Star Wars: Episode I - Den usynlige fjende (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace)

Jedi-ridderen Qui-Gon Jinn og hans lærling, Obi-Wan Kenobi, er udsendt som ambassadører for den fredelige planet Naboo. Planeten er belejret af den griske handelsføderation, som pønser på at angribe Naboo. Det huer selvsagt ikke den fredselskende dronning Amidala. Jedi-ridderne bringer hende i sikkerhed på ørkenplaneten Tatooine, hvor de møder en eventyrlysten ung knægt kaldet Anakin Skywalker. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Adventure, Science Fiction
Instruktør George Lucas
Medvirkende Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd
Spilletid 110 min.
Biopremiere 19.08.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Natalie Portman

Allerede som 12-årig fik mørkhårede Natalie Portman en stor rolle i 'Leon' (1994) som Matilda, der ønsker at komme i lære som lejemorder. Siden blev det til biroller i 'Heat' (1995), 'Alle siger I Love You' (1996) og 'Mars Attacks!' (1996). Hun var ikke til at stå for som fremmelig teenagepige i 'Beautiful Girls' (1996) og udgjorde med sit næ...

Anmeldere

Scope
Star Wars -Episode 1 - Kraften er væk

Vel nok århundredets mest ventede film, berømt og berygtet månedsvis inden premieren, sablet ned af anmeldere i USA og elsket af fans i alle aldre. -Star Wars er ikke en film, men et fænomen. Desværre, for hvis Lucas havde fokuseret på filmen frem for fænomenet, så havde der måske igen været grund til dyrkelse af fænomenet.

Med al den hype, der i de sidste måneder har været omkring forhistorien til Han Solo, Luke Skywalker og resten af besætningen på Tusindårsfalkens fantastiske eventyr, så virker det nærmest unødvendigt at fortælle, hvad Episode 1 handler om. Men til ære for de få heldige stakler, der viist har holdt sig borte fra mediestormen, følger her en ultrakort opsummering.

Og hvad var det nu den handlede om?

De to jedi-riddere Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) og hans lærling Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) er udsendt som ambassadører for den lille fredelige planet Naboo, som er regeret af den unge dronning Amidala (Natalie Portman). Planeten er belejret af den griske handelsføderation, der ikke kunne bekymre sig mindre om den svagelige galaktiske regerings love. Det viser sig dog hurtigt, at handelsføderationen har på sinde at angribe planeten, hvilket selvsagt ikke huer den fredselskende dronning. Jedi-ridderne overbeviser hende om, at hun midlertidigt vil være i sikkerhed på ørkenplaneten Tatooine, hvor de - Kraftens veje er uransagelige - løber ind i unge Anakin Skywalker (Jake Lloyd), Darth Vader in spe. Og bag hele miseren står Mørkets fyrste og hans discipel Darth Maul (Ray Park).

Fred er en kort pause mellem krig

Med andre ord er der lagt op til den ene solide kampscene efter den anden, og kæmpet bliver der skam også til den helt store guldmedalje. Så meget, at der ikke rigtig er plads til en uddybning af personerne, deres styrker og svagheder, motivationer og følelser. Det er synd, for det, der gjorde de første Star Wars-film så spektakulære, var ikke alene den universelle mytologi, men netop også, at publikum havde mulighed for at identificere sig med helten (eller heltinden) og dermed også heppe på ham (hende). Her har Lucas ladt publikum i stikken til fordel for teknologiske rumvindinger og haute couture kostymer. Undertegnede var i hvert fald følelsesmæssigt upåvirket af personernes skæbne ved filmens slutning. Kun få gange overraskede historien, der ellers var meget forudsigelig, og kun med bemærkningen "Der er altid en større fisk" antydede filmen en snert af den selvironi, der synes katastrofal vigtig i forbindelse med lige netop Star Wars-filmene.

Ikke engang teknologien sætter grænser

Men de specialeffects, der præsenteres, lever sandelig op til forventningerne. Scenografien er fantastisk, og det er skønt at se, at filmindustrien ikke længere synes at have nogen grænser, hvad angår muligheden for at skabe fantasi-riger af dimensioner. Det vrimler med maskiner af alskens oprindelse, hvor Qui-Gon Jinns lille transportmiddel må være rummets svar på den klassiske sølvgrå Jaguar: slank, hurtig og elegant. Og lille Anakins pod ligner en meget kompliceret version af en go-cart, men flot optaget er væddeløbet mellem ham og mystiske væsner, deriblandt den onde Selbulba. Mærkelige væsner vrimler det med, en absolut nødvendighed, og Jar-Jar Binks (stemme og bevægelser via Ahmed Best) er både kikset og kær, mens den ærværdige Yoda (styret af Frank Oz, ægte muppet-master) også dukker op i selskab med Samuel L. Jackson.

Spildt talent

"Star Wars: Episode 1-Den usynlige fjende" kan desværre ikke ses som mere end en pengemaskine, og undertegnede beklager kynismen, for Star Wars-universet har bestemt et indhold, der har relevans for både hardcore fans og almindelige mennesker. "Episode 1" fungerer ikke engang som en analogi for verdens tilstand ved slutningen af årtusindet, lige bortset fra sandsynligheden for udkæmpelsen af krige via robotter for at mindske tab af biologisk liv. Filmen er selvhøjtidelig, uden en gribende historie, trods de mange komplicerede handlingstråde, og selv humoren virker kunstig. John Williams' musik er dog lige så tidløs og fantastisk som Richard Wagners Valkyrieridt, hvilket er en trøst. Sidst, men absolut ikke mindst, kunne både Liam Neeson, Natalie Portman og Ewan McGregor sagtens have været erstattet af andre, og dermed undgået at spilde deres fremragende talent i en film, hvor de rangerer lavere end teknologisk pynt og "fænomenal" form.

