig Armstrong
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Romance
Nøgleord Baseret på roman
Relaterede film Den store Gatsby
Premieredatoer
Biograf 16.05.2013
Øvrige oplysninger
Land Australien, USA
Produktionsår 2013
Spilletid 141 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Red Wagon Productions, Bazmark Films
Biodistributør Warner Bros. Pictures

Se også...