Speed 2: Cruise Control

Annie og hendes kæreste, Alex, tager på krydstogt, fordi de trænger til fred og ro og hinandens selskab. Men næppe er de kommet ombord, før en galning kaprer skibet og mest af alt har lyst til at være ond og ødelægge ting. Hans plan er at omprogrammere kursen, så skibet smadrer mod nogle klipper - men han har ikke regnet med Annie og Alex. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action
Instruktør Jan de Bont
Medvirkende Sandra Bullock, Jason Patric, Willem Dafoe, Temuera Morrison
Spilletid 125 min.
Biopremiere 22.08.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sandra Bullock

Verden blev lidt smukkere 26. juli 1964, for det er nemlig datoen for Sandra Annette Bullocks fødsel. Actionbraget 'Speed' (1994) gjorde hende til kæmpestjerne overnight. Siden er det ikke blevet til andet end hæderlige middle of the road-film - for eksempel 'Nettet' (1995) og 'Forces of Nature' (1999) - men Bullock har altid formået at holde hov...

Anmeldere

Scope
Den var værre...

Det er altid svært at være nummer to. Så "Speed 2" skyder genvej til nummer sjok

Som titlen antyder, er "Speed 2" en sequel til den ret vellykkede "Speed" fra 1995. Det var en rendyrket action-film, som ikke slog større brød op end den kunne bage, og så havde den en frygtelig charmerende Sandra Bullock ved rattet i den løbske bus. "Speed" blev sommerens hit, og - vi ved det jo godt - når én film kan lave penge, så kan to lave dobbelt så mange. Derfor kunne det selvfølgelig kun gå for langsomt med at få "Speed 2" ud i sommerbifferne.

Tilbagevirkende kraft?
Ofte er sådanne sequels blot middelmådige kopier af den originale film - og det var da også, hvad man kunne frygte om "Speed 2". Det er imidlertid ikke tilfældet, "Speed 2" er slet ikke middelmådig. Den er derimod et eklatant ringe forsøg på at slå plat på sin forgængers succes, og den opnår derved ikke blot at gøre sig pinlig på egne vegne, men også at stille den første film i et dårligt lys. Fordi:

Kort fortalt handler "Speed 2" om, hvordan Annie (Bullock) sammen med sin kæreste (Jason Patric) havner på et krydstogt, hvor en gal computernørd (Willem Dafoe) vil stjæle nogle diamanter og smadre skibet. Han sætter navigationssystemet ud af drift, og nu sejler de altså af sted for fuld skrue, indtil de drøner ind i noget. Har man set 1'eren lyder det nogenlunde bekendt. Og efter at have set 2'eren kan man ikke lade være med at spørge sig selv, om den idé virkelig er så god?

Nu er sandheden nok, at idéen med Sandra Bullock i et løbsk fartøj er god nok, men "Speed 2" falder på at være fjollet og klodset. Den mangler sammenhæng, den er ikke morsom, når den vil være det, og Sandra Bullock er, snarere end sød og charmerende, dum og irriterende. (Bær over, mens jeg tørrer mine tårer væk, jeg var ellers en stor fan.)

Sidste chance
Men effekterne? Man må vel kunne forvente nogle seje effekter fra Jan De Bont, manden der lavede "Twister"? Desværre, nej. Når vi er under skibet og ser skruerne, er det så tydeligt computeranimationer, at man bare ville ønske, man havde escape-knappen inden for rækkevidde. Under dét, filmen åbenbart selv synes er en ret fed sekvens, nemlig hvor skibet brager ind i en badeby, gaber man og filosoferer over, hvor lang tid to timer egentlig kan vare. (Jeg troede for øvrigt "Twister" var en dårlig film, men Herregud - det er da ikke noget at snakke om efter "Speed 2")

Jeg er bange for, der ikke er så meget mere at sige. Jeg mistede mere end jeg vandt, ved at se "Speed 2" - de gode minder om 1'eren, min forelskelse i Sandra Bullock, og et par timer, hvor jeg kunne have gjort rent. Sagen er klar: "Speed 2" er filmen, du ikke har lyst til at se i år.

