Unbreakable

David Dunn overlever som den eneste et frygteligt toguheld. Han slipper endda uden så meget som den mindste skramme. Efter ulykken opsøges han af den sære tegneseriefreak Elijah Price, der i modsætning til Dunn altid kommer til skade, grundet en sjælden knoglelidelse. Price har en teori om, at Dunns tilsyneladende usårlighed og hans egen utålelige skrøbelighed hænger sammen i et større perspektiv. Dunn tvivler, men måske er der alligevel noget om snakken. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama, Science Fiction, Thriller
Instruktør M. Night Shyamalan
Medvirkende Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright Penn, Spencer Treat Clark
Spilletid 105 min.
Biopremiere 01.07.1989
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

M. Night Shyamalan

(INSTRUKTØR)
Manoj Nelliyattu Shyamalan er født i Indien, men vokset op i en velstående forstad til Philadelphia i USA. Han er lidt af et vidunderbarn, der lavede talrige amatørfilm, efter at han som 8-årig fik et Super-8 kamera af sine forældre. Som 17-årig havde han således lavet 45 home movies. Nogle af disse film er at finde som ekstramateriale på DVD-udg...

Anmeldere

Scope
Unbreakable ikke usårlig

Instruktøren af "Den Sjette Sans" vender tilbage med en visuelt flot film, der desværre tabes på gulvet i de sidste minutter

Med sidste biografsæsons giganthit "Den Sjette Sans" (1999) slog M. Night Shyamalan sit (sære) navn fast som en instruktør, der formår at bygge stemning og spænding eminent op for dernæst at rive tæppet væk under tilskueren med et nærmest uhørt overraskende plot twist. I den med spænding ventede opfølger, "Unbreakable", gør han da også sit yderste for at fortsætte, hvor han slap - desværre uden helt at opnå samme effekt.

Skrøbelighed og usårlighed
Ligesom i "Den Sjette Sans" har han valgt at benytte Bruce Willis i hovedrollen, denne gang som det tidligere football-talent David Dunn, der ofrede karrieren på kærlighedens alter og i stedet ernærer sig som sikkerhedsvagt på det lokale stadion. Dunn overlever som den eneste et frygteligt toguheld og kan uden videre forlade skadestuen for at vende hjem til familien. Ikke så meget som en rift har han fået.

Elijah Price (Samuel L. Jackson på en rigtig skidt hårdag) er bestemt ikke født under samme heldige stjerne. Tværtimod er han født med en sjælden afart af knogleskørhed, hvorfor han har tilbragt det meste af sit liv i pendulfart mellem hospitalsophold, genoptræning og nye knoglebrud. Mr. Glass er det tilnavn, der har fulgt ham siden barndommen. For så vidt muligt at undgå den fysiske verden lever han sit liv blandt de tegneserier, hvor alt kan ske, uden at læseren kommer til skade.

Price erfarer Dunns talent for overlevelse og opsøger ham for at lufte en teori: Kan det tænkes at de to er hinandens modsætninger også i et større perspektiv? Er der en højere mening med hans egen skrøbelighed og Dunns tilsyneladende usårlighed? Dunn tvivler meget, men lidt efter lidt opdager han den kendsgerning, at han tilsyneladende aldrig har været syg, og at han desuden er en smule synsk. Hverken Price eller Dunns søn, Joseph, er i tvivl: Dunn har en evne, som må og skal bruges i det godes tjeneste.

Således krydses grænsen til det paranormale også i denne film. Men endnu engang er det ikke effektjageriet, men det menneskelige drama i erkendelsen af det uforståelige, der er Shyamalans mission. Bruce Willis er rigtig, rigtig god som et normalt menneske, der kun nødigt accepterer, at han ikke nødvendigvis er gennemsnitlig.

Forrygende billedside, men flad slutning
Spændingen bygges langsomt og udspekuleret op, og billedsiden er helt forrygende. Desværre er det som om, filmen tabes på gulvet de sidste ti minutter. Alt det, der er bygget op til den (naturligvis) overraskende slutning, fiser ganske enkelt ud i et klimaks, der ikke forløser noget som helst. Tilskueren står overhovedet ikke på det gulvtæppe, der bliver trukket væk. Det er møgærgerligt, og det virker som om, at der er revet 12-15 sider ud af manuskriptet, fordi filmen var ved at blive for lang. Biografsædet forlades med en fornemmelse af, at man har været lige ved at se en rigtig god film, som man alligevel ikke har ubetinget lyst til at anbefale andre.

Ikke desto mindre er nærved og næsten i dette tilfælde ret godt. "Unbreakable" kan under alle omstændigheder ses for Shyamalans visuelle talent, Bruce Willis filmiske nærvær og Samuel L. Jacksons hår, men forvent ingen ny "Den Sjette Sans".

Brugere

16/01-19Den glemte perle 3
Jeg må indrømme, at jeg ikke har set M. Night Shyamalans "Unbreakable" i velnok ti år. Derudover tænkte jeg ikke så meget om filmen i sin tid.

Men i anledning af den nærkommende premiere på Shymalans film "Glass", som bliver den tredje film i en trilogi efter "Unbreakable" og den mere nylige "Split", vil jeg skrive nogle ord om filmen, der startede det hele.