Grundet fare for et terrorangreb på Scoperedaktionen ser undertegnede sig nødsaget til at snige karakteren op på tre meget små øjne for de flotte effekter og ikke meget andet, og samtidig afslutte, nok så blasfemisk, at hvis man vil have Star Wars, så er det de tre første, der rykker. Og hvis man bare vil have underholdning i rummet, så bliv hjemme og lej "Lost in space" (98) eller "Det femte element" (97), der er både teknik, handling, humor, selvironi, mytologi og følelser -banale, som de nu engang kan være.

Brugere

20/05-15En skuffende film 1
Star Wars: The Phantom Menace kom ud i 1999, og er den første film i den såkaldte Prequel-trilogi i den populære filmsaga Star Wars.

Filmen har siden da, delt mange meninger. Nogle hader filmen og nogle kan godt lide filmen. Jeg er dog nogenlunde i midten. Der er mange ting jeg godt kan lide i filmen, men bestemt også omvendt.

Et af de største problemer i filmen er karaktererne. Nærmest ingen af de nye karakterer er spændende eller interessante. Faktisk er den karakter vi ved mest om, en af de mest katastrofale filmkarakterer nogensinde, nemlig Jar Jar Binks. En af grundende til de lidt kedelige karakterer er nok dialogerne, som bare virkede uinteressante. Der var heller ikke noget humor med i filmen, som der fx var i den originale trilogi.

Derudover er filmens handling heller ...

10/02-10 2

09/06-09Darth mawl og jar jar Binks er for FEDE!
Anonym
Darth Mawl er pisse fed! Jar jar Binks er herre grineren! Helt klart en af de fedeste star wars!

16/11-08Fed film
Jeg må sige at der er en rigtig fremtid i Star Wars 1. Mon Star Wars 2 bliver bedre?

22/06-07Uderholdende
Den kan ikke hamle op med den orindelige triologi, men er stadig en fantastisk film, som er underholdende.

29/05-07okay
ham niels frids er da verdens klogeste man! sige sin subjektive mening på landsdækkende tv. han er virklig klog

10/03-06En kæmpe skuffelse!
Anonym
I 1983 udkom Return of the Jedi, og der blev dermed sat punktum for den originale Star Wars Trilogy. Der skulle derefter gå hele 16 år, før Lucas fik det næste (eller rettere det første) kapitel gjort klart. Grundet de gamle films popularitet var forventningerne naturligvis enormt høje, men desværre viste filmen sig at være en kæmpe skuffelse. Jeg vil her - i punktform - præsentere de største problemer med filmen.

1) Historien: En stor del af filmen handler om et rumskib, der er gået i stykker, og om hvordan to jedis forsøger at finde de nødvendige reservedele til at reparere det. Helt ærligt!!! Jeg fandt på bedre historier, da jeg seks år gammel legede med mine star wars action figurer derhjemme. Derudover fokuserer en stor del af filmen på en handelsblokade og seperatistbevægelser,...

22/02-06Stadig FED :)
Anonym
Har lige købt den på 2-disk udgave og jeg må sige at den stadig holder....Star Wars RULES!!
:)

28/01-06Ekstern økonomisk analyse
Jeg vil opfordre alle til at læse denne artikel udgivet af et (vistnok) østrigsk institut for liberal økonomisk analyse. Den giver en glimrende behandling af det underliggende økonomiske system i Star Wars-universet og tager herunder fat i de stereotype fremstillinger.
http://www.mises.org/story/277

08/01-06Fuldstændig latterlig dårlig! 3
Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere kikset og elendigt end denne taberfilm... Star Wars: Episode I - Den usynlige fjende er en sand hån mod Star wars!Fakta

Medvirkende
Qui-Gon Jinn Liam Neeson
Obi-Wan Kenobi Ewan McGregor
Queen Amidala/Padmé Naberrie Natalie Portman
Anakin Skywalker Jake Lloyd
Senator Palpatine/Darth Sidious Ian McDiarmid
Shmi Skywalker Pernilla August
Sio Bibble Oliver Ford Davies
Kaptajn Panaka Hugh Quarshie
Jar Jar Binks/Senator Ahmed Best
C-3PO Anthony Daniels
Mace Windu Samuel L. Jackson
Yoda Frank Oz
Finis Valorum Terence Stamp
R2-D2 Kenny Baker
Sabé Keira Knightley
Bag kameraet
Instruktion George Lucas
Produktion Rick McCallum
Manuskript George Lucas
Fotografi David Tattersall
Klip Ben Burtt, Paul Martin Smith
Scenografi Gavin Bocquet
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Adventure, Science Fiction
Nøgleord Det gode mod det onde, Mytologi, Stjernekrigen
Relaterede film Stjernekrigen, Star Wars: Episode II - Klonernes angreb, Imperiet slår igen, Jedi-ridderen vender tilbage, Star Wars: Episode III - Sith-Fyrsternes Hævn, Star Wars: The Clone Wars (org. version), Star Wars: The Force Awakens - 3 D, Star Wars: The Force Awakens - 2 D, Star Wars: The Last Jedi - 2 D
Premieredatoer
Biograf 19.08.1999
Dvd 16.10.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 543.115 (#81)
Selskab Lucas Film Ltd
Biodistributør Twentieth Century Fox

Se også...