The Rock

Den højtdekorerede general Francis Hummel har set sig vred på den amerikanske regering, fordi den ikke giver sine 'undercover' soldater en ordentlig begravelse. Han vil derfor give regeringen en lærestreg, og sammen med et hold soldater stjæler han missiler med den superfarlige V.X. gas og placerer dem sammen med 81 gidsler på fængselsøen Alcatraz, der ligger i San Franciscos bugt. Et hold toptrænede soldater sendes sammen med den kemiske våbenekspert Stanley Goodspeed og englænderen Patrick Mason, som er den eneste, der nogensinde er flygtet fra Alcatraz, på en mission, hvis mål det er at stoppe General Hummel og afmontere missilerne. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Action
Instruktør Michael Bay
Medvirkende Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris, John Spencer
Spilletid 135 min.
Biopremiere 12.07.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Michael Bay

(INSTRUKTØR)
Michael Bay slog tidligere sine folder indenfor musikbranchen, hvor han har lavet videoer for blandt andre Tina Turner, Meatloaf og Lionel Richie. Også reklamefilm har haft hans interesse med spots for firmaer som Nike og Budweiser. Han har vundet flere priser indenfor de to genrer, og i 1995 blev han udnævnt til årets reklameinstruktør af Direct...

Anmeldere

Politiken
"Man har sjældent oplevet så store actionbrag, så massivt glødende angreb på alle sanser. Men filmen har svært med at komme i gang, svært ved at samle sig til en afgørende drive."

Weekendavisen
"Denne hårdtpumpede og særdeles underholdende actionskrøne kunne have været rigtig god, hvis den ikke til stadighed ville overgå sig selv med stadig større effekter."

Ekstra Bladet
"Det hele er svejset sammen af top-professionelle folk, og derfor overrumples man mange gange. Selvfølgelig er der adskillige lån fra andre action-film, men de er brugt så smart, at man ikke lægger mærke til det. Og det er jo en kvalitet i sig selv. "

Scope
En actionfilm bliver til

En ganske almindelig formiddag mødtes to filmproducere på en café i Hollywood. Emnet for mødet var idéen til en ny actionfilm. Scopes udsendte reporter fulgte hemmeligt med i samtalen fra et nabobord. Følgende er hans afskrivning af samtalen

