The Good Shepherd

I USA udmærker Edward Wilson sig på universitetet Yale som en intelligent, klog og ikke mindst diskret studerende. Netop kvaliteter som den nyligt grundlagte efterretningstjenester CIA er ude efter. Wilson bliver rekrutteret og starter en strålende karrierer blandt spioner og statshemmeligheder. Men arbejdet trækker store veksler på hans personlighed og privatliv. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Thriller
Instruktør Robert De Niro
Medvirkende Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Tammy Blanchard
Spilletid 167 min.
Biopremiere 23.02.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Alec Baldwin

Med glinsende sort pomadehår og et underansigt på størrelse med et spækbræt har Alec Baldwin spillet barsk helt og forfører i film af stærkt svingende kvalitet. Roller i kassesucceser som Jagten på Røde Oktober (1990) og Prelude to a Kiss (1992) gjorde Balwin til megastjerne, en status der dog hurtigt blev punkteret med fiaskoer som Malice (1993)...

Anmeldere

Politiken
"Der er på mere end én måde resonans, filmisk ambition og god, gammeldags klogskab i De Niros film."

Berlingske
"...upåklageligt arbejde - det er for usædvanlig gedigent scenografisk og fotografisk håndværk, den får fire stjerner - men den er samtidig så tung og treven, at skønt den afgjort er en ambitiøs film med seriøse intentioner, får man klaustrofobi af dens misantropiske menneskesyn og totale mangel på humor."

Jyllands-Posten
"...fortjener at ses mange gange, for der er raffinementer og pointer, som først afklares endelig efter andet eller tredje gennemsyn, hvad dog ikke forhindrer, at filmen er en kuldslået oplevelse, fascinerende og lettere skræmmende fra først til sidst."

Weekendavisen
"...har man tid og tålmodighed, så er The Good Shepard en rig film med at væld af fine detaljer og ægte mystistificerende spionspænding undervejs."

Information
"...en voldsomt spændende film, der med udgangspunkt i det personlige, et enkelt menneskes historie, fortæller om noget, der kommer alle ved."

Ekstra Bladet
"En petitesse måske, men ikke desto mindre en distraherende en af slagsen."

B.T.
"...er bestemt ikke noget actiondrøn. Men plottet - eller rettere plottene - er værd at vente på."

Cinemazone
"De Niro har ikke erfaringen til at forløse Eric Roths manuskript som film, og derfor må vi nøjes med et overlangt, oppustet udstillingsstykke for nogle af fagets bedste skuespillere..."

Brugere

18/06-09En film der kræver og giver
Sådan mr. de Niro
Endelig fik jeg set dette fantastisk drama om det amerikanske efterretningsvæsen. Jeg havde fået at vide, at børnene skulle være lagt i seng - og at man skulle være vågen. Og det var ganske rigtigt! Og så er det bestemt en fordel at kunne sin historie fra 2. Verdenskrig og fremefter...

En flot film fyldt med store præstationer af en perlerække af skuespillere pakket ind i en god og grum historie om livet i og omkring efterretningsvæsenet.
Den kræver tilstedeværelse af seeren - og giver til gengæld en stor oplevelse!

27/05-08spildte gode kræfter
Med Matt Damon, angelina Jolie, William Hurt, John Turturro og Robrt de niro både bag ved og foran kameraet og Francis ford Coppola som producer, er der ikke noget at sige til, at man kan tillade at have høje forventninger til den her produktion..

Det kan siges meget kort: Utrolig skuffende og ufattelig kedelig film..Der er næppe før brugt så mange gode kræfter i en film, der på denne måde tabes så skammeligt på gulvet...

Sorry mr.De Niro

13/12-07Mageløs
"The Good Shepherd er mildest talt en fuldtræffer. Eller, i hvert fald næsten en fuldtræffer. For jo, den er meget lang, og det er heller ikke just en action-film, men historien er så fandens godt sat sammen, at man føler sig konstant underholdt, og Angelina Jolie leverer én af hendes hidtil bedste præstationer..."

12/09-07Meget skuffende
den mest kedelige og langtrukne film jeg har set i årevis, absolut blottet for spænding og en intetsigende fortælling om den kolde krigs tid.

12/05-07Det hemmelighedsfulde selskab
Robert De Niros ambitiøse storfilm følger etableringen af CIA gennem historien om én af dets vigtigste agenter og senere ledere. Hovedpersonen er fiktiv ligesom alle andre personer i filmen, men de historiske fakta om CIA er korrekte, så vidt jeg kunne se - fra starten som OSS under 2. Verdenskrig til Svinebugt-affæren, som filmens historie slutter med.

"The Good Shepherd" bliver promoveret som "the untold story of the birth of the CIA". Og godt nok kommer den omkring mange ting i en interessant historie, men det reklameslogan er at tage munden alt for fuld. Filmen handler ikke primært om CIA's baggrund, men om det at være spion og de menneskelige konsekvenser heraf. Det er vel ikke så mærkeligt, at Robert De Niro er mest interesseret i karakterudviklingen, når han sætter sig i instr...

