De unge år

Enspænderen Erik vil gerne være kunstner, og det ser lyst ud, da han i 1979 bliver optaget på Den Danske Filmskole. Men filmskolen er slet ikke, som Erik havde ventet. Tværtimod er det et underligt sted med ubehjæplsomme lærere og sære studerende og regler, som Erik slet ikke har lyst til at følge. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Jacob Thuesen
Medvirkende Jonatan Spang, Lars von Trier, Nikolaj Coster-Waldau, Paprika Steen
Spilletid 100 min.
Biopremiere 25.12.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lars von Trier

Dansk films særling Lars von Trier, hvis kunstneriske anerkendelse kun overgås af hans fobier, er lige så stille blevet hele Danmarks foretrukne excentriker, der pryder Ekstra Bladets forside oftere end fodboldlandsholdet. Siden midten af 1980'erne har han udfordret de gængse forestillinger om, hvad film er, og hvordan de kan og skal se ud. F...

Anmeldere

Politiken
"...en insider-historie, en af dem der måske kan klukkes lidt kultiveret over – på cineasternes få rækker i biografen."

Berlingske
"...denne på én gang aggressive og selvmedlidende film, men det er en underligt mat og slatten latter, der kommer kvækkende ud af munden på én."

Weekendavisen
"De unge år er blevet et af Triers bedste arbejder, skønt han ikke selv instruerer: en film om film, en skolehistorie, en dannelsesskildring, en folkekomedie. Det er den definitive afgangsfilm, som Trier og Thuesen tilbyder hér."

Ekstra Bladet
"Der er ubetalelige scener for alle, der holder af dansk film og et væld af kendte skuespillere, som helt tydeligt nyheder at udstille kollegerne og sig selv."

B.T.
"Hvis du er meget interesseret i film og kender branchen, så er der mange braldergrin..."

Cinemazone
"...som dannelsesberetning er den udstillende freak show-form i De unge år ikke blot frygteligt indforstået, men desværre også kun morsom i udvalgte øjeblikke."

Brugere

12/02-10Av, av, av, av.
Jeg er normalt ret vild med Lars von Triers film. Denne er selvfølgelig ikke ført af hans hånd, men han har dog en betydelig andel i filmen. Og jeg er rystet. Hvordan kan den nogensinde slippe igennem et prøverum?

Det var måske meget sjovt, hvis man havde været der. Men det kom jeg på intet tidspunkt i de ulideligt lange 91 minutter. Jeg følte ikke sympati med nogen af karaktererne. Havde jeg grint undervejs, ville jeg ikke have grint med figurerne - men af figurerne.

Er det så bare undertegnede, der er følelskold? Måske, måske ikke. Men prøv selv at finde sympati i nogen af figurerne i nedenstående *spoiler alert*:

Ung, håbefuld instruktør vil gerne ind på filmskolen, fordi han elsker at filme blade på træer. Han kan ikke forklare hvorfor. Det kan han bare.

Meget forståeli...

19/01-08Humor på et højt niveau.
Ganske vist en lille film, men med meget humor. Det er filmskolen det handler om, men kunne såmænd være en hvilken som helst højere læreranstalt i 60-70erne.
Nyd de 6 kvarter med fine karaktere fra din studenter tid.

13/01-08Selvmedlidenhed 4
Lars von Trier har haft travlt med at fortælle, at han er i kreativ krise, og det synes "De unge år" at bekræfte. I hvert fald har han søgt indad og tilbage ved at skrive en film om sine år på Filmskolen. Hvis man har svært at få andre historier ud, er det oplagt at forsøge at bryde ud af krisen ved at arbejde med noget stærkt personligt, som von Trier gør her. Men resultatet viser efter min mening ikke en filmmager, der er på vej nogen fornuftige steder hen.

"De unge år" skildrer, hvordan von Triers alter ego, Erik Nietzsche, kommer ind på Filmskolen ved et tilfælde. Der kæmper han mod konforme lærere og filmarbejdere med fagforeningsmentalitet for at få sine alternative ideer igennem - inden det til sidst lykkes ham at lave en prisvindende afgangsfilm ("Befrielsesbilleder") og sikr...

06/01-08Portræt af kunstneren som ungt menneske
Tja, der er ikke så meget at sige andet end at det er lang tid siden jeg har grinet så meget. Det er så åbenbart desværre noget jeg kun har tilfælles med få andre mennesker her i landet.

05/01-08De unge år
Jeg skulle have en hyggelig lørdag aften med familien og gik derfor i biffen og så "De unge år".
Hold da op hvor blev vi alle skuffede....Det er til dato den dårligste film jeg nogensinde harset i biografen.
En udsendelse om en finanslovsforhandling med Marianne Jelved som speaker ville klart være at foretrække.
Tak for kaffe og godt at jeg fik børnerabat på den ene billet.... Og undskyld mig hvis det er fordi vi ikke er finkulturelle i vores familie!!!!!

29/12-07Den ærlige kunstners tyndskid
”De Unge År” er Jacob Thuesens komedie over et manuskript af Lars von Trier, hvor han mere eller mindre selvbiografisk beskriver sin tid på filmskolen i 70erne. Det er ikke kun grydefrisure og dobbeltmoralske feminister, som Trier og Thuesen tager pis på her. Det er i det hele taget kunstneriske idealer konfronteret med de kyniske realiteter med konservative og ligeglade autoriteter.

Den gode, naive Erik Nietzche (Jonatan Spang) tager film af bevægelser i naturen, som han sender ind med sin ansøgning til filmskolen. De mener, at det er det ringeste lort, de nogensinde har set. Men da rektoren (Søren Pilmark) knepper en pige på bordet, ryger alle ansøgningerne på gulvet, og Nietzches ryger ved et tilfælde blandt de godkendte. Så er tonen ligesom sat i forhold til filmskolens behandlin...

15/10-07Jeg medvirker i filmen! 4
Ja, jeg gør... Er med i filmen. Har været medvirkende som længerevarende statist i filmen! Måtte ikke trimme mit skæg i 2 mdr!! Haha... Det var fandme skægt at være med. Der er en scene I absolut skal se, hvori Nietzche (Lars vonTrier) spillet af J. Spang, optager en gyserfilm i starten af 80´erne... Hele statistholdet blev "skældt ud" fordi vi simpelthen havde svært ved at holde masken!! Hahahaha... Se den!

Fakta

Medvirkende
Erik Nietzsche Jonatan Spang
Fortæller Lars von Trier
Sammy Nikolaj Coster-Waldau
Ursula Østdal Paprika Steen
Trols Jens Albinus
Bent Troels Lyby
Selkoff Dejan Cukic
Mads Søren Pilmark
Hans Jørgen Søren Malling
Zelko David Dencik
Katrine Bonfils Bodil Jørgensen
Bag kameraet
Instruktion Jacob Thuesen
Produktion Marie Cecilie Gade, Sisse Graum Jørgensen
Manuskript Lars von Trier
Fotografi Sebastian Blenkov
Klip Per K. Kirkegaard
Scenografi Søren Gam
Musik Vincent D'Hondt
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Filminstruktør, Kunstner
Premieredatoer
Biograf 25.12.2007
Dvd 08.07.2008
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Sverige, Italien, Østrig
Produktionsår 2007
Spilletid 100 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 2.938
Selskab Les Films du Losange, Austrian Film Institute, Pappagallo Film, Trollhättan Film AB, Memfis Film, The Swedish Film Institute Jesper Bergom-Larsson, DR TV International Sales, Zentropa Entertainments, Det Danske Filminstitut, Film i Väst, Eurimages, Lucky Red, Dor Film Produktionsgesellschaft GmbH
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...