Shadow of the Vampire

I Berlin i begyndelsen af 20erne samler den egocentriske og kompromisløse instruktør F. W. Murnau sit filmhold og skuespillere inden optagelserne af vampyrfilmen Nosferatu. De drager til Tjekoslovakiet, hvor de møder hovedrolleindehaveren Max Schreck. Det viser sig snart at være en prøvelse at arbejde sammen med en skuespiller, der skal spille vampyr og samtidig sværger til method acting. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør E. Elias Merhige
Medvirkende John Malkovich, Willem Dafoe, Cary Elwes, Aden Gillett
Spilletid 92 min.
Biopremiere 08.06.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Willem Dafoe

Den originale Willem Dafoe gør sig lige godt på det hvide lærred, hvad enten han spiller psykopat eller frelseren selv. Amerikaneren med det markante, knoklede fjæs debuterede med en lillebitte rolle i Michael Ciminos kæmpeflop 'Heaven's Gate' (1980) og fik sin første hovedrolle i Walter Hills 'Streets of Fire' (1984). For Oliver Stones Vietnamfi...

Anmeldere

Politiken
"...en æggende og ironisk fantasi om filmens barndom."

Berlingske
"Under alle omstændigheder vil man dog kunne værdsætte John Malkovichs dæmpet intense præstation som den besatte tyran Murnau og Willem Dafoes mageløse maskering som Max Schreck, ligesom det er fængslende, at filmen holder en vanskelig balance mellem melodramatisk skrækfilm og humoristisk pastiche..."

Jyllands-Posten
"På én gang underholdende metafilm og et tænksomt værk om kunstnerens ofre og kunstens krav."

Information
"En barsk filmindspilning med kamp mellem liv og billeder, og Shadow of the Vampire formår trods sin skrantende fortælleteknik at få et seværdigt kuriosum ud af det død."

Ekstra Bladet
"Willem Dafoe går som sagt til biddet med krum hals som vampyren, og han hvæser og savler sig slesk gennem rollen med klaprende kløer, samtidig med at han formår at forene rollen med nogle rørende, ja næsten menneskelige træk."

B.T.
"Kærlighed, drama og stort skuespil mødes..."

FilmReactor
"På trods af gode enkeltoplevelser undervejs ender den i øvrigt meget korte spillefilm derfor alligevel med at virke som en langtrukken studenterjoke."

Cinemazone
"Filmen fremstår ikke så saftig og stærk, som den kunne have gjort, men ligesom dens hovedperson er den en lidt småforhutlet, morsom og ganske sympatisk udgave af en genre, der for det meste udstråler ren underholdning."

Brugere

10/09-07Undertekster
Hej

Er der andre, som har problemer med at se underteksterne på R2 versionen?

Det irriterer mig en del :-)

28/10-06Begavet uhygge
Anonym
Det er yderst spænende at se Shadow Of The Vampire. En fremragende hyldest til vampyrfilmen Nosferatu, men og en hyldest til filmkunsten i sig selv. Folk glemmer nogengange hvor fortryllende film egentlig er, men når man ser John Malkovich, stå at forklare om hvor smukt det egentlig er, er man sikker på at det aldrig vil være det samme at se en film igen. E. Elias Merhige har skabt en fantastisk film, med gys og gru og en ualmindeligt velspillende Willem Dafoe i hovedrollen. Absolut anbefalelsesværdig.

F.W. Murnau var besat af tanken om at gøre sin gyserfilm Nosferatu til et mesterværk, og derfor caster han den rigtige vampyr, Max Shreck i hovedrollen. Murnau giver Max en belløning Greta, hvis han kan holde sig i sit gode skind under optagelserne. Men Max begynder langsomt at gå på fi...

18/01-05Hyldest til "Nosferatu"
Denne film er lavet i dyb fascination af Friedrich W. Murnaus stumfilms-gyserklassiker, "Nosferatu" fra 1922 (eller 1924). Der er gjort umådelig meget ud af at prøve at reproducere faktiske stumfilmsscener fra filmen så de fuldstændig ligner datidens film.

