From Dusk Till Dawn

To dødsensfarlige forbrydere tager en præst og hans to børn som gidsler i en flugt over den amerikansk/mexikanske grænse. Gidsler og gidseltagere bliver dog nødt til at arbejde sammen, da de bliver overfaldet af en flok blodtørstige vampyrer. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Gyser, Thriller
Instruktør Robert Rodriguez
Medvirkende Harvey Keitel, George Clooney, Quentin Tarantino, Juliette Lewis
Spilletid 107 min.
Biopremiere 14.06.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Harvey Keitel

Harvey Keitel brugte sin ungdom på teaterscenen og har siden gjort sig gældende som karakterskuespiller med en række store optrædender i små, skæve film. Han var med i flere af de tidlige Scorsese-film og kan ofte opleves i intense roller som hårdkogt mand, der oplever verdenen fra gadeplan. Han kom ud til et stort publikum med små, velskårne...

Anmeldere

Scope
Fra blodig roadmovie til blodigere vampyrfilm >/b>
Hvad sker der når man kombinerer Quentin Tarantino med Robert "Desperado" Rodriguez? Resultatet er ikke blot bloddryppende, det er meget bedre - og så er det også ganske underholdende.

Jeg kan huske, at jeg i en alt for ung alder sneg mig ind i den lokale biograf for at se "Dødens Gab" ("Jaws") - og blev dybt skuffet - ikke at filmen var dårlig, men den var ikke nær så bloddryppende og rædselsvækkende som foromtalen (og mine legekammeraters storebrødre) havde lovet. Sidenhen har jeg haft mange lignende skuffelser - i modsætning til hvad diverse bekymrede børnepsykologer går og siger om udbuddet af voldsfilm, er det faktisk ofte skuffende, hvor lidt udpenslet vold der er i film. For mig var det derfor noget af en åbenbaring at opdage instruktører som Sam Raimi ("Evil Dead I-III") og Peter Jackson ("Bad Taste", "Braindead", etc.), som lavede totalt urealistiske voldsorgier, hvor blodet flød lige så tykt som humoren.

For et par år siden dukkede den mexikansk-amerikanske instruktør Robert Rodriguez så op med sin ultra-low budget debutfilm "El Mariachi", hvor han kombinerede Sam Peckinpahs "shoot-em-all" westerns ("The Wild Bunch" har stadig nogen af de flotteste skudscener i filmhistorien) med splatterkomediernes humor og sidst men ikke mindst et ægte talent for at fortælle over-the-top historier med små midler (det manglende budget var medvirkende til det sidstnævnte).

Da Hollywood opdagede ham, fik han så de penge, han havde manglet, da han lavede "El Mariachi" - resultatet blev "Desperado", en film der tydeligvis bar præg af et rigtigt budget, men som måske manglede noget af den stramhed, som forgængeren havde været tvunget til at have - til gengæld kompenserede den så med et højere bodycount, flere kugler og eksplosioner, rigtige stjerner som Antonio Banderas og Steve Buscemi (og til husarerne - heriblandt mig - den gudesmukke Salma Hayek), og gæstevisitter fra bl.a. Quentin Tarantino og Cheech Marin. Resultatet var en hæsblæsende voldskomedie, hvor bipersonerne knapt nåede at blive introduceret før de blev til gennemhullede lig (vi er mange, der glæder os til "Desperado" i denne måned kommer ud på video).

Nu kommer Robert Rodriguez så med sin tredie film (fraregnet hans fjerdedel af "Four Rooms", som endnu ikke har haft premiere herhjemme). Denne gang er Quentin Tarantino ikke kun med på en gæstevisit, men har skrevet screenplay, været medproducer og spiller en af hovedrollerne - og det kan mærkes!