"Unbreakable" er sådan noget som en alternativ superheltefilm. Filmen er en mystery/thriller, hvor Bruce Willis lidt efter lidt etableres som en superhelt men med grundlag i en virkelig realistisk verden. Shyamalan forsøger at skabe tvivl om, hvorvidt Willis' karakter virkelig har superkræfter, men jeg synes ikke, at der for alvor skabes tvivl hos publikum. Men måske er dette fordi jeg har glemt, hvordan det var at se filmen f...

04/06-07M. Night Shyamalan når han er bedst....
En film fyldt med så megen uhygge, fiction og uovertruffent skuespil, at den vil give dig en hel del at tænke over.

helt klart en af M. Night Shyamalan,s bedste.

06/07-06Unbreakable
Den er da genial. folk der giver den 3-4 stjerner er da dumme ..

20/04-06Tomme tønder buldrer mest!
Tjah, filmen er meget stille, men til gengæld meget begavet! Men alligevel er den faktisk på intet tidspunkt kedelig. Hvis man bare gir sig selv en mulighed for at følge med i filmen, er den faktisk meget, meget spændende og interessant!

29/12-05En film der bliver bedre for hver gang..
man ser den. Måske en af Shyamalans bedste film, kan ikke rigtigt bestemme mig.

08/11-05Mesterligt realistisk helteportræt
Da jeg i sin tid så denne film for første gang, blev jeg meget positivt overrasket. Jeg vidste, at jeg netop havde set en smuk film. Men jeg vidste ikke, at den skulle gå hen og blive min yndlingsfilm.

Den handler om David Dunn (Bruce Willis), der overlever en alvorlig togulykke uden en skramme. Elijah Price (Samuel L. Jackson) , der lider af en skrækkelig knoglesygdom, som gør hans knogler lette at brække, afprøver en teori om, at hvis han selv kan have forfærdeligt svage knogler, må der være en eller anden, som har stærke knogler. Teorien går på, at David måske er den person og kan vise sig at være en superhelt. Selvom David har været skadet, får det ham alligevel til at tænke på sin glemte fortid.

På overfladen virker plottet måske en smule tyndt, men det er dybere, end det ser ...

19/05-05..Melankoli.. 1
Jeg må indrømme, at jeg er relativt begejstret for M. Night Shyamalan, men ikke ubetinget fan.
”Den Sjette Sans” var en velfungerende og original gyser, og bl.a. Haley Joel Osment’s præstation var ekstremt imponerende. Men når det så er sagt, har jeg nu svært ved opfatte filmen som et decideret mesterværk. Noget mere skeptisk er jeg overfor ”Signs”. Uden tvivl en speciel film, og hele invasionsperspektivet var så minimalistisk, at man må kun kan gi’ Shyamalan credit for originalitet. Ligeledes indeholdt filmen nogle få hårrejsende sekvenser, som fungerede rigtig godt - men resten (især slutningen) kørte helt af sporet efter min mening.

Til gengæld vil jeg driste mig til, at kalde “Unbreakable” for et undervurderet mesterværk, som (efter min mening) ganske enkelt blev bedømt på fork...

16/04-05Kedeligt?
Skuespillet må jeg indrømme der er i top! Men handlingen og stemningen...? En mand der ikke kan dø, og hans eneste svagpunkt er vand. Det siger mig godt nok ikke så meget. Og det er heller ikke fordi det er nogle særlig gode replikker. Men filmen er heller ikke såkaldt dårlig. Den sagde mig bare ikke stort set intet.

05/01-05MEGET undervurderet
Spoilers://

Efter at være kommet ud af biografen tænkte jeg for mig selv, at der sikkert var mange, som var skuffede over denne film. Det kunne man også høre på folks småmumlen idet de forlod salen. "Kan de dog ikke selv se, når de har været vidne til noget, som er så intelligent lavet og fascinerende i sin fortæller form", tænkte jeg, men blev hurtig distraheret af to højrystede fyre, som påpegede, at der slet ikke var nogen fed action i denne her, ligesom i "Die Hard 1+2+3" og "the Last boyscout". Oh well. hver sin smag.

Jeg er nu lykkelig for, at M. Night Shyamalan har fået skuespillere som Bruce Willis og Mel Gibson væk fra mainstream for en kort stund, så vi kan få deres talent at se i nogle VIRKELIGE filmoplevelser.

M. Night Shyamalan kører meget på mystikken i sine film o...

05/01-05langtrukken og kedelig... 1
Sorry - men jeg kan desværre ikke se det geniale i denne film. Langtrukken og kedelig, og kun takket værre et par udmærkede skuespiller præstationer får den slæbt sig op på 3 stjernerFakta

Medvirkende
David Dunn Bruce Willis
Elijah Price Samuel L. Jackson
Audrey Dunn Robin Wright Penn
Joseph Dunn Spencer Treat Clark
Elijahs mor Charlayne Woodard
Dr. Mathison Eamonn Walker
Kelly Leslie Stefanson
Babysitter Michaelia Carroll
Skolesundhedsplejerske Elizabeth Lawrence
Forretningsmand Firdous Bamji
Bag kameraet
Instruktion M. Night Shyamalan
Produktion Barry Mendel, Sam Mercer, M. Night Shyamalan
Manuskript M. Night Shyamalan
Fotografi Eduardo Serra
Klip Dylan Tichenor
Scenografi Larry Fulton
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Drama, Science Fiction, Thriller
Relaterede film Glass
Premieredatoer
Biograf 01.07.1989
Dvd 22.08.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 105 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 140.825
Selskab Touchstone Pictures, Limited Edition Productions
Biodistributør Buena Vista

Se også...