Insomnia

Den aldrende politimand Will Dormer bliver sendt fra Los Angeles til en lille by i Alaska, da en kollega bliver myrdet under efterforskningen af mordet på en teenagepige. Dormers møde med den hovedmistænkte, Walter Finch, bliver noget af en styrkeprøve med den hovedmistænkte. Samtidig plages Dormer af søvnløshed i en grad så det truer med at undergrave hans dømmekraft og psykologiske ligevægt. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Thriller
Instruktør Christopher Nolan
Medvirkende Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, Martin Donovan
Spilletid 119 min.
Biopremiere 15.11.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Hilary Swank

Hilary Ann Swank vil huskes af hardcore 'Beverly Hills 90210'-fans for sin rolle som Carly Reynolds fra 1997 til 1998. Sin spillefilmsdebut fik hun i gyserkomedien 'Buffy vampyrernes skræk' (1992). Hvis man ser bort fra kuriositetsværdien af 'Karate Kid 4' (1994), et fejlslagent forsøg på at lancere hende som Ralph Macchios efterfølger, indeh...

Anmeldere

Politiken
"Pacinos håndtering af rollen har sin model i 'Sea of Love', men selve filmens umiddelbare slægtskab skal man finde i Sean Penns 'The Pledge'."

Berlingske
"Det lavmælte, men nervesitrende spil klæder Al Pacino godt, og han er stadig en af de mest karismatiske figurer i amerikansk film med sit furede ansigt, sine melankolske øjne og i denne film med en blanding af resignation og kynisme mejslet i trækkene."

Jyllands-Posten
"Al Pacino er den bærende kraft som politikommissær Dormer i krimien Insomnia, men filmen får aldrig rigtigt greb om sin historie, knugende bliver den ikke på noget tidspunkt, knapt nok spændende."

Weekendavisen
"De må selv ind at se denne prægtige film, som i ét hug rehabiliterer den lødige thriller, der prioriterer moralske anfægtelser og hård kugleregn lige højt."

Information
"Filmen er et strålende eksempel på, hvad Hollywoods udskældte studiesystem kan bruges til, når man tør udfordre konventionerne og for eksempel hente sin inspiration af alle steder i Norge."

Ekstra Bladet
"Dødspændende og forståelig for alle."

B.T.
"''Insomnia' er en totalt medrivende thriller, tætpakket med spændende detaljer og med flotte scener (som den hvor Pacino jager Williams tværs over en flod med drivende træstammer)."

Dagen
"Den er ikke på højde med Finchers og Welles' mesterværker, men med sin knusende rolige udfoldelse af historien har Christopher Nolan ikke desto mindre skabt et smukt skæbnespil i sin helt egen ret."

Kino
"Man har set det hele før, men det gør ikke noget. Den er ekstremt virkningsfuld."

Bogart
"Det, at der er lyst døgnet rundt, tilfører den sorte historie nogle kvaliteter, man er uvant med."

Cinemazone
"Christopher Nolan beviser med Insomnia, at han uden problemer klarer skiftet fra independentfilm til en stor studieproduktion."

Brugere

12/04-05Endnu en triumf!
Ganske vellykket remake af den norske thriller af samme navn som udkom i slutningen af 90'erne. Nolan har kløgtigt foretaget nogle ændringer og truffet nogle ret gode beslutninger ift originalen (som også er en glimrende film). Pacino og Williams er i særklasse og filmens fotografering er superb. Ikke så mesterlig og mindeværdig som Nolans gennembrudsmesterværk Memento, men stadig en kvalitetsprodukt som han kan være det bekendt.

07/04-04alt andet end trættende!
Anonym
Efter den overrumplende Memento havde instruktørgeniet Christopher Nolan uendelig mange valg til hans næste projekt. Det smarteste ville have været at vælge den sikre kommercielle kassesucces, og derfor tog det Steven Soderbergh (medproducent) lang tid at få overbevist studiet Warner Bros. om, at Nolan var den rette mand til denne film. De ville helst have set ham stå bag den sikre succes i stedet for genindspilningen af den norske thriller Insomnia af Erik Skjoldbjærg, som havde fået stor opmærksomhed i Cannes Film Festival. Heldigvis fik Nolan fuld kontrol over denne film, og Insomnia står nu tilbage som en af filmhistoriens allerbedste amerikanske genindspilninger.

Det starter egentlig simpelt ud med klicheen om den erfarne betjent, som skal hjælpe de lidt naive lokale betjente me...

16/02-04insomnia
Anonym
Den er røv syg, jeg halv sov helle filmen igennem.....

14/01-04Pacino er tilbage!!
Anonym
Pacino har i de seneste år haft det uretfærdigt svært, men med film som "The Recruit" og denne er han tilbage på nogelunde rette kurs...

"Insomnia" er en satans spændende film, en vaskeægte thriller om man vil, fuld af krydsende tråde i historien! Den foregår i Alaska, hvor Al Pacino, godt placeret i rollen som søvnløs kriminalbetjent, sendes til L.A. for at opklare mordet på en ung pige! Men under mystiske omstændigheder dør hans medbragte makker og jagten på en meget underlig morder tager fart!

