Last Man Standing

Den hårdkogte og ensomme fremmede, John Smith (Bruce Willis), ankommer til den lille støvede Texas-flække, Jericho, der er delt mellem to gangsterbander - en italiensk og en irsk. Den kyniske John Smith øjner muligheden for at tjene nogle hurtige penge, og snart ligger den første gangster død i støvet. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Action
Instruktør Walter Hill
Medvirkende Bruce Willis, Bruce Dern, William Sanderson, Christopher Walken
Spilletid 103 min.
Biopremiere 15.11.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Bruce Willis

Walter Bruce Willis er født på en amerikansk militærbase i det tidligere Vesttyskland og voksede op i New Jersey, USA. Efter jobs som bartender og tjener, samt småroller på teater og i reklamefilm slog han igennem som gavtyv og detektiv i sitcom'en "De Heldige Helte" (1985-1989) og har siden slået igennem med de bare næver i et hav af film, hoved...

Anmeldere

Scope
Støv på linsen

Støvet fyger og Bruce Willis spiller hård banan i Walter Hills "Last Man Standing", der er godt, men ikke fantastisk filmhåndværk

USA i 20'erne: Forbudstiden. En Ford snegler sig igennem Texas' gigantiske, ensomme og støvede prærie. Føreren er en muskuløs, senet og benhård klippe. Han styrer direkte mod en ussel, faldefærdig prærieby, der sidder på prærien som en flue på en lort. Én time og 40 minutter senere forlader Ford og fører igen byen. Tilbage ligger en 30-40 voldskudte gangsterlig!

For tredie gang
Walter Hill's "Last Man Standing" er filmhistoriens tredie bud på fortællingen om den ensomme fremmede, der kommer til en lille by, delt mellem to konkurrerende forbrydergrupper, og hér skaber splid og ødelæggelse til sin egen økonomiske fordel.

Første gang var i 1961 med den mesterlige japanske instruktør Akira Kurosawas "Yojimbo", hvor Kurosawas hofskuespiller Toshiro Mifune spiller en arbejdsløs samurai, der spiller to klaner ud mod hinanden, og ender med at give dem begge en lærestreg. Denne historie inspirerede italieneren Sergio Leone til sin første spaghetti western, "A Fistfull of Dollars" (1964), hvor handlingen er flyttet til et mytologisk Western-univers, og en meget ung Clint Eastwood spiller Manden Uden Navn, der blander sig i striden mellem to familier og således giver lillebyens bedemand overarbejde.

I "Last Man Standing", er vi nu rykket op i Forbudstiden, med alle dens maskingeværsspillende gangsterikoner. Bruce Willis spiller den ensomme fremmede, med det opdigtede navn John Smith, og de to rivaliserende grupper er hverken klaner eller familier, men derimod hhv. en irsk og en italiensk gangsterbande. Ellers er historien den samme. Smith går frem og tilbage mellem banderne og spiller sit udspekulerede rænkespil. Kuglerne flyver om ørerne, og mens indbyggertallet hurtigt falder, stiger størrelsen på Smiths tegnebog støt og roligt.

Imidlertid kommer der grus - eller i dette tilfælde følelser - i maskineriet. Smith begynder for det første at nære følelser for italieneren Strozzis pige, og for det andet beslutter han sig for at hjælpe en mexikansk kvinde, som den irske gangsterboss, Doyle, holder fanget.

Gode biroller
Walter Hill (som nok er bedst kendt for filmene "48 timer" (1982) og "Nye 48 timer" (1990)) har valgt at lade Bruce Willis - eller John Smith - fortælle henover lydsporet om sine motivationer, tanker og følelser. Det virker nærmest som et forsøg på ikke at gøre John Smith for hård og unuanceret, og det er irriterende. For det fremgår helt tydeligt af filmens forløb, at Smith som udganspunkt er en moralsk afstumpet bølle, men at han, da han møder Stozzi og Doyles kvinder, ændrer sig og viser sine mere ædle sider. Voice-overen er således unødvendig og en smule ødelæggende for det overordnede indtryk af filmen.

Bruce Willis er ellers et ganske godt valg til rollen som John Smith, han går bare rundt og ser sur og tvær ud, noget der falder ham meget naturligt. Han mangler dog stadig noget af den 'coolness' man finder hos f.eks. Clint Eastwood.

Til gengæld glæder man sig over de mange fine birolleskuespillere. William Sanderson (der spillede den genetiske designer J. F. Sebastian i mesterværket "Blade Runner" (1982)) spiller ejeren af den bar, hvor John Smith opholder sig mellem sine konfrontationer med bandemedlemmerne. Bruce Dern er byens korrupte sherif, der overlever ved at sælge oplysninger til de to bander og lukke øjnene, når maskingeværerne synger, men som alligevel viser sig at have en vis moral. David Patrick Kelly (der spillede Jerry Horne i David Lynch' tv-serie "Twin Peaks"), er fremragende som den irske gangsterboss, Doyle, der er mere eller mindre psykisk ustabil, og samtidig har et vanvitttigt temperament. Endelig er der selvfølgelig Christoffer Walken som Doyles højre hånd Hickey. Han er ond som bare Fanden, men man ærger sig over, at han ikke gives mere plads og karaktér.

