Eksorcisten: Begyndelsen (The Exorcist: The Beginning)

Præsten Lancaster Marin prøver at lægge rædslerne fra 2. Verdenskrig bag sig ved at rejse til Afrika som arkæolog. Her skal han lede udgravningen af en byzantinsk kirke, men under kirken finder han en endnu ældre krypt, der viser sig at huse en ældgammel ondskab. Snart bryder helvede løs på de østafrikanske stepper. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Gyser, Thriller
Instruktør Renny Harlin
Medvirkende Stellan Skarsgård, James D'Arcy, Izabella Scorupco, Patrick O'Kane
Spilletid 114 min.
Biopremiere 29.10.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Renny Harlin

(INSTRUKTØR)
Den tårnhøje finske instruktør er kendetegnet ved spektakulære aktionsekvenser i imponerende special effects i dyre tju-bang film. Som 12-årig begyndte Harlin at fjolle rundt med et hejmmevideokamera, og så var hans fremtid ligesom på plads. Da han var i begyndelsen af 20erne lavede han sideløbende med sine universitetsstudier sit eget produkt...

Anmeldere

Politiken
"...helt uden den antydning af psykologi og uhygge, som i 'Eksorcisten' kom af at placere det overnaturlige i dagligdags omgivelser."

Berlingske
"Her males alt i blod, indvolde og replikker som: »Jeg er bange!« Djævlen viser sig selvsagt til sidst."

Jyllands-Posten
"...udvikler sig så forudsigeligt, at gys bliver til fnys."

Information
"Hverken manuskript eller dialog synes gennemarbejdet, effekterne er dårlige, og den ellers altid så gode Skarsgaard er decideret kedelig."

Ekstra Bladet
"...to timers tom, men effektiv roteren rundt i biografsædet i en styrtregn af chokeffekter..."

B.T.
"...splat, uhygge, chokeffekter og frække antydninger får rykket den skeptiske tilskuer ud på kanten af sædet."

Filmland
"...er Hollywoods opfattelse af gysere, når den er værst. Jo vildere og mere ekstravagant folk bliver smadret, jo bedre. Det har intet med gys at gøre."

Cinemazone
"...selvom man er tilstrækkeligt underholdt undervejs, er man underligt tom ved filmens slutning."

Brugere

30/09-06Ubehagelig film
Den er ubekvem, ubehagelig og uhyggelig på en mærkelig måde. Men den har altså også noget komsik over sig.

09/10-05Exorcist: The Actionmovie
Den frafaldne præst Merrin (Skarsgård) hentes til Afrika af kirken, for at undersøge en gådefuld kirke, der er ved at blive udgravet, og nogle mystiske begivenheder der er fulgt i kølvandet.

Hvad har man dog tænkt på, da man fik ideen til at lave en forhistorie om præsten Merrin fra den originale ”The Exorcist”. Først hyrer man instruktøren Paul Schrader, der mest er kendt for sine fremragende manuskripter til berømte film som ”Taxi Driver”, ”Raging Bull” og andre og også selv har instrueret en del film, knapt så kendte film. Han laver den og så finder man (filmselskabet) ud af at man vil kassere mere eller mindre hele filmen, da man ikke tror man kan sælge en mere psykologisk gyser og gerne vil have mere blod og vold og så hyrer man en som Harlin, hvis film stort set aldrig ejer for...

11/09-05..This movie... It's cursed.. 4
I fredags fik jeg slæbt mig op til den lokale kiosk, og af uvisse årsager (tømmermænd?), valgte jeg at ignorere de utallige advarsler og formaninger i forbindelse med denne prequel… en beslutning der kun kan karakteriseres som en big mistake!

Jeg var ellers positivt overasket omkring ca. de første 20 min, som jeg både synes var stemningsfyldte og interessante. Men så tog filmen (surprise?) en meget hurtig drejning mod en blanding af usselt effektjageri og en bemærkelsesværdig dramaturgisk inkompetence. Det virker nærmest som om, at Harlin har haft ambitioner og materiale til en kortfilm, men er endt med en relativt god indledning, og så en ualmindeligt imponerende stor bunke møg - og det gælder både effekter, opbygning og plot. Billige chok, usle CGI-hyæner, og et afsluttende opgør m...

04/07-05flad film
Anonym
Denne nr 4 var absolut en skuffelse at se på.
På intet tidspunkt i filmen fornemmede jeg noget der havde med gys at gøre.Og hen imod slutningen,ligner hun nærmest en dårlig kopi af Bride of Chucky,med de ar i ansigtet..!
Det er synd at man brygger videre med så dårligt resultat.1eren er stadig number one...