Men selve filmens handling er faktisk en grotesk dramatiseret fantasi over selve tilblivelsen af filmen, som altså derfor ikke har noget nævneværdigt hold i virkeligheden. John Malkovic spiller på formidabel vis rollen som den opiumsafhængige instruktør Murnau, der i grænseløs kærlighed til filmkunsten er villig til at ofre alt og alle for at få sin film i kassen.

Ud over selve handlingen, der tydeligt bærer præg af, at filmens instruktør, har haft langt større kunstnerisk frihed, end han havde fået, hvis filmen var blevet lavet ...

20/06-03Mere end bare en vampyrfilm...
Anonym
Det er lidt pinligt men jeg så Shadow of the Vampire for første gang i går aften, men den ramte mig virkeligt hårdt.

Den blander gys og humor så godt sammen, og så kan jeg ikke huske sidste gang jeg har set så godt skuespil. Man skulle tro at filmen var lavet til Willem Dafoe, og John Malkovich. Er alle vampyrfilm har jeg aldrig set en så godt spillet og lignende dracula som Dafoe.

Jeg tror dog man skal se Nosferatu og andre film først, for at få den fulde nydelse ud af den...

04/03-03Husker Du, Så Glemmer Jeg (?)
Anonym
I 1922 er den tyske instruktør F. W. Murnau (Malkovich) ved at indspille stumfilmgyseren “Nosferatu: Eine Symphonie Des Grauens”, men det er ikke problemfrit. Særligt filmens sære hovedrolleindehaver Max Schreck (Dafoe), som tilsyneladende lever sig lidt for meget ind i rollen, giver problemer.

Fantasifuldt og opfindsomt drama, som bygger løst på fakta og sande begivenheder og blander det med fiktion, så det bliver utroværdigt på en god måde.

Det handler om hvordan kultklassikeren, der siden gik hen og blev et forbillede for mange film i genren, skulle være blevet til. Det er et pudsigt bud, som man ikke skal tage alt for seriøst, selv om filmen dog er et drama med elementer af sort komedie.

Det er en hyldest til filmen og filmkunsten og hele filmens verden. Det e...

02/07-02Fantasifuld sandhed
Anonym
Fantasifuldt og opfindsomt drama, som bygger løst på fakta og sande begivenheder og blander det med fiktion, så det bliver utroværdigt på en god måde. Det handler om hvordan kultklassikeren, der siden gik hen og blev et forbillede for mange film i genren, skulle være blevet til. Det er et pudsigt bud, som man ikke skal tage alt for seriøst, selv om filmen dog er et drama med elementer af sort komedie. Det er en hyldest til filmen og filmkunsten og hele filmens verden. Det er fængende på en spøjst facon, uden at blive ægte helstøbt og spændende. Skuespillet er ikke desto mindre i verdensklasse, særligt filmens to hovedrolleindehavere skal fremhæves, men især Dafoe som lige så godt kunne være den ægte Schreck i rollen som Grev Orlock. Murnau ville egentlig have indspillet "Dracula", men ...

Fakta

Medvirkende
F.W. Murnau John Malkovich
Max Shreck Willem Dafoe
Fritz Arno Wagner Cary Elwes
Henrick Galeen Aden Gillett
Gustav von Wangenheim Eddie Izzard
Albin Grau Udo Kier
Greta Schröder Catherine McCormack
Wolfgang Müller Ronan Vibert
Kroejerens kone Marja-Leena Junker
Fuld kvinde Sascha Ley
Bag kameraet
Instruktion E. Elias Merhige
Produktion Norman Golightly, Nicolas Cage, Jeff Levine
Manuskript Steven Katz
Fotografi Lou Bogue
Klip Chris Wyatt
Scenografi Assheton Gorton
Musik Dan Jones
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Vampyrfilm
Nøgleord Filmhold, Filminstruktør, Filmproducent, Vampyr
Premieredatoer
Biograf 08.06.2001
Dvd 21.11.2001
Øvrige oplysninger
Land England, USA
Produktionsår 2000
Spilletid 92 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 10.567
Selskab BBC, Delux Productions
Biodistributør Constantin Film

Se også...