Face/Off

Når det er John Woo der instruerer en film, hvori John Travoltas stivstikker af en FBI-agent og Nicolas Cages sindsyge terrorist ikke blot bytter identiteter men også helt bogstaveligt ansigter, kan man med god ret forvente en aktionfilm med store armbevægelser - og det er lige netop hvad "Face/Off" er. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action, Thriller
Instruktør John Woo
Medvirkende John Travolta, Nicolas Cage, Joan Allen, Alessandro Nivola
Spilletid 140 min.
Biopremiere 29.08.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Travolta

I rollen som Vinnie Barbarino trådte John Travolta for første gang frem for det store amerikanske publikum i sitcom-serien 'Welcome Back, Kotter' (1975-1979), men det var rollen som Tony Manero i 'Discofeber', bedre kendt som 'Saturday Night Fever' (1977), der gjorde ham til et af senhalvfjerdsernes største ikoner. 'Grease' (1978) blev en endnu s...

Anmeldere

Scope
Store armbevægelser

John Woo har med "Face/Off" lavet sin hidtil mest vellykkede amerikanske film


Af Oskar Jensen

Lad mig give et godt råd: lad være med at gå på toilettet mens du er inde og se "Face/Off" - du risikerer at miste et par meget vitale scener og være temmelig forvirret indtil du får samlet tråden op igen. Af hensyn til de læsere der lider af svag blære tilbyder Scope som en særlig service følgende plotsummary, så vore læsere undgår samme kranke skæbne som i sin tid ramte salig Tycho Brahe (han døde efter sigende af en sprængt blære, da hans gode opdragelse forbød ham at forlade middagsbordet i utide).

Den maniske FBI-agent Sean Archer (John Travolta) jagter utrætteligt den ikke mindre maniske rent-a-terrorist Castor Troy (Nicolas Cage), dels af professionelle grunde, dels af rent personlige, idet Troy i sin tid forsøgte at slippe af med Archer, men istedet fik dræbt hans søn. De to har jagtet hinanden gennem så lang tid, at de efterhånden kender hinanden ligeså godt, som de kender sig selv - hvilket snart viser sig at være ganske praktisk ...

Archer får nemlig langt om længe - naturligvis efter en dramatisk jagt og kamp - endelig ramt på Troy, der efter en flyvetur gennem en vindtunnel ender i koma og bliver erklæret grønsag af lægerne. Nu får Archer endelig tid til alle de ting som han har forsømt i så mange år, såsom hans familie, der består af en forskruet teenagedatter og en frustreret hustru. Desværre er der lige et lillebitte problem: Troy nåede at skjule en meget stor bombe et eller andet sted i Los Angeles inden Archer fik fat i ham - og bombens smarte digitalur tæller stadig nedad mod nul.

Konebytning for viderekommere
Da det er lidt svært at forhøre en mand der ligger i koma, må Archer prøve at få sandheden ud af den eneste hjerneaktive der ved hvor bomben er anbragt: Castor Troys bror Pollux Troy - som desværre er en paranoid skizofreniker, der kun stoler på et eneste menneske i hele verden ... hans elskede bror. Så da Archer suverænt er den person, der ved mest om Castor Troy, bliver han nødt til at gennemgå en højteknologisk operation, der bl.a. indebærer at man skærer ansigterne af Archer og Troy, lægger Archers ansigt i en opbevaringsvæske og opererer Troys ansigt over på Archers kranie (billederne kan godt være lidt appetitsænkende).

Så da Archer vågner efter operationen ligner han ikke længere John Travolta, men Nicolas Cage på en prik! Han bliver anbragt i samme supersikkerhedsfængsel som Pollux Troy og får da også hurtigt overbevist Pollux om at han faktisk er Castor Troy. Men samtidigt vågner den rigtige Castor Troy mirakuløst af sit koma og har nogen rigtig ubehagelige tømmermænd, der ikke bliver mildere, da han opdager at han mangler sit ansigt! Han er imidlertid en handlekraftig herre, så han får hurtigt overtalt personalet på klinikken til at give ham et andet ansigt, der heldigvis ligger klar til brug. Ved samme lejlighed gør han det også af med alle der ved at Archer nu ligner Troy og vice versa.

Og så er "Face/Off" ellers ved at være klar til at gå igang for alvor (ikke at den første del har været stillestående - det er trods alt en John Woo-film), men nu har de to hovedrolleindehavere byttet hovedroller og morskaben kan begynde. Umiddelbart ser det lysest ud for Troy, der nu ligner Archer, idet han i modsætning til Archer ikke sidder i fængsel omgivet af psykopatiske fanger og sadistiske fangevogtere (eller var det mon omvendt? I denne sammenhæng er betyder det faktisk ikke noget), men derimod nu kan udgive sig for at være den højt respekterede FBI-agent, hvilket bl.a. indebærer at han kan tage hjem til Archers hjem og bolle hans kone, der blot antager at hun for første gang i meget lang tid får lidt opmærksomhed fra sin mand.

Den indespærede Archer kan alt for nemt forestille sig, at netop sådan noget finder sted, mens han sidder i det flugtsikre fængsel, så han gør det umulige og flygter ... og så har jeg vist efterhånden sikret vores læseres blærer. Resten er filmen bør man alligevel blive siddende og nyde John Woos karakteristiske voldsæstetik.

De manglende brikker
John Woo er berømt for sine fantastiske actionscener og berygtet for de melodramatiske tåkrummere mellem actionorgierne - hans forrige film Broken Arrow med John Travolta og Christian Slater droppede melodramaet, men bar til gengæld præg af at Woo havde lagt så meget bånd på sig selv, at filmen snarere virkede som om den var instrueret af en Woo-inspireret amerikaner end af Woo selv.

"Face/Off" har mere Woo-smag, det tykke melodrama er faretruende nær i nogle scener, men Cage og Travolta har så meget karisma at de kan bære scenerne igennem, uden at det virker tåkrummende. Kemien mellem Cage og Travolta er fremragende, men begge er tydeligvis mest i deres es, når de spiller hinanden. Den "anden" bringer noget befriende fandenivoldskhed og machismo ind i den kedelige Archer-familie og noget følsomhed og ansvarlighed ind i Troys gangster-familie - og så er Cage bedre til at spille en flink fyr oppe mod umulige odds end til at være en sindsyg terrorist, mens Travolta tydeligvis nyder at spille et dumt svin.

Og actionscenerne er så storslåede og Woo°ske, som man kunne forvente, når et stort budget og John Woo mødes - man skal op i John McTiernan-, måske endda James Cameron-prisklassen, før det gøres med mere schwung!

Alligevel må jeg dog indrømme at jeg følte mig bedre underholdt i Nicolas Cages forrige actionbrag "Con Air". Men "Face/Off" er klart John Woos mest vellykkede amerikanske film til dato.

Brugere

02/03-18Ustyrlig crazy action film
Jeg kan kun beskrive Face off med 3 ord fantastisk latterlig film. John Woo har med denne instruktion helt bevist at han er den bedste instruktør der instruerer action film med tyndt plot. Selve ideen med at skurken tar heltens fjæs og sætter det på hans eget ansigt er helt absurd, plus en masse film klicherer der burde få folk til at fuldstændig droppe filmen er der osse men det helt fantastiske ved face off er at selvom filmen har så mange problemer så forsvinder de fordi at filmen simpelthen er så utrolig underholdende og har nogle af de bedste action scener der nogensinde er lavet på film plus at cage og Travolta simpelhen er så sjove at se improverese hinanden. Det er en af de action film jeg kan se igen og igen og aldrig blive træt af den. John Woo har bevidst at lige meget hvor ty...

06/04-10face/off
face/off år 1997 skuespiller nicolas cage, johnn travolta, instruktør john woo,

i et tivoli er fbi agenten sean archer søn ude at køre i karrusel. et skud affyres, & en kugle tiltænkt sean archer rammer i stedet hans søn. sean (john travolta) tager jagten op, besat af tanken om at få ramt på morderen, den iskolde psykopat & bombemand caster troy (nicolas cage) under jagten kommer caster troy til skade & falder i koma kun få minuter efter han har afsløret, at han har monteret og gemt en biologisk bombe stor nok til at tilintetgøre hele san francisco. uret tikker, men ingen ved hvor efter ordre fra regeringen gennemgår sean et nyt avanceret kirurgisk indgreb, hvor han skifter udseende til morderens ansigt.

face/off er en turbolade actionfilm der er action fra start til slut jeg anb...

07/08-07john woo tju-bang
da denne film kom ud så jeg den 5 gange i træk i biografen

eneste film der overgår face off fra woo er mi2 der efter min mening er et aktionmesterværk

woo formår at skabe action så det ligner en kunstnerisk ballet på meget højt niveau. eneste minus er måske den lettere platte jargon, men det er også det der er fedt.

07/08-07Fed action/Spildte idéer
Skabelonskåret, amerikansk actionfilm, hvor en potentielt interessant historie må ofres til fordel for højeksplosiv spænding, hvilket der til gengæld er rigeligt af. Mit største problem med filmen er at den starter med en virkelig god idé, såfremt man er villig til at acceptere den stærkt urealistiske præmis, men John Woo virker ligeglad med historien. Han vil springe ting i luften. Det er muligt at jeg simpelthen bare ikke er en stor nok actionfan til at værdsætte denne type film. Men hver gang et eller andet er ved at blive rigtig interessant, bliver det tilsidesat til fordel for action. For at en historie om at bytte identitet skal være noget ved, er vi også nødt til at vide noget om personerne, men både Sean Archer og Castor Troy er forudsigelige og pandekageflade arketyper.

Film...

16/04-07Kinetisk actionbuffet tilberedt i Hollywood 10
Efter et par knapt så mindeværdige forsøg i Hollywood - Hard Target og Broken Arrow - leverer John Woo med Face/Off en marathon bedrift af actionbasker. Filmen er plastret til med alle Woos kendetegn; smukke nærmest balletagtige actionscener, eksplicit vold, slowmotionbrug ca. hver 3. min, hvide duer og man kunne blive ved. Woos indiskutable talent for at sammesætte overdrevne actionscener kombineret med intense og for genren fremragende præstationer af to store Hollywoodnavne giver os en actionfilm, som sent vil gå i glemmebogen.

Hele setup'et med de to dødsrivaler på hver side af loven, som bytter identitet - eller rettere ansigt - er ikke specielt troværdig, men æder man præmissen, så byder filmen på en særdeles medrivende og spændende historie, hvor store emner som identitet, kærl...

15/04-07god og næsten fantastisk film
den er så sej

22/11-06face off - face on
Medrivende action-thriller, så det vil noget! Her bliver der leveret detaljer for enhver smag, romantik, action, pistoler og stoffer.

21/10-05Sparker SÅ meget røv!!!
Face/off er den sygeste, mest fede og spændende film jeg har set inden for action genren. Travolta og Cage er forrygende sammen. Denne film er perfekt!

17/09-05Spænding i særklasse!
Anonym
Denne film er bare spænding til det yderste.
Kan klart anbefales til alle, der elsker spænding og mystik.

13/09-05GOOD...GOOD!!!!!!!!!!!!!!!!
Anonym
Fantastisk film!
Soundtracket er så smukt!
Og jeg elsker Caster Troy's ligegyldighed med menneske-liv og udstilles som psykopat, men når hans egen bror dør ser man hans sande følelser, DET ELSKER JEG I FILM!!!! Men det varer ikke længe: "Sir, why are you so upset? it's just Pollux Troy" BANG! "Ugh!" hehe....
En lidt sørgelig scene der hvor Sasha dør...Fakta

Medvirkende
Sean Archer John Travolta
Castor Troy Nicolas Cage
Dr. Eve Archer Joan Allen
Pollux Troy Alessandro Nivola
Sasha Hassler Gina Gershon
Jamie Archer Dominique Swain
Dietrich Hassler Nick Cassavetes
Victor Lazarro Harve Presnell
Dr. Malcolm Walsh Colm Feore
Prison Guard Walton John Carroll Lynch
Leo Tommy Flanagan
Bag kameraet
Instruktion John Woo
Produktion Terence Chang, Christopher Godsick, Barrie M. Osborne, David Permut
Manuskript Mike Werb, Michael Colleary
Fotografi Oliver Wood
Klip Steven Kemper, Christian Wagner
Scenografi Neil Spisak
Musik John Powell
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Nøgleord Forveksling af identitet
Premieredatoer
Biograf 29.08.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 140 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 146.433
Selskab Paramount Pictures, Touchstone Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...