11/06-05Den rene elendighed!
Anonym
Izabella Scorupco er lækker, kittel klæder hende. Stellan Skarsgård spilder sit store talent.
Renny Harlin kopist! (Indiana Jones Raiders of The Lost Arc og blot gennem hele filmen generelt primitivt brug af trivielle gyser tricks).
Kan på ingen måde anbefales.

06/06-05"100% Uholdbart Makværk" 4
Puh, det er rigtigt rigtigt skidt det Renny Harlin præsenterer i Exorcisten 4.

Sikke en omgang fortyndet gammelmandstis han kaster i ringen, når han i stedet burde have kastet et hvidt håndklæde i ringen og sagt OK, det her kan jeg ikke, jeg må lave noget andet.

Cliffhanger 2 måske?

Men nej, istedet maltrakteres Exorcistens omdømme til ukendelighed, lissom tilfældet var med 2eren og 3eren.
Gad vide om nogen over 20 kender til den originale. Jeg håber og beder inderligt til de gør.

Det er synd og en gedigen synd at begå harakiri mod en genistreg som Friedkins mesterværk i scary scary !
Rent æv!

24/05-05Øhhh...
Anonym
Tjah, så gik der da ca. 90 minutter med det.

Sagt i alt beskedenhed, må denne film siges at være beskedenheden selv.

22/05-05Selvironi....
Anonym
Renny Harlin har aldrig været kendt for sine instruktør-bedrifter indenfor gyser genren, og det var derfor med stor skeptis at undertegnede lejede denne film.

Filmen er på ingen måde en værdig opfølger til den originale film, men det virker også som om Renny og co. heller ikke har satset på dette, tværtimod. Filmen giver hurtigt udtryk for at den blot er en sjov lille action-gyser med selvironien på det rette sted. Accepterer man dette og hopper med på turen får man hvad man forventer, suværen underholdning i højt tempo.

20/05-05gyserstrangulation
Renny Harlins Eksorcisten: Begyndelsen var dødsdømt allerede fra opstarten af. Efter en notorisk kompliceret tilblivelse skrottede Warner Bros. studierne Paul Schraders mere psykologisk drevne version, omskrev manuskriptet betydeligt så det indeholdte flere crowd-pleasing splatsekvenser, og hyrede så Harlin, der ikke ligefrem er kendt for at mestre det subtile filmhåndværk, til at håndtere iscenesættelsen. Harlin har ikke leveret noget nævne- eller seværdigt siden den effektive Deep Blue Sea og hans inkompetence har tydeligvis taget overhånd. Adder dette med hans manglende erfaring indenfor den mere psykologiskprægede gyser-genre, og Eksorcisten: Begyndelsen er et uundgåeligt flop, der langtfra retter op på Harlins skamfulde renomme.

Denne prequel udforsker Pater Merrins tidligere bek...

13/05-05©Blasfemi©
Med overskriften hentyder jeg ikke til noget religiøst i filmen, men til at man kan tillade sig, at lave sådan noget crap, som Harlin her disker op med og så sætte det i forbindelse med en klassiker som "Eksorcisten".

Da jeg så Eksorcisten II, der var jeg sikker på, at jeg havde haft en af mine dårligste filmoplevelser nogensinde. I dag havde jeg nærmest deja vu. Pudsigt nok var 3´eren en positiv overraskelse og bestod af en udmærket historie og nogle virkelig creepy scener, så den var i det mindste 1´eren værdig. Dette forsøg på at skildre Merrin som ung (eller ihvertfald yngere) og lave en prequel til den oprindelige klassiker fra 1973 kan opsumeres med et enkelt ord: RØVSYGT!

Filmen er simpelthen lige så sindsoprivende som en tv-aften med pause-fisk og tekst-tv og gys er der ikk...Fakta

Medvirkende
Fader Marin Stellan Skarsgård
Fader Francis James D'Arcy
Sarah Izabella Scorupco
Bession Patrick O'Kane
Semelier Ben Cross
James James Bellamy
Jomo Israel Aduramo
Jeffries Alan Ford
Chuma Andrew French
Kessler Antonie Kamerling
Bag kameraet
Instruktion Renny Harlin
Produktion James G. Robinson
Manuskript William Peter Blatty, William Wisher Jr., Caleb Carr, Alexi Hawley
Fotografi Vittorio Storaro
Klip Mark Goldblatt
Scenografi Stefano Maria Ortolani
Musik Trevor Rabin
Genrer og relationer
Genre Gyser, Thriller
Undergenre Okkult gyser
Nøgleord Demon, Eksorcisme
Premieredatoer
Biograf 29.10.2004
Dvd 09.05.2005
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2004
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 10.446
Selskab Morgan Creek Productions
Biodistributør Nordisk Film

Se også...