Brugere

30/10-06fornøjeligt nonsens 12
I 1994 begik den fremragende filmfotograf Jan De Bont (der har kollaboreret med blandt andet Paul Verhoven og Ridley Scott) sin simplicitetsprægede, men uhyre effektive debutfilm, Speed, der blev en storslået publikumssucces og varmt modtaget, genren taget i betragtning, af de mere krævende filmkritikere. Speed var en velfungerende og dramaturgisk set atypisk underholdningsaffære, der uprætentiøst ville netop dette for publikum, underholde, hvilket den også formåede sublimt. Karaktererne var papirtynde (Kenau Reeves og Sandra Bullock blev dog stadig forfremmet til den mere glamourøse skuespillerscene takket være filmens succes), plottet fokuseret på en konstant spændingseskalering og virkemidlerne velkendte, men drengerøvsbarometret var på sit højeste, og da filmen ikke lagde skjul på de...

14/09-06Hvem er skurken....?!?!
At Speed 2 er en uendelig dårlig film er vist efterhånden slået fast, og den figurerer også på listen over de 10 største crap-film jeg nogensiden har set.

Men én ting jeg aldrig har forstået med filmen er skurken (Williem Dafoe) og den måde karakteren er beskrevet. Speed skulle jo være så sort/hvid med ondskab og godhed. Dennis Hopper var jo ond ond ond, og havde ingen retfærdige motiver for at sprænge mennesker i luften.
Men Dafoe's karakter er en programmør som fik kræft ved at arbejde for det rederi der ejer skibet. - Firmaet nægtede ham erstatning, men fyrer ham istedet, så manden vil have hævn. - Og så sørger han tilmed for at alle gæster på båden kommer væk, inden han slår sig løs med bomberne. - Helt ærligt, var det meningen at man skulle hade denne mand? - Hvem er det lige s...

12/09-06Overdose? 2
Et rædsomt plot, jammerligt skuespil og huse der vælter som flade papkulisser. Fejlene står simpelthen i kø for at blive peget fingre af.

"Speed 2: Cruise Control" er as bad as it gets - en fuldkommen uudholdelig skidt efterfølger til 90'er hittet "Speed", der var en strålende actionfilm i øvrigt. Instruktøren Jan de Bont brilliere på ny - nej. Sandra Bullock når endnu et højdepunkt i sin karriere - nej. Endelig en efterfølger der opbakker sin forgængers flotte struktur og ikke splitter alt fra hinanden - nej. "Nej" kan der kun siges om de Bont's tåbelige misforsøg på en succesgentagelse. "Speed 2" går i spåner allerede fra sin start og ender i et ultra lavt anti-klimaks og hele spilletiden igennem, ligner affæren en sten der blot synker til bunden nås. Og det gør den.

Jan de Bont...

10/07-05dårlig efterligning af 1´teren 1
Anonym
det er aveligt at den er så dårlig men også fordi den i den grad ligner 1´teren

29/10-04Stor skuffelse!!
Anonym
"Speed 2" er en enorm skuffelse når man tænker på den første. For den var virkelig god!! Men i 2'eren savner man virkelig Keanu Reeves. Men ak ja. Man kunne selvfølgelig også bare sætte Sandra Bullock i hovedrollen. For i "Speed 2" er hun ikke særlig god. Hun er faktisk skuffende!!

02/10-03DET ER NOGET MØG!
Anonym
En udmærket 1'er kan ikke altid overgås, som f.eks. her, hvor man får noget møg!