Gennemført billedside
Billedsiden er gennemført og meget stilfuld. Lige fra første til sidste sekund er filmen holdt i gullige, 'støvede' nyancer, der fremhæver det rå, barske og trøstesløse. Vi er helt væk fra enhver form for realisme, og er i stedet indtrådt i et autonomt, mytologisk filmunivers. Et godt eksempel på dette, er den scene, hvor Smith ankommer til byen, og pludselig midt i det faldefærdige støvhelvede bliver konfronteret med en flok velklædte gangstere. Det virker umiddelbart fuldstændig vanvittigt, men det bliver fremstillet som det naturligste i verden, netop fordi filmen undlader at påberåbe sig nogen form for realisme.

Heri ligger en stor respekt og kærlighed til det oprindelige forlæg, der også havde denne mytologiske og eventyrfortællende karaktér, og undervejs er der mange fine elementer. Men set som helhed mangler "Last Man Standing" den sjæl og særegenhed, der skaber en rigtig fantastisk og underholdende film. Walther Hill er en dygtig håndværker, og det samme kan man sige om "Last Man Standing": det er dygtigt håndværk, hverken mere eller mindre.

Brugere

12/01-05©Alle gode gange tre©
Om grunden til at filmen kikser lidt, er fordi at man har set det hele to gange før i Kurosawa´s "Livvagten" fra 1961 og i Leone´s "En nævefuld dollars" fra 1964 som denne film jo er inspireret af. Eller om det er fordi, at Walter Hill ikke helt har kunnet bestemme sig for, hvorvidt han skulle lave en stilet gangsterfilm ala "Miller´s crossing" eller en tjubang action film i bedste John Woo stil, ja det er et godt spørgsmål.
Det er ihvertfaldt endt med at blive en mærkelig cocktail.

Filmen er i forhold til sine to forgængere også mere langtrukken i det og det kan måske være derfor, at Hill har valgt at sætte nogle moderne action scener ind i form af skuddueller, hvor folk flyver rundt til højre og venstre.

Jeg har normalt altid nydt Hill´s film og han har været generøs med underho...

05/01-05Halvhjertet "Film Noir"!
"Last Man Standing" (LMS) er en "badass-western-like-actionflick" med Bruce Willis som "mucho tough guy" i hovedrollen! Filmen er først og fremmest en actionfilm af lettere tvivlsom karakter, men den støvede, snuskede og beskidte stemning er ganske gennemført og visuelt er filmen glimrende! Den eneste den mangler er lidt troværdighed og lidt mindre overdrevet action...

Bruce Willis har som førnævnt hovedrollen som John Smith (your typical action-hero name!) der kommer til en støvet og temmelig forladt lille flække, Jericho, "right in the middle of nowhere"! Han er eftersigende på flugt og kommer hurtigt i kombolage med en flok gangstere der ødelægger hans forrude, forlygte og punkterer hans dæk (yes sir, vi har at gøre med VIRKELIG hårde gangstere her!!)! Bruce henvender sig hos den l...

30/12-04tja...
Anonym
Yoyimbo i langt mindre interessant indpakning...det er efterhånden set et par gange og en del bedre...se en af mr. eastwoods "ene mand hævner" film eller originalen i stedet :)

30/12-04Last Bruce standing
Anonym
Åh, gud en lang film. Jeg havde næsten gættet fra starten af, hvem der mon bliver den sidste stående mand. Og da jeg så at det var ham, så skulle jeg ikke se mere..spild af tid!

29/12-04Bruce Willis går igen ...
Anonym
John McClane i "det vilde vesten". Altså noget der er set før, indhyllet i en ny farvelægning, der mere irriterer end skaber en stemning (var vel det der ellers var meningen).
Filmens hovedperson er "lidt" for fantastisk. En typisk Willis-figur. Hvor trættende!

29/12-04hmm
Anonym
Dårlig og kedelig...

03/06-04mega fed
Anonym
mega god og mega fed action
bruce willis i top form

03/11-02A Fistful Of Standing Yojimbos
Anonym
Willis går i Clint Eastwoods fodspor. Filmen er en genindspilning af "A Fistful Of Dollars", som igen var en genindspilning af den legendariske japanske produktion "Yojimbo" af Akira Kurosawa.

Denne gang foregår handlingen i 1930erne og er et gangsteropgør.

Men en underholdende og desværre også hurtigt glemt actionfilm, fyldt med flotte og veldrejet skudscener og god atmosfære, men alligevel aldrig det helt store sus. Kan ikke hamle op med sine forbilleder, altså sit forlæg.

18/09-02Fremragende action....
Anonym
Utroligt flot lavet og veldrejet. Filmen er fyldt med en masse action, fremragende effekter. Filmen er lidt overdrevet, men på den flotte og geniale måde. Bruce Willis ses endnu engang i en stærk hovedrolle.

Den får en lille 5 stjerne.

Fakta

Medvirkende
John Smith/fortæller Bruce Willis
Sheriff Ed Galt Bruce Dern
Joe Monday William Sanderson
Hickey Christopher Walken
Doyle David Patrick Kelly
Felina Karina Lombard
Fredo Strozzi Ned Eisenberg
Lucy Kolinski Alexandra Powers
Giorgio Carmonte Michael Imperioli
Kaptajn Tom Pickett, Texas Ranger Ken Jenkins
Bag kameraet
Instruktion Walter Hill
Produktion Walter Hill, Arthur Sarkissian
Manuskript Walter Hill
Fotografi Lloyd Ahern
Klip Freeman Davies
Scenografi Gary Wissner
Musik Ry Cooder
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 15.11.1996
Dvd 10.01.2006
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 103 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 39.200
Selskab New Line Cinema
Biodistributør Nordisk Film

Se også...