Der var engang i Amerika (Once Upon A Time In America)

Max og Nodles vokser op som fattige jøder i begyndelsen af 1900-tallets New York. Hurtigt indstiller de sig på en kriminel løbebane, der for alvor tager fat under spiritusforbuddet. Deres veje skilles, men de mødes igen i 60'erne, hvor et opgør mellem de to barndomsvenner synes uundgåeligt. © Scope

Produktionsår 1984
Genre Drama
Instruktør Sergio Leone
Medvirkende Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams
Spilletid 229 min.
Biopremiere 07.09.1984
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Robert De Niro

Robert De Niro voksede op i New Yorks Little Italy og debuterede i en alder af 10 år som løven i en opsætning af "Troldmanden fra Oz". Efter at have kæmpet med småroller siden midten af tresserne fik han et mindre gennembrud i Martin Scorseses "Gaden uden nåde" (1973). Året efter fulgte "The Godfather II", og resten er historie, som man siger. ...

Brugere

20/06-08De tabte minder...(mulige spoiler)
Genså netop Leone's mesterværk Once Upon a Time in America igår aftes, 4 timers original cut, som iøvrigt er den eneste version man burde se og som slet ikke føltes som 4 timer, selv kunne jeg godt havde nydt mindst 1 time mere af dette vidunder.

Filmen er brutal og gangsterne bliver heller ikke fremstillet som behangelig mennesker, de røver, begår vold, torturer, dræber, slår på kvinder og voldtager. Netop pga Leone gør så meget ud af lange scener hvor der ikke er meget dialog, kommer man meget mere ind i karakterne og historien kommer til live igennem den langsomme atmosfære, som både er intens og gennem Ennio Morriones smukke score gøres den også poetisk interessant. Det er en fremragende film hvor man både kommer ind på en tid i Amerika, som var meget dyster og hård men også vise...

17/06-08"Yesterday..."
Once Upon A Time In America var Sergio Leones smukke svanesang til filmmediet og hold da helt op for en svanesang!

Historien omhandler Noodles der efter mange år på flugt vender tilbage til et møde med sin gamle kollega Max som han forrådte 30 år før.

Once Upon A Time In America er en betagende oplevelse som man måske først værdsætter anden eller tredje gang, men når først den taler til en, er man fanget.

Filmen foregår i et roligt og dvælende tempo, som uden tvivl vil skræmme mere end et par stykker væk, men for alle andre er den en filmisk godbid.

Nostalgisk, poetisk, sørgelig og flerlagret er de ord der beskriver filmen bedst. Filmen kan efter min menig ikke anmeldes efter nogen skabelon. Den skal opleves og føles! En kærkommen tilføjelse til min top-liste

01/01-08Il Colosso di

11/03-06Min favoritfilm
Det er en fantatisk film. Robert DeNiro leverer en fremragende præstation. Man kan rigtig forstille sig NY på den tid, men den gode opsætning og musikken dertil. Der er tilmed en rigtig god pointe. Noodles får valget mellem kærligheden til Deborah og kærligheden til rødderne, han ender med rødderne, og dette valg ender med at gøre ham til verdens ensomste mand, som kun har hans minder tilbage. Disse minder vil han for alt i verden ikke ødelægge, derfor vil han ikke plaffe hans gamle ven, for det er bedre at forstille sig, at han er død. Filmen er så godt lavet, at ensomheden og de nostalgiske minder om fortiden når ind til knoglemarven.

07/02-06God film med herlig musik
Filmen er på højde med " Godfather " og en af Robert de Niros bedste filmpræstationer. Jeg synes, at også musikken i filmen er en fantastisk, berigende oplevelse. Jeg kan lytte til soundtracket igen og igen.

25/01-06Storslået fortælling
En af 80'ernes bedste og mest interresante film af stormesteren Sergio Leone har en helt særlig plads i mit hjerte. Så første gang denne film som 14 årig og jeg tror dette var begyndelse på noget der skulle vise sig at være en stor del af mit liv, nemlig min kærlighed for film.

16/01-06"It's just the way I see things"
SPOILERS

Slutningen på Leones mesterværk OUATIA rejser flere spørgsmål end den besvarer. Leone selv ønskede i sin tid ikke at bringe klarhed over slutningen, men gav bevidst tvetydige svar til pressen. Man kan læse om det i Christopher Fraylings fremragende Leone-portræt, Something To Do With Death.

Omdrejningspunktet i forståelsen af filmen er Leones udgangspunkt, nemlig at vise en aldrende gangsters måde at huske sit eget liv på. Hvad der lå Leone på sinde, var at vise hvordan Noodles banaliserede sit eget liv og gjorde det til en B-film i sin egen erindring. Så vi har at gøre med selvbedrag og selvforherligelse på samme tid. En slags SM-erindring.

Leone afviste selv at OUATIA var en gangsterfilm som Godfather. Leone mente at have lavet en film om "time, memory and cinema".
...

09/01-06Blandt de bedste
Once upon a time in America er en storslået, barsk, gribende og en af de bedste gangsterfilm. Den ligger blandt de bedste som The Godfather, Goodfellas, Scarface, Mean Streets og Casino. Filmen er nødvendig at se for at man kan sige man har set verdens bedste film.

09/01-06"Take a look at yourself, David Aaronson"
SPOILERS

Se eller gense Leones mesterværk i disse dage. Første halvdel blev vist i går på DR1. Slutningen følger næste søndag.

OUATIA er efter min opfattelse på et helt andet niveau end den realistiske Godfather-trilogi. Og bedre efter min opfattelse. Leone har både optaget og klippet med en helt fantastisk timing af scenerne.

Telefonen, der ringer gennem tre scener er filmens første eksempel på suspense. Hvornår helvede bliver den telefon taget? Vi ser en telefon, røret tages op, men ringelyden fortsætter. For det er Noodles' eget forræderiske opkald til politiet, der udgør ringetonen. En ringen han altid vil høre for sit indre.

Forvarslerne er eminent lavet. Max, der lader som om han er druknet under spritsmuglingen forvarsler hans store forsvindingsnummer, filmens klimaks...

08/02-05Er klar
Anonym
Er allerede klar ved skærmen, Sergio Leones sidste og sene mesterværk!
Fakta

Medvirkende
David 'Noodles' Aaronson Robert De Niro
Maximilian 'Max' Bercovicz James Woods
Deborah Gelly Elizabeth McGovern
James Conway O'Donnell Treat Williams
Carol Tuesday Weld
Frankie Minaldi Joe Pesci
Joe Minaldi Burt Young
Vincent Aiello Danny Aiello
Philip 'Cockeye' Stein William Forsythe
Patrick 'Patsy' Goldberg James Hayden
Bugsy James Russo
Bag kameraet
Instruktion Sergio Leone
Produktion Arnon Milchan
Manuskript Sergio Leone, Leonardo Benvenuti, Piero De Bernardi, Enrico Medioli, Franco Arcalli, Franco Ferrini
Forlæg Harry Grey
Fotografi Tonino Delli Colli
Klip Nino Baragli
Musik Ennio Morricone
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Ensemblefilm, Gangsterfilm, Periodedrama
Nøgleord New York City
Premieredatoer
Biograf 07.09.1984
Dvd 22.02.2011
Øvrige oplysninger
Land USA, Italien
Produktionsår 1984
Spilletid 229 min.
Solgte billetter 14.635
Selskab Warner Bros., Embassy International Pictures, Rafran Cinematografica, PSO International, Wishbone

Se også...