180 grader
Filmens historie starter forholdsvis (for Rodriguez og Tarantino) realistisk med to dødsensfarlige mordere på flugt fra et massivt opbud af politi, FBI, etc.. Forbryderne er den koldblodige og hensynsløse Seth Gecko (George Clooney), der netop har skudt sig ud fra en retssal med hjælp fra sin bror Richard (Quentin Tarantino) - en totalt uligevægtig psykopat og sexforbryder. Deres plan er at slippe over grænsen mellem Texas og Mexico, hvor de skal møde en bekendt, der mod betaling kan skjule dem. Da de møder familien Fuller, som består af den frafaldne (han mistede sin tro, da hans hustru døde i en meningsløs trafikulykke) præst Jacob (Harvey Keitel) og hans to børn (Juliette Lewis og Ernest Liu), der drager rundt i en autocamper, har de fundet den perfekte måde at komme over grænsen på. Med en pistol rettet mod sine børn har Jacob Fuller ikke andet valg end at tage brødrene Gecko med.

Da de er kommet over grænsen, drager de til natklubben "The Titty Twister", hvor de skal møde brødrenes kontakt. Klubben er tilsyneladende et veritabelt Sodoma (Cheech Marin er en oplevelse som klubbens opråber, der faldbyder klubbens sortiment: "We got white pussy, brown pussy, yellow pussy, clean pussy, bloody pussy, ..."). Men så skifter filmen lige pludselig karakter: Det viser sig nemlig, at natklubben i virkeligheden er et skalkeskjul for en samling vampyrer!

Filmen skifter simpelthen fra at være en bloddryppende roadmovie i familie med "Natural Born Killers" til at være en endnu mere bloddryppende pastiche på en vampyrfilm, vel at mærke uden en aristokratisk Dracula - disse vampyrer er en samling blodtørstige lowlifes, anført af den meget letpåklædte Santanico Pandemonium (Salma Hayek fra "Desperado"). I et desperat forsøg på at overleve allierer Fuller-familien sig med Gecko-brødrene og et par seje børster, Sex Machine (Tom Savini) og Frost (Fred Williamson) - deres eneste håb er af holde vampyrerne fra livet indtil daggry, hvor vampyrer som bekendt må krybe i skjul.

Og så starter blodbadet ellers - det er længe siden jeg har set så mange kreative måder at nakke modstandere på, som de vores helte anvender (man skal lige vænne sig til, at Gecko-brødrene pludselig er nogen man skal holde med) - der anvendes bl.a. kondomer fyldt med vievand som kasteskyts. Hvordan det ender må man jo som anmelder ikke afsløre, men det er i virkeligheden heller ikke særlig væsentligt i denne film - det væsentlige er, hvor mange bad guys, der dør og hvordan - samt naturligvis den meget Tarantinoske dialog.

Filmen er flot filmet og klippet, makeup-effekterne er upåklagelige (totalt urealistiske, men hvordan i al verden skulle man også kunne lave en realistisk vampyr?), skuespillet er rigtig godt, især er George Clooney god som den iskolde Seth Gecko (han er indtil nu bedst kendt fra hospitals-serien "Skadestuen" på TV3, men bliver efter sigende den nye Batman), men både Quentin Tarantino, Harvey Keitel og Juliette Lewis er også rigtig gode. Det afsluttende spørgsmål er så, om det er en god film - tja, den er særdeles underholdende (hvis man, som mig, er til den slags), men det virker godt nok som om filmen knækker midt over i to dybt forskellige halvdele - begge halvdele er gode, men de er lidt svære at sætte sammen til en hel film. Jeg vil absolut anbefale at se filmen, men den bør nok ses i muntert og ikke nødvendigvis ædrueligt lag.

Brugere

03/11-07The Titty Twister...
(Spoilers)

Seth (George Clooney) og Richie (Quentin Tarantino) Gecko, to brødre på flugt fra loven, efter et "mislykket" bankrøveri.

Med den Mexicanske grænse som mål kører Gecko brødrene afsted med fuld speed i deres halvt smadrede coole Cadillac.