Producer X: "Hvad er det så, du ikke kunne fortælle mig i telefonen?"
Producer Y: "En idé til en ny film. Du vil elske det, jeg har nogle forfattere klar til at skrive manuskriptet. Det er en actionfilm, der foregår på Alcatraz."
X: "ALCATRAZ! Det er sku da ikke noget nyt, der er lavet mange film om Alcatraz: "Escape From Alcatraz", "Alcatraz: The Whole Shocking Story", "Seven Miles From Alcatraz", "Six Against the Rock"..."
Y: "Ja, ja, ja, men hvad er fælles for alle de film?"
X: "øhh......"
Y: "De bryder allesammen UD af fængslet, ikke sandt?"
X: "Jo, det er jo hele pointen i de film"
Y: "Netop, men hvad nu hvis man i stedet skal bryde IND i Alcatraz?"
X: "Bryde ind?"
Y: "Ja, forestil dig det her: En dekoreret general har set sig sur på regeringen. Han har lavet en masse lorteopgaver - hemmelige operationer og alt det crap. Regeringen vil bare ikke begrave hans faldne mænd. Derfor stjæler han en masse missiler med noget sindsygt farlig gas og placerer dem på Alcatraz sammen med nogle gidsler. Derefter truer han med at lade gassen regne over Frisco, hvis ikke de faldne soldaters familie får oprejsning og en masse penge."
X: "Hm. Hvem skal spille generalen?"
Y: "Ed Harris."
X: "ED HARRIS! Han er sgu' da en rigtig hyggeonkel, svigermors drøm - for fanden tænk på "Apollo 13", han er overhovedet ikke skurketypen!" Y: "Jamen, han er heller ikke rigtig skurk. Han er jo bare patriot. Han tror på de ægte amerikanske værdier: Frihed, sandhed, retfærdighed, alt det lommefilosofiske pis, du ved. Han vil ikke røvrendes af regeringen, der forsøger at skjule sit gamle undertøj. Det er Oliver Stone konspirationer til masserne - og så er hans kone iøvrigt død."
X: "Arj, jeg ved ikke rigtig, en død kone, er det ikke lidt for meget."
Y: "Gu' er det ej - det er ikke finere madlavning, det er fast food i en pæn indpakning, og glem lige konen et øjeblik, hun er ikke en skid vigtig..."
X: "...Jamen, er hun ikke en del af hans motivation til at gøre det, han nu gør?"
Y: "Motivation. Det er altså ikke Actors Studio det her, det er ikke "Øst for Paradis". Prøv nu lige at høre efter engang. Generalen er kun igangsætter af handlingen. Regeringen og FBI er jo på røven. Det må ikke komme ud til offentligheden, hvad Ed har gang i, så de får fat i Sean Connery, der har været gemt væk i mere end 20 år. Han er den eneste, der nogensinde er flygtet fra Alcatraz. Forestil dig den scene. Slow motion, dystert fangehul, nøgler der rasler, Sean Connery med meterlangt hår - det er perfekt til traileren - WAM, "THE ROCK" - filmens titel, skrevet med store typer og Sean Connery, der siger: "Welcome to the Rock". Super sejt, ikke et øje tørt..."
X: "Sean Connery, han er englænder."
Y: "Det ER jeg godt klar over, men han vil gerne være medproducer på filmen. Vi kan bare lade ham være en gammel engelsk marinesoldat eller sådan noget, en rigtig senet macho-dreng."
X: "Så Sean Connery skal altså bryde ind i Alcatraz..."
Y: "...Sammen med et hold toptrænede soldater og en kemisk våbenekspert, der skal afmontere missilerne"
X: "Hvem?.."
Y: "Nicolas Cage."
X: "NIC CAGE, hvorfor ikke Brad Pitt eller Keanu Reeves - eller Val Kilmer for den sags skyld? De har haft sådanne roller før..."
Y: "Nej, nej, nej. Nic Cage er perfekt til den rolle. Efter successen med "Leaving..... øh......Leaving..."
X: "...Las Vegas?"
Y: "Ja, Las Vegas selvfølgelig. Efter den er han hot, han har brug for en actionfilm, så han kan nå ud til det brede publikum. Han skal spille en rigtig kryster, der i virkeligheden er en hård negl. Vi gir ham nogle oneliners og nogle seje stuntscener i slutningen...."
X: "...Han kommer altså til at se totalt åndsvag ud i den rolle."
Y: "Og hvad så? Det er sku underordnet om han passer til rollen, men med hans navn samt Seans og Eds på plakaten og en massiv reklamekampagne, så er den hjemme."
X: "Hvem skal instruere?"
Y: "Instruere, INSTRUERE? Har du ikke fattet det endnu. Det er en ganske almindelig actionfilm, med store stjerner, store stunts, stort budget og en meget usandsynlig og unuanceret handling med karrikerede og stiliserede konflikter mellem godt og ondt, velvalgte vittigheder og enkelte momenter af lune - og så skal de slemme skrivebordspersonager i CIA og regeringen ha' et rap over nakken!"
X: "?"
Y: "...Med andre ord, det er totalt ligegyldigt hvem der instruerer. Vi kunne f.eks. bruge...."
Y bladrer et kort øjeblik i sin lille sorte adressebog
Y: "...Michael Bay, han lavede "Bad Boys"..."
X: "Åh, ja - den var fin"
Y: "Og den tjente godt ind........Nå, hvad siger du så?"
X drikker det sidste af sin kaffe og betragter længe sine fingernegle.
X: "Ok. Sæt i værk."
Y: "SÅDAN. Det vil du ikke fortryde."

Brugere

04/05-08Toppen af 90ers action-poppen
Med The Rock har bulder og brag instruktøren Michael Bay skabt en af 90ernes mest underholdende actionfilm igennem et herligt opskruet tempo, usandsynlige destruktioner på samlebånd, blændende visuelle lækkerier - som er kendetegnet for alle hans film - samt et skuespillerhold der siger spar to til det meste andet i genren.

Med Michael Bay ved man, hvad man får, nemlig popcornsunderholdning af højeste karat. Målsætning nr. 1 er at underholdende med speederen i bund, og i The Rock viser kongen af Blockbusters, hvorfor han har sit tilnavn. Plottet er i og for sig underordnet, men faktisk er selve historien i The Rock ganske medrivende og med en smule substans. Valget af skurke – højtdekorerede amerikanske soldater, der i ”den gode sags tjeneste” vælger at angribe deres ellers elskede la...

12/08-06Amerikansk lir....
Endnu engang så jeg The rock, da den for nyligt blev vist i dansk tv IGEN IGEN !!!!
Det er utroligt som de elsker denne middelmådige film. Sikke en gang kvalmende moralsk bavl som bliver lukket ud i denne ALT for amerikanske film med helte og antihelte. Det er simpelthen for kvalmt og for letkøbt, men danskerne kan jo nok lide den slags film...ellers havde vi jo heller ikke Commander in chief kørende på Tv2----

20/03-05SÅdan!
The Rock er en overdådig acktion-film med fede effekter, gode skuespillere og et mega godt/smukt soundtrack af Hans Zimmer ( et soundtrack er, det nok mest vigtigste ved en film!)
I denne film er det jo heller ikke lige til at sige hvem der er skurken / den gode, Hummel vil jo bare have 100 mio. $, og så synes jeg at det er sygt i hovedet at den amerikanske regering vælger at bombe øen i smadder, i stedet for at betale.
Der er også et par gode overraskelser i filmen fx. at hele Navy Seal-Teamet bliver skudt i småstykker lige med det samme.
Man havde jo forventet at de ville dø en efter en som i alle andre film.
Så tak for en rigtig god film med Sean Connery, Ed Harris og Nicolas Cage i hovedrollerne.

