Sweeney Todd: Den Djævelske Barber fra Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)

Sweeney Todd har meget at være bitter over. Han blev smidt i fængsel, selvom han var uskyldig, og han har mistet sin kone og datter. Da han bliver løsladt, slår han igen dørene op til sin barbershop, men nu er det en lidt anden behandling, som Todd tilbyder. Han har nemlig forvandlet sig til Den Djævelske Barber fra Fleet Street, der barbereer hovederne af sine kunder. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Krimi, Musical, Thriller
Instruktør Tim Burton
Medvirkende Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall
Spilletid 117 min.
Biopremiere 01.02.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Johnny Depp

'Nightmare on Elm Street' (1984) gav John Christopher Depp III hans første filmrolle, men det var tv-serien 'De unge strissere' (1987-1990), der gjorde ham til et af 80’ernes ungdomsidoler. Den spændetrøje slap han ud af på fornem vis i 1990’erne, hvor han er blevet en af sin generations mest hyldede og uforudsigelige karakterskuespil...

Anmeldere

Politiken
"...en teknisk og visuel tour de force, hvor Burton understreger, at blandt de både sære og populære amerikanske instruktører har kun David Lynch har en lige så markant signatur som Burtons."

Berlingske
"Selv om »Sweeney Todd – den djævelske barber fra Fleet Street« ikke vil være for alle, er den inden for sin genre et eminent bud på, hvordan der kan leges med musicalen, så den bliver en anderledes oplevelse."

Jyllands-Posten
"Hvad der imidlertid også er lykkedes imponerende for Burton med hans anlæg for det groteske og morbide, er at ramme en tone, der på én gang er ond, vittig og bevægende."

Weekendavisen
"Det er en tiggeropera for det tredje årtusind, en virkelig tæt barbering og en veritabel opvisning i, hvor meget mediet i dag er i stand til at bære."

Information
"Det er svært at forestille sig en bedre iscenesættelse af Stephen Sondheims utraditionelle musical, der i Tim Burtons hænder er blevet en fest for både øjne og ører."

Ekstra Bladet
"Det stikker måske ikke særlig dybt, men det er ikke desto mindre morderisk undeholdende."

B.T.
"...en dybt særpræget film. Men det er også en fortryllende rejse ind i et parallel-univers, som kun Depp, Burton og Sondheim kan skabe."

Cinemazone
"Burton afvikler hele affæren, så det tager sig ud som en leg, og Sweeney Todd er derved blevet en eventyrlig tragedie fuld af stemning og stimulans for ørerne, men måske først og fremmest for øjnene. Visuel fortællekunst og (for)underlig fortællelyst, når det er bedst."

Brugere

24/09-08skræmmende langtrukken 1
Jeg er sikker på det ville være en fin lille gyser hvis ikke det var for al den sang, som gang på gang, hiver et hvert optræk til gys og spænding ud af filmen.
Filmen får en stjerne for de flotte billeder.

12/04-08ond, vittig og bevægende
Så kom resultatet af Tim Burton og Johnny Depps 6. samarbejde endelig ud til min biograf, og sikke en udfordring de her har kastet sig ud i. En udfordring de til en vis grad klarer sig igennem. Filmen har det hele: Kærlighed, hævn, mord, blod, kannibalisme og ikke mindst en fed historie, om en barber der syngende skærer halsen over på sine kunder, hvorefter hans kompagnon bruger dem som kødfyld i hendes tærter. Grotesk? Ja! Klamt? Ja, og så alligevel. Havde hørt at filmen skulle indeholde helt ekstreme mængder blod, men så slemt syntes jeg nu heller ikke det var. Til gengæld er der rigtig meget sang. Rigtig rigtig meget sang, hvilket dog både er en svaghed og en styrke for filmen. Det kan ikke undgås at tempoet i filmen nedsættes lidt, når der kommer en sang. Derudover er sangene en smul...