Ved et sidste stop på et øde motel i Texas, kidnapper brødrene eks-pastoren Jacob (Harvey Keitel) og hans to børn Kate (Juliette Lewis) & Scott (Ernest Liu).

Hele truppen begiver sig afsted til Mexico og de kommer med nød og næppe gennem den mexicanske grænse.

I Mexico hvor Gecko brødrene skal mødes med deres kontaktmand Carlos, mødestedet er den lumre og skumle bar Titty Twister...

Filmen starter ud som cool roadmovie, med de klassiske roadmovie kulisser, Texas, Cadillac, Motel og Spritus.

Men ligeså snart Clooney og co....

22/06-07C Film 1
From dusk till dawn er actionspækket eventyr med en del flotte effekter og nyskabende ting. Men den bliver hurtig for B film agtigt eller nærmest C film men alt den blod.

31/05-06Fed film i to dele
From Dusk Till Dawn har det hele; ultra cool roadmovie, og superenergisk vampyrhorror, og begge dele falder så absolut i min smag. Hele filmen er gennemført med en utrolig konsekvens, således at seeren ikke spares for noget. Hverken i Gecko-brødrenes flugt eller i horrorklimakset på The Titty Twister.

Dialogen er hele vejen igennem velskrevet og one-liners står nærmest i kø efter hinanden. Derudover ser vi George Cloony i hans klart hidtil bedste rolle, som den ultra coole flygtning, som heller ikke er bleg for at tage kampen op med en hel flok vampyrer.

Endvidere er hele herligheden fedt filmet, og splattereffekterne i 2. halvdel er lige i øjet.

Se denne film, hvis du trænger til uforpligtende super cool og energisk underholdning, hvor speederen og intensiteten ikke slippes ma...

29/03-06I already had a wife
SPOILERS

Sjovt at filmen fik så ublid en medfart af anmelderne i sin tid. Den var forud for sin tid, men jeg synes at reaktionerne her på scope viser, at filmen står distancen, selvom animationerne ikke længere er state of the art.

Dialogen er velskrevet.

Og vi får to film i én, som Ann Jerslev skriver i Det Er Bare Film, men hun synes sjovt nok at filmens handling er tåbelig.

Vi andre er glimrende inspireret. F.eks, af følgende elementer:

Lewis og Clooney må begge gøre vold på deres følelser og slå deres bror ihjel af hensyn til dem selv og brødrene. Det virker til at identificere Clooney og Lewis med hinanden, som en slags søster og bror.

Clooney, der agerer sjælesørger for en præst.

Den fine scene, da dagslyset kommer ind gennem skudhullerne i muren og oven i købe...

01/03-06Cool sex-satire 9
SPOILERS

George Clooney sætter hele filmens tema i relief når han med sin slutreplik afviser Lewis' tilnærmelse:

"I may be a bastard, but I'm not a fuckin' bastard."

Baren, Titty Twisters, og dens vampyrer (kunder og personale) repræsenterer seksualiteten, som Clooney & Co. angribes af. Efter at have nedlagt vampyrerne og således bekæmpet sin egen seksualitet, er slutreplikken om "fucking" helt i trådt med temaet. Clooney er nemlig angst for sin egen seksualitet. For ham finder der kun cølibatet eller døden.

En fin pointe i en dejlig film, der også rummer referencer til Patty Hearst, gidslet, der forelskede sig i én af sine gidseltagere.

Og Tarantino er med på noget foot fetish og må derfor tematisk helt korrekt lade livet efter at have smagt på varerne.

17/08-05første halvdel var fed
Anonym
Jeg giver denne film 3 stjerner fordi jeg synes at første halvdel var helt vildt fed, mens anden halvdel var noget lort, hvis den havde kørt stilen fra første halvdel helt ud, havde det været en 6 stjernet film.