01/02-05Rutinepræget actionbrag!
Nicolas Cage og Sean Connery byder op til bal i denne turbulente, actionmættede og rasende underholdende actionfilm der muligvis hverken har opfindsomhed eller nyskabende indfald i bagagen, men om ikke andet har Michael Bay formået at lave et hæsblæsende actionvirvar der ikke sløver tempoet et sekund, hvilket er værd at tage den famøse hat af for! Men selvom filmen har sine øjeblikke virker mange actionscener dog en anelse påklistrede og af og til bliver filmen dog også irriterende og triviel...

Nicolas Cage spiller hovedrollen som en biokemiker der bliver sat på hård prøve da han sammen med den gamle "escape-artist", som titlen så fint belærer publikum, Sean Connery, skal finde vej ind på Alcatraz, da en flok patriotiske soldater indtager fængselsøen med hvad dertil hører af gidsler ...

01/02-05Hangover-Hollywood
The Rock er vel nok den ultimative tømmermænds-film. Lunken Hollywood bulder og brag som er proppet med klichefyldte dialoger og en fuldstændig usandsynligt historie. Men på trods af det ( og en pinlig ringe Nicolas Cage ) flyver tiden afsted i selskab med The Rock på en grå søndag. Filmen er langt bedre end f.eks Con Air, Bad Boy´s filmene eller Armageddon. Målet er at underholde og det gør den sq meget godt...

01/02-05Kasper
Anonym
Det er pænt af dig, men det var nu mere fordi, at jeg synes den mangler i min DVD samling. ;o)

"Hadet" (La Haine) fik jeg fat på i London, men til trods for et stort udvalg af franske film, så var denne tilsyneladende ikke udgivet derovre.

I betragtning af at man kunne finde film som f.eks. "Henry - portrait of a serial killer" og "Mand bider hund" derovre, så burde det da ikke være fordi, at filmen har været for kontroversiel for dem.

Jeg må bare vente, men tak for tilbuddet alligevel. Jeg vidste ikke, at den var blevet sendt i dansk tv.

01/02-05Assassin(s)
Jo. Det er Kassovitz' hårdhudede film, jeg hentyder til.
Jeg har netop også eftersøgt den overalt, men må ligeledes konstatere, at den kun kan fremskaffes med franske eller hollandske undertekster. Selv om prisen er fornuftig er det jo nytteløst, medmindre man forstår sprogene (hvilket jeg desværre ikke gør). Det er end ikke muligt at finde engelske subs på internettet til filmen.

Men, men, men: Jeg båndede den på VHS, da TV2 sendte den i en sen nattetime for 4-5 år siden, og jeg har den stadig. Du skal derfor være velkommen til at kontakte mig (klik på navnet), hvis du vil låne den.

01/02-05Kasper
Anonym
Nu nævner du "Assasin" og vil i den forbindelse lige høre, om det er Kassovitz´s portræt af 3 generationer af lejemordere du hentyder til? Hvis ja, så vil jeg meget gerne vide, om du ved hvor man kan erhverve sig denne film henne, da jeg har søgt efter den overalt, siden jeg så den på natfilmfestival for mange år siden?

01/02-05Men hvad er "actionfilm"?
Jeg vil gerne stille de mange "Rockies" lidt til regnskab for deres argumentation og hovedrysten over dén kritik, som bl.a. jeg retter mod film á la "The Rock":

Personligt opfatter jeg actiongenren defineret som vold for underholdningens skyld og intet andet. Det indebærer naturligvis dén subjektive faktor, som afgør, hvornår den skildrede vold rent faktisk fungerer "behageligt" fremfor det modsatte.

Af samme grund er der formentlig mange, som ikke opfatter eksempelvis de meget brutale franske eller japanske actionfilm som "god underholdning" ("Brother", "Battle Royale", "Sonatine", "Dobermann", "Killing Zoé", "Assassin(s)" m.fl.), endskønt de ret beset må siges at være "den rene vare" i langt højere grad end de fleste af deres Hollywood-konkurrenter - og i øvrigt i flere tilfælde ...

31/01-05så fed
Anonym
bollefed

yiee hhaaaFakta

Medvirkende
John Patrick Mason Sean Connery
Dr. Stanley Goodspeed Nicolas Cage
General Francis X Hummel Ed Harris
James Womack John Spencer
Major Tom Baxter David Morse
Ernest Paxton William Forsythe
Commander Anderson Michael Biehn
Carla Pestalozzi Vanessa Marcil
Marine Kaptain Hendrix John C. McGinley
F-18 Pilot James Caviezel
Bag kameraet
Instruktion Michael Bay
Produktion Jerry Bruckheimer, Don Simpson
Manuskript Michael Bay, Douglas Cook, Mark Rosner
Fotografi John Schwartzman
Klip Richard Francis-Bruce
Scenografi Michael White
Musik Harry Gregson-Williams, Nick Glennie-Smith
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 12.07.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 135 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 221.309
Selskab Hollywood Pictures, Jerry Bruckheimer Films
Biodistributør Buena Vista

Se også...