Minority Report

Wahsington D. C., omkring år 2054. Teknologien gør det muligt at afsløre forbrydelser før de begås. Politimanden John Anderton arbejder for Pre-Crimes afdelingen og finder en dag ud af, at han jages for et mord, som han endnu ikke har begået. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Science Fiction
Instruktør Steven Spielberg
Medvirkende Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow
Spilletid 146 min.
Biopremiere 09.08.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Samantha Morton

Samantha Morton indledte sin karriere som 13-årig i tv-kostumedramaer, blandt andet "Jane Eyre” og "Emma". Hun fik stor anerkendelse for sin præstation i Carine Adlers drama "Under The Skin" (1997). To år senere modtog Morton en Oscar-nominering for bedste birolle i Woody Allens "Dur & Mol", hvor hun besnærer Sean Penn ved at forblive mut o...

Anmeldere

Politiken
"...selvom der er masser af alvor og paranoia, misantropi og pessimisme i 'Minority Report', er der også i Spielbergs udspil et klart element af leg, humor og elegance."

Berlingske
et nyt højdepunkt i Steven Spielbergs allerede enestående karriere, er det alt i alt svært at forestille sig en ret meget bedre film produceret i Hollywood.

Jyllands-Posten
"Den fremmeste kvalitet ved 'Minority Report' er dens ypperligt gestaltede fremtidsvision, der ikke mindst udfoldes med overrumplende kraft i filmens første kvarter..."

Information
"...en udfodrende og kuldslået fremtidsvision..."

Ekstra Bladet
"Se den, for Minority Report er ikke bare et nyt science fiction-eventyr med flotte visuelle effekter."

B.T.
"...en stram og effektiv thriller, der er pakket ind i en for ham usædvanlig upoleret og skramlende billedside, der øger fremtidsrealismen."

Bogart
"...holdt i grumsede farver, en ny stil for Spielberg, og der er scener i den af en intens uhygge, som mere minder om David Fincher end eventyrfortælleren Spielberg..."

Cinemazone
"...en begavet og original thriller, der formår at rive tilskueren med på en to timers rutschebanetur."

Brugere

09/02-08Dybt Professionelt Genrehåndværk 2
Jeg ved ikke hvordan, men Minority Report har altid været en film jeg gerne har villet se altid men har aldrig fået det gjort. Det var først da vores mediefaglærer medbragte den til et Spielberg forløb at jeg skulle stifte bekendtskab med denne perle.

Scenografisk og visuelt er filmen et mesterværk og byder på en svimlende og dyster fremtidsvision hvor privatliv så godt som ikke eksisterer mere og alle overvåges. Lige fra det futuristiske Washington til et retro/eventyrsted som f.eks. et drivhus med levende grene der er som taget direkte ud af et Grimm eventyr.

Hele herlighden skildres gennem øjnene på John Anderton, en betjent i PreCrime, et sted hvor mord forudsiges via tre orakler så det kan stoppes, men da han ser sig selv begå et mord må han finde sit offer og forhindre det me...

16/04-06Genialt!
Anonym
Denne film er simpelt hen genial. Den viser et ovenud realistisk billede på hvordan fremtiden kunne se ud, og hvordan det nok ender....

Steven Spielberg formår at lave formidable film om og om igen. Denn her mener jeg selv er en af hans bedste. Den springer rundt i tid, og det er fedt lavet. Effekterne er helt i top, og billedsiden er intens og dyster. Denne her film er nok den mest overraskende og gennemtænkte film nogensinde. man har ikke en chance for at udtænke et minut ind i filmen, for historien sprænger længere og længere ud, jo længere ind du kommer i filmen, og dermed er handlingsforløbet meegt mere intenst end mange andre science film. Man sidder i stolen vippet ud på kanten, og tænker, hvad gør han, skyder han, og så er scenerne med ham og miraklet så gennemtænkte som kun e...

25/01-06virkelig spændende
Jeg elsker simpelthen Spielbergs film, man kan bare se at manden elsker at lave film og at hans skuespillere elsker at arbejde sammen med ham, hvilket som regel resultere i nogen af årets bedste film. Lige meget om det er en komedie, science fiction eller drama så er hans film så pokkers godt lavet og interresante. Tror snart jeg ejer alle hans film på dvd og kan næsten ikke vente med at se München her i weekenden.

07/09-05Slutningen 1
Anonym
Som reaktion på den løbende kritik af filmens slutning får jeg lyst til at gentage noget, jeg skrev tidligere her på siden.

Efter min mening skal slutningen ikke tages som begivenheder der reelt forekommer i filmens univers, men som Andertons fantasier mens han er nedsunket i fangeskab. Som fangevogteren siger: "It's actually kind of a rush. They say that you have visions. That your life flashes before your eyes. That all your dreams come true."

Anderton drømmer sig til en lykkelig slutning.

Det forklarer bedre serien af totalt urealistiske hændelser mod slutningen, som fx konens opdukken med øjet, skurkens indrømmelser, det nye barn på vej til sidst.

Se slutningen igen! Efter min bedste overbevisning holder den. Og er meget mere i Phillip K. Dicks stil. Og i resten af filme...