22/07-03advrrr...
Anonym
Hvordan kan man I fuld alvor sige at "...jeg fandt Speed 2 ret god..."? Det er første gang jeg overhovedet har hørt filmen omtalt i positive vendinger.
Magen til rådden suppe-opkog skal man kigge længe efter. Lamt plot (Speed møder Love Boat), totalt ligegyldig baddie (Dafoe som sur ex-medarbejder for krydstogtlinien), EKSTREMT forudsigelig og Jason Patric som tøffelhelt i skudsikker vest.

Fy for den...det trækker ned, Gott, at du kan lide denne film (og skriver om det). Jeg er også skabs-fan af Howard The Duck, men du ser da ikke mig bruge det som argument.

;) Ha det bra!

07/04-03Speed2 uden Keanu = fiasko
Anonym
Man kan ikke lave en skidegod Speed 1, med en action sprudlende Keanu Reeves og en fræk Sandra Bullock - for så at lave en 2'er uden Keanu.

Først tænkte jeg at de nok ikke ville betale hans (Keanus) sikkert enorme honorar for en II'er, men efter at have set filmen, er grunden sikkert at Keanu efter at have læst manuskriptet bare har sagt nej tak - det skulle han ikke ligge navn til.

Denne film må være en af årsagerne til at piger ikke kan lide actionfilm. Den eneste grund for piger at se Speed II, skulle være at se Jason Patric, som sikkert er flot skue, men ikke ligefrem oser af godt skuespil - og det samme kan man sige om Sandra Bullock - hvor instruktørens forsøg på at gøre hende sej er at stikke hende en motorsav at jonglere med.

Desuden er Willem Dafoe som skurk lige så ...

07/04-03EN rigtig 2'er
Anonym
Speed 2: Cruise Control er et forkvaklet forsøg på at genskabe det der gjorde etteren god. Historien holder ikke, og helten i filmen opnår ikke tilnærmelsesvis den samme respekt som Keanu Reeves og Jeff Daniels gjorde i etteren. Der er masser af action, og man bliver da okay underholdt, men det er ligesom set før, og der er mange andre action-film der leverer så meget mere. Hvis du regner med en ny etter...så bliver du skuffet...

06/04-03Bedre anden gang.....
Anonym
Sandra Bulluck som fik sit gennembrud i den første "Speed" er nu tilbage igen, men denne gang på et skib med Alex Shaw (Patrick Jason). Det skulle have været en romantisk tur, men det udvikler sig til en romantisk tur til helvede....

Da jeg så filmen første gang, fandt jeg den rimelig dum og unødvendig. Men jeg gav filmen en chance og så den igen, og den er faktisk blevet bedre - langt bedre. Denne efterfølger har stadigt massere af spænding, underholdning, romantik, dramatik og jagt. Så der er meget man kan glæde sig til.

Et solidt håndværk fra Jan De Bont, men denne efterføler kan slet ikke hamle op med etteren.

Actionscenerne og generelt hele filmen er godt produceret, bortset fra filmens slutning, hvor skibet smadrer hele byen. Lidt overdrevet må jeg sig, og meget unødvendig...Fakta

Medvirkende
Annie Porter Sandra Bullock
Alex Shaw Jason Patric
John Geiger Willem Dafoe
Juliano Temuera Morrison
Merced Brian McCardie
Drew Christine Firkins
Harvey Michael G. Hagerty
Debbie Colleen Camp
Celeste Lois Chiles
Rupert Francis Guinan
Bag kameraet
Instruktion Jan de Bont
Produktion Jan de Bont, Steve Perry, Michael Peyser
Manuskript Randall McCormick, Jeff Nathanson
Fotografi Jack N. Green
Klip Alan Cody
Scenografi Bill Kenney
Musik Mark Mancina
Genrer og relationer
Genre Action
Nøgleord Kapring, Krydstogtskib, Sequel
Relaterede film Speed
Premieredatoer
Biograf 22.08.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 125 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 73.041
Selskab 20th Century Fox
Biodistributør Constantin Film

Se også...