Star Wars: The Rise of Skywalker (Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker)

Rey, Poe, Finn, Leia og resten af de tilbageværende medlemmer af Modstandsbevægelsen forsøger at samle tropperne og forberede sig til det muligvis afgørende slag mod Den Første Orden samtidig med at bearbejde tabene af helte og venner, de har lidt undervejs. Et skæbnesvangert møde mellem Rey og Kylo Ren er ligeledes uundgåeligt, men fra fortidens skygger dukker noget andet og mere faretruende op. © Scope

Produktionsår 2019
Genre Action, Adventure, Science Fiction
Instruktør J.J. Abrams
Medvirkende Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac
Spilletid 155 min.
Biopremiere 18.12.2019
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...understreger, at den tredje trilogi som helhed, om ikke andet takket være sine nostalgiske kvaliteter, må betragtes som bedre end den anden trilogi, der blev til i årene 1999-2005. Abrams kommer tæt på at slutte Star Wars-sagaen med patos og vingefang, som det sig passer for en ægte rumopera."

Berlingske
"Kernefans vil blinke anerkendende med deres lyssværd, mens denne anmelder har en følelse af, at Kraften i filmserien har taget et dyk som følge af instruktørens alt for ortodokse tilgang til materialet."

Jyllands-Posten
"Det er sikkert og velproduceret - og enormt underholdende..."

Weekendavisen
"Jeg er sikker på, at sagaen finder en måde at fortsætte på, men for nu er den lukket med stil og manér. Det sidste hyperspring i historien er et af de smukkeste afsnit."

Information
"Selvfølgelig har den skønhedsfejl - efter otte film er det en umulig opgave at afslutte det hele på ufejlbarlig vis - men den slags har nu været en del af George Lucas' skaberværk fra begyndelsen. Det er en af grundene til, at det er så charmerende og skønt at dykke ned i. Det er ikke perfekt, men det emmer af liv, energi, opfindsomhed og kærlighed."

Ekstra Bladet
"...er umiddelbart nok den svageste af de tre seneste film - hvilket bestemt ikke betyder, at det er nogen dårlig film, bare at de to andre var endnu bedre. Og så lider den også af, at den skal have samlet alle trådene..."

B.T.
"... hvor filmen måske ikke byder på noget afgørende nyt eller banebrydende, så gør den det, den skal - og er en fortrinlig afslutning på en milepæl i filmhistorien."

Ekko
"Den gør, hvad den skal, men heller ikke mere. Den har nogle af seriens allerflotteste rumslag, og der er intense lyssværdsdueller. Som forventet. Der er også masser af humor."

Soundvenue
"På imponerende vis formår ’The Rise of Skywalker’ at løfte de to foregående film ’The Force Awakens’ og ’The Last Jedi’ og gøre dem til meningsfulde bærere af historien frem mod hele sagaens afslutning."

Brugere

31/12 01:54ET LYSSVÆRD LIGE I HJERTET
En æra er for alvor forbi i den sidste film om den berømte Skywalker-familie og deres venner, der hjælper dem i kampen mod de mørke kræfter, som gang på gang forsøger at overtage verdensrummet.

I denne niende installation af George Lucas’ ”Star Wars”-serie er vi selv sagt så langt inde i handlingen, at forsøg på at gengive denne både synes unødvendig og særdeles svær. Vores nye helte Rey, Finn og Poe fortsætter hvor de slap i kampen mod Han Solo og Prinsesse Leias onde søn Kylo Ren, der har tænkt sig at overtage verden, da en gammel fjende melder sin ankomst og forvandler hvad, der i forkerte hænder kunne være blevet en sikkert spillet 3’er, til en uforudsigelig rejse, som ingen undervejs aner hvor ender. Plottet bliver på moderne dansk disrupted og giver plads til store mængder af ”S...

28/12 21:47episode 9 3
George Lucas´ kulørte rumunivers har af uvisse grunde aldrig været mit eller tiltalt mig som eksempelvis Indiana Jones eller Die Hard-filmene har gjort, og det på trods af, at jeg også så Star Wars i mine filmdannende barndomsår. Jeg opfatter hverken episode 1 som et makværk, episode 5 som et kronende mesterværk, unge Han Solos film som rædderlig, eller episode 8 som noget blasfemisk. Alle Star Wars-filmene virker for mit vedkommende faktisk til at operere nogenlunde indenfor den samme kvalitative ramme. Jeg tilgår derfor J.J. Abrams´ afslutningsfilm i den nye trilogi uden særlig fanpræget kendskab eller større forventning. Og jeg ved ikke, om det måske er derfor, at jeg egentlig fandt Star Wars: The Rise of Skywalker til at være et tilpas vellykket rumeventyr, der ganske vist kører i så...

26/12 12:00Den Sidste Rejse 5
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Da jeg har skrevet om denne tidligere, bliver det lige kort.

J.J. Abrams er blandt de bedste instruktører, når det kommer til at skabe et dynamisk narrativ. Det har han bevist flere gange. Det kniber lidt mere med at få fyldt på karaktererne og komme op med den originale historie. Det er også ”The Force Awakens” største problem for mig, at der er for meget genbrug i selve handlingen. Historien er en gentagelse af originalen fra 1977. Det er givet bevidst, men ikke et optimalt valg synes jeg. De måtte gerne have kommet op med noget bedre og andet. Var det lykkes (godt selvfølgelig), havde vi ifølge mig stået med et lille mesterværk. Det gør vi ikke helt nu. Men der skabes dog et fremragende setup til efterfølgerne via det at persong...

19/12 11:21Hyldest til det oprindelige Star Wars
Jeg er kæmpefan af serien, og har været med til alle premierer siden den første i 1977.

Hvad er Star Wars egentlig? Det er et eventyr - det er ikke en religion, som man efterhånden får en fornemmelse af at mange vil ophøje det til.

George Lucas ville skabe det ultimative eventyr - det gode mod det onde, samlet af brudstykker fra historier vi kender i forvejen. Præcist som JK Rowling gjorde det senere med Harry Potter.

At Lucas så placerede eventyret i rummet, med robotter, rumskibe, sælsomme væsener, kærlighed, riddere, en prinsesse, venskaber, humor - garneret med mystik og særlige kræfter. Alt sammen bundet sammen med genialt design - og musik, larger than life.

Alt det gjorde at min verden (jeg som var 14 år - og så filmen til den danske premiere, den 26 december 1977) gan...

Fakta

Medvirkende
Rey Daisy Ridley
Kylo Ren Adam Driver
Finn John Boyega
Poe Dameron Oscar Isaac
Maz Kanata Lupita Nyong'o
General Armitage Hux Domhnall Gleeson
Bag kameraet
Instruktion J.J. Abrams
Produktion J.J. Abrams, Kathleen Kennedy, Michelle Rejwan
Manuskript J.J. Abrams, Chris Terrio
Fotografi Dan Mindel
Klip Maryann Brandon, Stefan Grube
Scenografi Rick Carter, Kevin Jenkins
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure, Science Fiction
Undergenre Episk drama, Rumfilm
Nøgleord Det gode mod det onde, Eventyr, Stjernekrigen
Premieredatoer
Biograf 18.12.2019
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2019
Spilletid 155 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Walt Disney Pictures, Lucasfilm, Bad Robot
Biodistributør Walt Disney Studios Motion Pictures

Se også...