14/03-05Intelligent kompleksitet
Anonym
En lille kort mening om en god Steven Spielberg

Kompleks Science fiction oplevelse..

Minority report er en fantastisk fremtidsfilm, som indeholder alt hvad en god film bør indholde - og hvis man forholder sig til netop denne genrer, vil jeg kalde filmen skelsættende.

Slutningen er for irriterende og er floskel; det ridser helhedsindtrykket - men ændrer ikke på at det er seværdig film ud over det sædvanlige..

/ Pipér

18/01-05Næsten gennemført univers
"Minority Report" er som science fiction film flere gange blevet sammelignet med "Blade Runner". Men det er min opfattelse, at man hellere burde tænke på Terry Gilliams mesterlige "Brazil" (1985), hvis man skal finde en film, der beskæftiger sig med samme problemstilling: Overvågningssamfundet og "umenneskeliggørelsen".

Spielberg gør det godt med denne film. Faktisk er der tale om én af hans mest dystre film til dato. Det lykkes at balancere elegant mellem skildringen af et "troværdigt" fremtidsunivers og intens actionthriller-agtig menneskejagt. Samtidig føles filmen trods sine 146 minutter ikke for lang (men måske heller ikke for kort?).

Hovedrolleindehaveren er velvalgt. Tom Cruises traditionelle image som perfekt intelligent (ofte grænsende til det maniske) karriere-jæger er me...

07/01-05WoooW
Anonym
Dette er en genial sammensat film, Selve plottet er jo genialt, igen spiller Tom Cruise fantastisk, Jeg nyder stadig i dag at se den pga. problematikken i filmen, men man skal sgu passe på ikke at hvride hjernen for meget på den her.

05/01-05Ok eller hvad?
Jeg synes at Spielberg har leveret en rimelig stemningsfyldt science fiction film, men der er en ting der nager mig, og derfor har jeg kun givet den 4 stjerner. Håber nogen kan forklare mig dette, ellers går hele handlingen op i røg for mig.
I filmen ryger Tom Cruise ud på en hæsblæsende jagt, for at finde ud af, hvorfor han vil myrde en på et hotelværelse. Hvordan har Max Von Sydow lavet dette setup?? Har han bare placeret ham fyren på hotelværelset sammen med billederne af Cruises søn og så forventet at det skulle gøre tricket?? For Tom Cruise finder ikke noget spor, som sætter ham i gang på han søgen efter denne mand. Det er først da hans navn dukker op, at han begynder sin søgen. Hvordan kan hans navn dukke op, når han ikke har nogen idé om, at der sidder en mand på et hotelværelse ...

05/01-05Hey Das
Ja det kan jeg godt huske, men jeg selv om Oraklerne (hed de vist) kan forudse hvad der vil ske, synes jeg at handlingen havde givet mere mening (for mig), hvis Max Von Sydows karakter havde givet Tom Cruise et clue om, at denne mand (på hotelværelset) findes. Det der lyder mærkeligt i mine ører er, at oraklerne forudser at Tom Cruise vil slå en mand ihjel, men det der udløser det, er at de ser at han vil slå en mand ihjel. Hvis du kan følge mig? De forudser i starten af filmen, at ham fyren vil slå sin kone og hendes elsker ihjel, og der er en grund til at dette bliver udløst, nemlig at han finder dem sammen. Det andet giver stadig ikke helt mening, synes jeg, men stadig tak for hjælpen.

05/01-05Das Gott
Med et clue mener jeg, at Max Von Sydow selvfølgelig ikke siger noget direkte til Tom, men sørger for at han kommer på sporet på en eller anden måde, ved at sørge for at lægge et clue, som han kan snuble over. For ellers så har han i virkeligheden ikke gjort andet, end at placere en fyr på et hotelværelse med en masse billeder af Toms søn og sagt: "nu venter du bare på det her hotelværelse indtil Tom kommer" og tænkt "det skulle gøre tricket". (Groft sagt). Ved at gøre dette (placere manden) får oraklerne så et syn, hvor de ser Tom Cruise myrde denne mand, og det at de får dette syn , gør at Tom Kommer på sporet af ham, og vil myrde ham. Kan stadig ikke få det til at give mening.Fakta

Medvirkende
Officer John Anderton Tom Cruise
Officer Ed Witwer Colin Farrell
Samantha Morton
Max von Sydow
Lara Anderton Kathryn Morris
Officer Fletcher Neal McDonough
Sean Anderton Spencer Treat Clark
Øjenlæge Steve Harris
Knott Patrick Kilpatrick
Bag kameraet
Instruktion Steven Spielberg
Produktion Bonnie Curtis, Jan de Bont, Scott Frank, Walter F. Parkes
Manuskript Jon Cohen
Forlæg Philip K. Dick
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn
Scenografi Alex McDowell
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 09.08.2002
Dvd 04.02.2003
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2002
Spilletid 146 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 197.344
Selskab DreamWorks, 20th Century Fox, Amblin Entertainment, Cruise-Wagner Productions, Blue Tulip

Se også...