Hvis du har set Memento ved du hvordan det at forvirre beskueren kan gøres og eftersom filmen er af samme instruktør, nemlig Christopher Nolan, tegnede filmen godt allerede inden den røg i afspilleren.

Al Pacino er cool og autoritær i en nyere film, "The Recruit", men i "Insomnia" får ...

08/11-03Søvnen Som Moralens Vogter
Anonym
To kriminalbetjente fra Los Angeles, den ene med alvorlige søvnproblemer (Pacino), sendes til en lille by oppe i Alaska, for at hjælpe til med at efterforske et mord på en ung pige.

Efter at have gjort sig positivt bemærket med den på mange måder både nyskabende og ret så originale “Momento”, var der en hvis forventning til instruktør Nolan, og jeg finder at han lever op til det med denne film, som er en genindspilning af en norsk thriller af samme navn.

Den er indrømmet ikke så original som førnævnte, men næsten lige så god fordi den ikke har de forklaringsproblemer og plothuller som “Momento” faktisk har, trods dens store kvaliteter. Men “Insomnia” er ellers en på alle måder yderst vellykket og gennemarbejdet dramatisk thriller, med en helt igennem fantastisk billedside af det ...

29/08-03fin fin!!
Anonym
tjahh.... Hvad kan jeg sige?? Al Pacino er og bliver en skrap skuespiller og Williams er skam heller ikke at kimse ad!!! God til en lørdag hvor du stadig har tømmermænd fra fredagens druk!!!

03/07-03Fantastisk Film
Anonym
Sjælent har jeg set en så god film, den både overrasker og fasinere. Billederne er flotte, musikken er skøn, plottet har man måske set 1000 gange før, men ikke nær så fintfølende som i denne film. Al Pacino & Robin Williams står godt til hinanden som to helt forskellige typer, der får vendt om på moralen om rigtigt og forkert, jeg kan ikke lade være med at tænke på seven. Jeg glæder mig til at se Memento.

15/03-03Spild af tid
Anonym
Denne film er spild af tid!
Den er helt igennem kedelig og den formår ikke at fange en.
Den underholdningsmæssige værdi er helt i bund. 2 Stjerner og ikke én mere!

30/11-02Memento var nu bedre
Anonym
Selvfølgelig er Insomnia er ikke dårlig, den er bare ikke ligeså god som Memento. Jeg synes aldrig at Insomnia bliver rigtig spændende. Den fungere fint som drama, men de mange spændings momenter bliver aldrig intense.Selv scenerne mellem Al Pacino og Robin Williams virker en anelse for upersonlige og malplaceret. Der er ingen kemi imellem dem. Ikke ligesom Al Pacino havde det med f.eks Keanu Reeves i Djævelens advokat. Alle skuespillerne fortjener dog ros og filmens fotografering er helt i topklasse. Sikke nogle billeder Nolan har taget. Det ser helt vildt godt ud på storskærm. Filmen kan anbefales, men den sidder ikke nær så godt i øjet, som Memento gjorde.

22/11-02Robin bejler til oscaren.
Anonym
Dette er virkelig en perle fra Nolan, den når bare ikke samme højder som Memento gjorde. Det skyldes måske at den er noget mere mainstream, end Memento var, og så ikke alligevel. Det er jo i realiteten bare en almindelig krimifilm, den er bare meget bedre fortalt og filmet end de andre i genren.

Det er også rart at se Pacino tilbage i fin form, han er sgu bedst når han spiller afdæmpet, fremfor tidligere hvor han pustede sig op foran kameraet.
Robin Villiams kan vist godt begynde at skrive sin takketale til Oscarshowet, han var intet mindre end fantastisk, så bedste mandlige birolle burde være hans. Medmindre at endnu Nolan-film bliver fuldtstændigt forbigået, ligesom sidste år.Fakta

Medvirkende
Will Dormer Al Pacino
Walter Finch Robin Williams
Ellie Burr Hilary Swank
Hap Eckhardt Martin Donovan
Rachel Maura Tierney
Paul Dooley
Nicky Katt
Randy Stetz Jonathan Jackson
Bag kameraet
Instruktion Christopher Nolan
Produktion Edward McDonnell, Andrew A. Kosove, Paul Junger Witt, Broderick Johnson
Manuskript Hillary Seitz, Nikolaj Frobenius, Erik Skjoldbjærg
Fotografi Wally Pfister
Klip Dody Dorn
Scenografi Nathan Crowley
Musik David Julyan
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Neo-noir
Nøgleord Hukommelsestab, Hævn, Identitet, Ikke-lineær fortælling
Premieredatoer
Biograf 15.11.2002
Dvd 07.05.2003
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2002
Spilletid 119 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Section Eight Ltd., Witt/Thomas Productions
Biodistributør Buena Vista

Se også...