08/04-08Tim Burton gør det igen!
Da jeg gik ind i bio'en for at se sweeney todd var jeg utrolig spændt.
johnny Depp er jo en utrolig god skuespiller o Tim Burtons film er jo altid så spændende og stemningsfyldte.
lige fra starten af blev man drevet ind i det gotiske univers og da filmen sluttede havde man bare trang til at det ville fortsætte.
først var jeg lidt nervøs over at det jo var en musical da jeg synes det lød lidt bizart at man kunne slå genrene thiller og musical sammen men jeg må sige det lykkes temmelig godt.
det er en film der helt klart er værd at se dog var der lige nogle sange der ikke var så nødvændige.
det hele forsvinder dog heller ikk i blod og sang, der er nemlig også en helt fantastisk historie gemt i denne film.

08/03-08Blod, blod og atter blod
En fed Tim Burton film, der dog strækker sig lidt for langt - nogle af sangene ville godt have kunnet været udeladt, uden filmen ville miste noget. En fordel var nok at jeg intet kendte til Sweeney Todd i forvejen, derfor blev jeg overrasket over slutningen.
Johnny Depp er perfekt i rollen.

18/02-08Tragikomisk Blodrus
Hvis der skulle være en musical Tim Burton skulle lave til film måtte det afgjort være Sondheims Sweeney Todd, og det er lykkedes med brask og bram.

Filmen omhandler barberen Benjamin Barker der efter at have være uretfærdigt fængslet i 15 år kommer tilbage for at tage hævn over sin nemesis Turpin.

Allerede fra den fantastiske intro bliver man fanget i filmens dybt morbide og gotiske univers. Orgelmusik buldrer henover skærmen og vi møder en hærget Sweeney Todd i skikkelse af Johnny Depp med alt hvad dertil hører af hvid sminke og sorte rande under øjnene.

Tim Burton er nok en af de bedste stemningsskabere i Hollywood. Hans mørke London er perfekt gotisk og takket være Dante Ferrettis fremragende production design og Dariusz Wolskis fænomenale fotografering skaber Burton en pe...

10/02-08May the good Lord smile on you
SPOILERS

Man kan måske undre sig over at Tim Burton har fundet tilstrækkelig udfordring i en så korrekt filmatisering af denne historie, som hans Sweeney Todd er udtryk for, når han flere gange har bevist at han evner at give forlæggene til sine film en personlig og mørk drejning. Filmen er dog et gyldent frikvarter for Burton og hans tro følgesvende Johnny Depp og Helena Bonham Carter. Og den er fuld af gode temaer, omend det ikke er Burtons sædvanlige originale temaer der er tale om. Filmen refererer selvfølgelig på det filmiske plan elegant til Edward Scissorhands. Depps sakse er blot skiftet ud med barberknive, og det går ikke kun ud over træer, buske og vandsenge, men mennesker. Og måske er Todd på en måde også en ældre udgave af Edward, der hævner sin kranke skæbne, tabet af Wyn...

09/02-08Burton og Broadway i makaber duet
Hvis Tim Burton absolut skulle filmatisere en teatermusical, så kunne det kun blive Stephen Sondheims version af myten om ”Sweeney Todd”. Denne myte om en seriemyrdende barber i Londons beskidte gader i midten af 1800-tallet har været filmatiseret flere gange før, men dette er første gang som musical.

I denne version vil Sweeney Todd (Johnny Depp) hævne sin kone, der dræbte sig selv efter den onde dommer Turpin (Alan Rickman) voldtog hende, sendte Todd i eksil fra London, og gjorde deres datter til sin egen. Todd vender tilbage som en hævngerrig og bitter mand. Han genåbner sin barberbutik i samarbejde med tærtebageren Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter), som han starter et morbidt samarbejde med. Han skærer halsen over på sine kunder, hun bager kager ud af deres lig. Imens venter han...

07/02-08Blodsprøjtende tærtebageri 2
At Tim Burtons overrumplende visualitet og Johnny Depps finurlige skuespil er en farverig og underholdende cocktail er et indiskutabelt faktum. I Sweeney Todd formår de endnu en gang at forny sig, hvor sangen er den mest markante nyskabelse og stadig plastre filmen til med alt det, som netop gør deres makkerskab så uimodståeligt. Men den blodige musical er ikke lutter lagkage, da den historiemæssige fremdrift lider lidt under sangens tunge toner.

Filmens fortælling hænges op på et bittert hævntogt, hvor den engang så livsglade Benjamin Barkers sind er blevet opsvømmet med mørke og dystre tanker og nu kun har blodsprøjtende payback som opholdelsesdrift tilbage i livet. I skikkelse af den blege Sweeny Todd tager han nu sin hævn stykke for stykke, hals for hals, blodbad for blodbad.

T...

07/02-08Sjusket tætbarbering
Næsten hele vejen igennem Tim Burtons nyeste film, "Sweeney Todd", sad jeg nedplantet i Dagmars sal 1 med et tilbageholdt, uafklaret åndedræt. Et åndedræt lige på nippet til at udbryde i en begejstret glædesrus, men først og fremmest lige på nippet til at opgive i et suk. I stedet for at gøre nogen af delene, stillede jeg gentagende gange mig selv det simple spørgsmål: "Er det alt? Er "Sweeney Todd" virkelig alt hvad vidunderbarnet Tim Burton behøver at præstere, for at se helhjertede fans kaste sig for sine fødder?"

Det er tydeligt og langt fra ufortjent, at Tim Burton, akkurat som flere af de legendariske filminstruktører, nulevende såvel som afdøde, befinder sig i en karrierefase, hvor han rent ud sagt kan gøre hvad han vil. De kreative, sprudlende påfund fra de tidligere film, sås...

02/02-08Taber på the songs
Jeg kan fortælle at før filmen var mine forventninger helt oppe i luften, derfor var det nok også en af grundende at skuffelsen forfulgte mig som en sky på en regnfuld dag.

For at forklare filmen i sin enkelhed går den ud på at at Benjamin Barker, som så bliver til Sweeney Todd vil have hævn over Snape, fordi Snape tog Sweene's kone og barn. Derefter følger man Sweeney's intense jagt på at får ned lagt Snape.

Filmens højdepunkt er soleklart den storspillende Alan Rickman bedre kendt som Snape. Især hans duet med Sweeney er ikke til at glemme, fordi man aldrig havde troet på at Alan ville kunne synge så rent og tydeligt.
Det andet store højdepunkt i filmen selvfølgelig The Johnny Depp. Han viser hvordan ham og Tim Burton ping ponger sig igennem filmen. Især er Epiphany en fremragen...Fakta

Medvirkende
Sweeney Todd Johnny Depp
Fru Lovett Helena Bonham Carter
Dommer Turpin Alan Rickman
Beadle Bamford Timothy Spall
Signor Adolfo Pirelli Sacha Baron Cohen
Johanna Jayne Wisener
Anthony Hope Jamie Campbell Bower
Beggar Kvinde Laura Michelle Kelly
Tobias Ragg Ed Sanders
Ballad Ghost Anthony Head
Bag kameraet
Instruktion Tim Burton
Produktion John Logan, Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Richard D. Zanuck
Manuskript John Logan
Fotografi Dariusz Wolski
Klip Chris Lebenzon
Scenografi Dante Ferretti
Musik Stephen Sondheim
Genrer og relationer
Genre Krimi, Musical, Thriller
Undergenre Gotisk film, Sort komedie
Nøgleord Victorietiden
Premieredatoer
Biograf 01.02.2008
Dvd 08.07.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2007
Spilletid 117 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 60.401
Selskab DreamWorks SKG, Warner Bros. Pictures, Parkes/MacDonald Productions, MacDonald/Parkes Productions, Zanuck Company, The
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Golden Globes 2008, Bedste komedie
Golden Globes 2008, Bedste mandlige hovedrolle (komedie)

Se også...