29/06-05Let's Get Ramblin'
Robert Rodriguez er en mand med sans for action og sort humor, det beviste han i Desperado (en forløber for hans gennembrud El Mariachi) og her beviser han det endnu engang i en voldsom actionfilm, tilsat lidt Tarantino

Den første halvdel er ren Tarantino, hvor de to brødre Seth (en virkelig cool George Clooney) og Richie (en (på den positive måde) gusten Tarantino) flygter på hals og hoved tværs over USA efter et blodigt røveri og nu er de på vej for at møde deres bagmænd på baren "The Titty Twister" i Mexico, men så sker der noget, filmen undergår et voldsomt twist og slipper godt fra det

Jeg vil ikke sige det er alle instruktører der kunne lave denne film, men med Rodriguez instruktion og Tarantino drejebogen lykkedes det at skabe en kultfilm der bliver i hovedet længe efter man...

21/05-05Turbo underholdning!
Anonym
Denne her film er lige hvad man har brug for hvis man vil have noget ægte action!

18/01-05Unik hybrid-actionfilm
Dette er en af de meget få amerikanske actionfilm, der på ingen måde bærer præg af at være blevet gennemcensureret eller påklistret en usandsynlig happy end. Tilsyneladende har makkerparret Rodríguez/Tarantino lavet lige præcis det, de havde lyst og fantasi til!
Denne film er helt igennem grotesk, perverteret og grov-humoristisk, men også noget af det absolut mest underholdende og nyskabende, actiongenren nogensinde har budt på.

Med-manuskriptforfatter Tarantino er normalt ingen stor skuespiller, men netop i denne film er han helt perfekt som den brutale hovedpersons (George Clooney) seksuelt dybt frustrerede og livsfarlige lillebror. Dertil kommer, at resten af type-castingen også er ramt helt perfekt både med Harvey Keitel og Juliette Lewis. Endelig spiller Michael Parks en helt fo...

09/01-05Super fed genrefilm
Jeg kan ogeså godt indrømme det med det samme: Jeg havde læst en del om filmen inden jeg så den, men jeg må sige: Det ødelagde ikke en eneste del af fornøjelsen.
Superfed Action, splatter,krimi,roadmovie film der bare indeholder alt hvad en ægte ramasjang søger han vil have. Skifter fuldkommen genre tid efter tid, men det er bare super fedt!
Hvis man kigger på skuespillet så er George Clooney simpelthen bare perfekt til den her rolle. Quentin Tarantino gør det såmænd heller ikke dårligt, men når ikke op på Clooneys præstation. Der skal fandeme også en del til. Stort set alle andre roller formår at holde hele skuespilspræstationen i filmen oppe på et godt niveau.
Simpelthen en helt igennem FED film, der i mine øjne faktisk fortjener at blive en lille klasiker. Se den, køb den, lej den...Fakta

Medvirkende
Jacob Fuller Harvey Keitel
Seth Gecko George Clooney
Richard Gecko Quentin Tarantino
Kate Fuller Juliette Lewis
Scott Fuller Ernest Liu
Santanico Pandemonium Salma Hayek
Chet Pussy Cheech Marin
Razor Charly Danny Trejo
Sex Machine Tom Savini
Frost Fred Williamson
Bag kameraet
Instruktion Robert Rodriguez
Produktion Meir Teper, Gianni Nunnari
Manuskript Quentin Tarantino
Fotografi Guillermo Navarro
Klip Robert Rodriguez
Scenografi Cecilia Montiel
Musik Graeme Revell
Genrer og relationer
Genre Gyser, Thriller
Undergenre Splatterfilm, Vampyrfilm
Nøgleord Gidsel, Stripklub, Zombie
Relaterede film From Dusk Till Dawn 2, From Dusk Till Dawn 3
Premieredatoer
Biograf 14.06.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 107 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 43.195
Selskab Miramax Films, Dimension Films, Los Hooligans Productions, A Band Apart
Biodistributør Constantin Film

Se også...


Piranha 3-D
2010
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Undead
2003
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Braindead
1992
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Død sne
2009
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Blade 2
2002
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk