A. I. - kunstig intelligens (A.I. Artificial Intelligence)

I en verden, hvor der er mangel på naturlige resurser, styres alt af avanceret teknologi og robotter. Firmaet Cybertronics Manufacturing producerer den første robot med følelser. Hans navn er David og som et forsøg kommer han i pleje hos Henry og Monica. David får hurtigt rollen som deres rigtige barn, men en række uventede begivenheder gør dette liv umuligt for David. Sammen med sin beskytter, tøjbjørnen Teddy, begiver han sig ud på en rejse for at finde ud af, hvor han hører til. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Drama, Science Fiction
Instruktør Steven Spielberg
Medvirkende Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor, Sam Robards
Spilletid 146 min.
Biopremiere 05.10.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Frances O'Connor

Engelskfødte Frances O'Connor flyttede til Australien som 2-årig. Her fik hun, efter lidt tv-arbejde, hovedrollen i den romantiske komedie "Kærlighed og andre katastrofer" (1996). Med thrilleren "Kiss and Tell" fik hun også opmærksomhed uden for Australien. Til hendes nyere projekter hører rollen som Emma i en engelsk tv-dramatisering af "Mad...

Anmeldere

Politiken
"Fra start til slut udgør, hvad man fristes til at udlægge som Kubricks misantropi og Speilbergs sentimentalitet, en modsætning, der både er fascinerende og fastlåsende. Derfor er 'AI' en både forstemmende og fornem filmoplevelse."

Berlingske
"Man fornemmer alt for ofte, hvornår det er Kubricks spøgelse, og hvornår det er Kubricks ånd, der overtager kameraet, og det er som om de ikke vil samme sted hen..."

Jyllands-Posten
"Og så skyldes filmens kvalitet også de rent fabelagtige dekorationer, som Spielberg og fotografen Janusz skaber de forunderligste billeder fra, skiftevis poetiske og vulgære og skræmmende."

Ekstra Bladet
"Den er provokerende, intelligent og meget ambitiøs. Men den stikker også i så mange retninger, at den er svære at omfavne."

B.T.
"Så selvom filmen på 145 minutter er for lang, sine steder for tyk og virker uafsluttet, får den alligevel de varmeste anbefalinger med herfra."

Weekend Nu
"Den store visions hjerte når kun lige akkurat at rammes, før eventyret lukker sig om sig selv."

FilmReactor
"Er A.I. en af de ganske få film, som først i fremtiden kommer til sin ret, eller er der
tale om en mesterinstruktørs modige og velmente men forfejlede forsøg på realisere
en anden mesterinstruktørs vision?"

Brugere

29/04-07Blændende god 1
Steven Spielberg og Stanley Kubrick. To fantastiske Instruktøre, men også to meget vidt forskellige instruktøre om et noget ambitiøst projekt, der så senere skulle overlades til den ene af de to, nemlig førstnævnte. Dét må siges at være noget af en usædvandlig start for en film.

A.I. har fået en del kritik, måske fordi flest helst havde set Kubrick gøre arbejdet færdigt, men trods al den snak om at spielberg spolerede projektets anden del ved at stoppe lidt mere søde klassisk eventyr elementer ind i en i forvejen ret alvorligt fremtidsvision, så mener jeg A.I. er blevet et utrolig vellyket værk, der kun de sidste 10 minutter lider under Spielbergs strejf.
Fordi for mig at se, så er lever Spielbergs anden del fuldt ud til forventningerne. Det er da måske lidt sødt i kanterne, men sam...

02/12-06Sursødt sovset storværk
En fabelagtig historiefortæller krydser en kunstnerisk mørkemand, og udfaldet er gjort af klodsetheder og mesterlige takter. Som to modpoler der mødes og afviger fra hinanden, er "A.I" en frustrerende fornøjelse.

Steven Spielberg er markedets førende mester inden for brug af filmmediets værktøj, i en klasse hvor kun James Cameron hægter sig på hans baghjul. Spielberg er historiens bedst kommercielle filminstruktør, alle hans films indtjeninger lagt sammen. Han er Hollywood med stort og understreget ”H”, og derfor gør det lidt av at se ham male et ufærdiggjort Stanley Kubrick-projekt ud over det store lærred, med sin uhyre brede pensel. Kubrick, der selv var kendt som lidt af en ”rod” i filmverdenen, efterlod sig et manuskript efter sin død i ’99, på grund af udskydelser vedvarende at ...

09/02-06God film...
Denne film er virkelig god og samtidig er den også meget tankevækkende. Sommetider kan filmen dog også gå hen og blive for langtrukken og underlig, men det ændrer intet på det fantastiske skuespil.

Aldrig før i mit liv har jeg set en barneskuespiller som Haley Joel Osment spille så flot i sin præstation som robotdrengen David. Han blinker ikke en eneste gang og kan få tårer i øjenene på kommando. Flot! Jeg må da bare se Den Sjette Sans.
Jude Law derimod leverede også en god præstation, men i denne film er det godt Haley der fortjener det hele.

Steven Spielberg som man kender ham har her igen vist at han virkelig lægger dybde i sine film. Vise hvordan en robotdreng klarer sig rundt i verden.

Det er en god film som er hver at se. Men hvis du ikke kan lide rørende og langtrukne f...

20/01-06En vildt god film!
Anonym
Jeg synes at A. I. er en fantastisk flot lavet film - Haley Joel Osment gør det utrolig godt! Han er bare som skabt til den rolle!
Jeg håber han kommer med i flere film!

19/10-05Hmm
efter min mening er det såment en meget god histori meeenden lever bestemt ikke op til mine forventninger.

26/04-05meget tankevækkende...
Anonym
den var jo utroligt tankevækkende... sikke en historie! Det er utroligt hvordan den eskalerer fra at være delvis realistisk, til at blive fuldstændig ude i tågen... - hvor er det vi som mennesker er på vej hen? skal robotterne overleve efter vores undergang?

Søde lille Haley Joel Osment gør det jo fantastisk.. man taber sit hjerte til ham gang efter gang, og denne film er ingen undtagelse!! Hvor man dog levede sig ind i hans smerte over at være så anderledes, og miste sin mor på den måde! Fantastisk skuespil!

Jeg synes ligesom mange andre at slutningen er lidt overflødig.... den kunne ligeså godt have sluttet efter han beder den blå fe om at blive til en rigtig dreng, men så igen - vi skulle jo nok opleve at robotterne var tilbage - selv efter vi ikke var det - det var jo det der v...

09/02-04Pinocchios fremtid
Anonym
Man finder vist ikke større kontraster i filmbranchen end Stanley Kubrick og Steven Spielberg. Kubrick var for mig at se en pessimistisk og vred instruktør, mens Spielberg er en optimistisk og fabelagtig historiefortæller. Alligevel blev Spielberg udpeget af Kubrick inden hans død som arvtager til et storslået projekt om kunstig intelligens i fremtiden. Det er der kommet en ujævn, men fascinerende fortælling ud af, som i store træk kan minde om et eventyr.

Haley Joel Osment er skræmmende god i hovedrollen som robot, og han viser absolut ingen tegn på usikkerhed. Rollen ville være svær for alle rutinerede og ældre skuespillere, men Osment imponerer med sit forbløffende talent og gør rollen til hans egen. Ligeledes god er Jude Law som Gigolo Joe, og hans elegante fremtræden og perfekte ...

13/11-03Jeg var næsten overbevist
Anonym
Jeg syntes det er en fantastisk historie, som er fremstillet visuelt af den store Steven Spielberg, men faktum er at Spielberg har et problem med sine afslutninger, han vil altid lige have det sidste med og det ser jeg som et stort problem.
A.I. syntes jeg er fremragende casted med gode effekter. En film der har alt lige bortset fra en god slutning, havde den slutet det kvarter før, hvor David (Haley Joel Osment) falder ville den havde sluttet OK. Filmen er lavet til folk der elsker Spielberg og ikke andre, for Spielberg´s trofaste, er dette en fremragende film.

04/11-03A.I, den beste film!!!
Anonym
Min mening er at filmen er aller best film...:)
Der er mange der ikke kan forstå filmen, men det kan jeg! Det er jo om kærlighed, mellem mor og barn. Og det beste ved filmen, er at Haley Joel Osment er med...:) Jeg kan se på filmen hhhheeeellleee tiden, så god den er!!! Og så er Steven Spielberg en rigtig god instruktør. Jeg elsker filmen og kan ikke få nok af den!!!!!!!!!!!!! Jeg er i gang med at skrive A.I til en bog...:)
Knuz
Fra
A.Ifan..........:)

12/04-03En helt Fantastisk film!
Anonym
Jeg fatter ikke at så mange taget dårligt imod A.I. Den er jo fabelagtig. Den ligger stadig i mine tanker som en af de bedste film. Steven spielberg er helt klart en fabelagtig instruktør. Wow!Fakta

Medvirkende
David Swinton Haley Joel Osment
Gigolo Joe Jude Law
Monica Swinton Frances O'Connor
Henry Swinton Sam Robards
Martin Swinton Jake Thomas
Lord John Brendan Gleeson
Professor Hobby William Hurt
Daveigh Chase
Fortæller Ben Kingsley
Bag kameraet
Instruktion Steven Spielberg
Produktion Kathleen Kennedy, Bonnie Curtis, Steven Spielberg
Manuskript Steven Spielberg, Ian Watson
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn
Scenografi Rick Carter
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Drama, Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 05.10.2001
Dvd 04.04.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2001
Spilletid 146 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 59.539
Selskab Warner Bros., DreamWorks, Amblin Entertainment, Stanley Kubrick Productions

Se også...