12/03-07Trol kan tæmmes? 1
Hvis jeg skal uddybe min anmeldelse, så har alle 3 større og/eller væsentlige kvinderoller luderelementer. Den 4. har det måske i virkeligheden også. Der er også et element af den selvopofrende mor og lidt "trol kan tæmmes", som er den sidste og 4. meget populære kvindelige arketype i film. Det går ud på at kvinden i starten eller undervejs er utilbens og på tværs , men så falder til føje, fordi fatter ved bedst. Man kunne godt diskutere om filmen skulle have færre sjerner pga. disse ting, men de fylder bl.a. ikke meget tidsmæssigt og jeg kan skille de de to ting ad bortset fra en irritation som sagt og et vis fratræk. Mange kan nok ikke skille de to ting ad og det er givetvis bl.a. med til at udhule mange hunkønsvæseners selvtillid.

10/03-07Spion, bliv ved dit kald
Robert De Niros The Good Shepard er en lang og særdeles tung omgang, som efter en ufokuseret første halvdel løfter niveauet og bliver en nogenlunde spændende og sammensat spionfilm og dannelseshistorie.

Filmen viser hvorledes den grå, indesluttede og intelligente Edward Wilson træder i sin fars fodstod og følger sit kald som spion. Et valg som har store personlige og ikke mindst familiære konsekvenser. De Niro lægger klart fokus på Matt Damons Edward som den centrale omdrejningspunkt for hans udfletning af CIAs tidlige spioncirkus, og det er gennem Edwards øjne, at vi oplever denne hemmelige verden. Det er ligeledes gennem hans briller, at vi ser, hvorledes hans totale opofrelse for spiongerningen ødelægger hans familie og i sidste ende for fatale konsekvenser for hans nærmeste.

D...

08/03-07Tragedie er kedelig 4
SPOILERS

Kort kan man sige, at filmen er ret atypisk De Niro. Selvom han kun har lavet enkelte film, bliver Good Shepherd nærmest feministisk i sin hudfletning af den ensomme idealist uden vilje og sjæl, der vil gøre alle tilfredse og som gør hvad folk forventer og forlanger af ham og sevfølgelig ender med at miste sin sjæl (hvis han nogensinde havde en).

De Niro formår at lave en film, der både handler om CIAs oprettelse og som fortæller en god personlig historie. Enig, man er vel at falde i søvn halvvejs, fordi alle brikker skal vises før de lægges, men de hænger sammen, både indeni og udenfor medløberen Edward. Og ved slutningen giver det hele mening, selv skibet og flyveren som symbol på drømmeren, der ikke kan eller vil komme ud af fosterstillingen og føle den smerte ved at le...

28/02-07- Skuffelse med stort S - 16
Adskillige år skulle der gå, før Robert De Niro atter fik lyst til at prøve kræfter med instruktørfaget, og selvom hans nye projekt har været længe undervejs, så må man alligevel undre sig over, hvorfor der skulle gå SÅ lang tid, før han igen fik blod på tanden, når nu hans første film ”A Bronx Tale” blev så godt modtaget, som den gjorde.

Efter at have set "The Good Shepherd" ønsker man imidlertid, at De Niro havde ladet det blive ved den ene film. Han har uden tvivl brugt flere kræfter på dette over 2½ time lange drama, der strækker sig over tre årtier, end han havde på sin første film, men netop derfor skuffes man blot så meget mere, når det går op for en, hvor tamt et resultat han er endt med.

For det første handler filmen slet ikke om CIA’s tilblivelse, som det ellers har været...

Fakta

Medvirkende
Edward Wilson Matt Damon
Clover Wilson Angelina Jolie
Sam Murach Alec Baldwin
Laura Tammy Blanchard
Arch Cummings Bily Crudup
Bill Sullivan Robert De Niro
Senator John Russell, Sr. Keir Dullea
Dr. Fredericks Michael Gambon
Hanna Schiller Martina Gedeck
Philip Allen William Hurt
Thomas Wilson Timothy Hutton
John Russell, Jr. Gabriel Macht
Joseph Palmi Joe Pesci
Richard Hayes Lee Pace
Ray Brocco John Turturro
Bag kameraet
Instruktion Robert De Niro
Produktion Robert De Niro, James G. Robinson, Jane Rosenthal
Manuskript Eric Roth
Fotografi Robert Richardson
Klip Tariq Anwar
Scenografi Jeannine Claudia Oppewall
Musik James Horner
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Periodedrama, Politisk drama, Spion-og-agent-film
Nøgleord Agent, CIA, Undercover
Premieredatoer
Biograf 23.02.2007
Dvd 24.07.2007
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2006
Spilletid 167 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 38.685
Selskab Universal Pictures, Morgan Creek Productions, American Zoetrope, Tribeca Productions
Biodistributør Nordisk Film

Se også...