Løftet - The Pledge (The Pledge)

Nevada. På sin sidste arbejdsdag før han skal pensioneres, står politimanden Jerry Black over for et brutalt mord på en 7-årig pige og skal give besked til pigens forældre. Han sværger på, at han personligt vil sørge for at den skyldige bliver fanget. Langsomt begynder sagen at dominere den pensionerede politimands liv og han er overbevidst om at der er tale om en seriemorder. Da han får mistanke om, at hans veninde Loris 8-årige datter måske er næste offer, beslutter han sig for at bruge anledningen til at lægge en fælde for morderen. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Drama
Instruktør Sean Penn
Medvirkende Jack Nicholson, Patricia Clarkson, Benicio Del Toro, Dale Dickey
Spilletid 124 min.
Biopremiere 23.11.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Benicio Del Toro

Den puertoricanskfødte Benicio Del Toro flyttede som 13-årig til Pennsylvania, USA. Hans første optræden var i en studenterproduktion på UCLA, og det var herigennem, han kom til at optræde på en dramafestival på Lafayette Theatre i New York. Del Toro studerede skuespil på The Square Acting School, hvor han vandt et legat til Stella Adler Cons...

Anmeldere

Politiken
Penn har en sammenbidt vilje til at skabe film med dybde i karaktertegningen. 'Løftet' er en på mange måder stolt, seriøs og spændende film, som dog med fordel kunne have strammet skruen en del undervejs."

Berlingske
"Sean Penn er også som filminstruktør en outsider i Hollywood, en modig og stædig ener, der (med næsten samme dødsforagt som sine mandlige hovedpersoner) tager de smalle, smertefulde historier til den bitre ende, form- såvel som indholdsmæssigt - uden at være bange for konsekvenserne."

Jyllands-Posten
"Se den. Den rummer mange mesterlige øjeblikke, og helheden er brillant."

Weekendavisen
"Løftet er en af de smukkest fotograferede thrillers i nyere tid. Kun David Finchers Seven (1995) delte både mørket og stringensen, men Penns film er mindre studentikos. Først og fremmest fungerer den i kraft af Nicholsons stædige styrke."

Information
"Som helhed tøver man dog ikke med at anbefale dette sjældne eksempel på, at det stadig kan lade sig gøre at lave en 100 procent seriøs produktion inden for rammerne af amerikansk mainstream."

B.T.
"Løftet er en film uden masseappel men alligevel med mange gode kvaliteter. Helstøbt er dog ikke en af dem."

Bogart
"Nicholson beviser endnu engang, at han med små midler kan karakterisere et menneske på vej ind i vanviddet, og det frygtelige ved det er, at han har ret, men alligevel handler forkert. Det er en thriller i særklasse, spækket med store skuespillere i små roller."

Cinemazone
"Sjældent oplever man en film, der kan trænge helt ind under huden på én. 'Løftet' er en af den slags film. Man kan ikke ryste den af sig for dens tragiske morale og specielt dens slutning er sindsopslidende pinefuld."

Brugere

30/08-18The Pledge
Sean Penns The Pledge fra 2001 er ikke seværdig, da den mangler spændingen fra en god krimi, og den fejler også som drama da vi som seere ikke føler os involveret i karakterernes følelser.

Filmens helt store forbandelse, er den insisterende casting, hvor man regner med, at hvis der blot er store stjerner på rollelisten- så kan det tynde plot godt lykkedes på det store lærred. Værst af alt er en pinlig scene hvor Benicio del Toro "giver den gas" som psykisk syg indfødt amerikaner- et af de mest utroværdige scener jeg har set i lang tid. Andre lavpunkter er Robin Wrights rolle, de postkort-lignende stemningsbilleder af naturen og det idéforladte Hans Zimmer soundtrack.

Til slut ser man Jack Nicholson side og mumle i en psykose. Han har mistet alt, men da filmen aldrig rigtig fik gr...

18/08-17Stadig ætsende 2
Hvor er det en fornøjelse at begive sig ind på scope efter et gensyn med denne ætsende gode, men offentligt oversete perle.

Don, Emil Schultz, Pinhead, Forceoffive, Thomas Nielsen.. En tungt rullende og næsten fuldtallig scope-inderkreds har allerede sagt alt, hvad der kan og skal siges om Sean Penns perfekt tempererede og dybt påvirkende thrillerdrama. Nu tilføjer jeg lige lidt.

Anslaget er mesterligt. Fra de første, glidende billeder af Jack Nicholsons maniske mumlen og himlens dalende fugle er man suget ned i Sean Penns sorte gryde, mens Hans Zimmers musik (fra hans lidt mere lavmælte dage) brænder sig fast i tankerne.

Handlingens tempo er roligt, deterministisk og skræmmende, ikke mindst i kraft af filmens mageløse åbning. Værket rokker og sitrer, som om det hele er skævvred...

26/06-07Holder sit løfte
Jack Nicholsen spiller sin hovedrolle suverænt i denne barske film. Filmen handler om en mands forsøg på at hjælpe og gøre noget meningsfuldt men det ødelægger hans eget liv. Filmen fanger en godt og historien er faktisk rimelig spændende især slutningen er svær at forudse.

05/10-05- Brudte løfter - 4
Sean Penns “The Pledge” byder på en rigtig god historie om moralsk forpligtigelse, der udvikler sig til en selvdestruerende affære for vores hovedperson.

Filmen er en fremragende genrekombination, der på den ene side fungerer som en intens (ikke hæsblæsende) krimi, der i bedste skandinaviske stil vinder på sin nedtonede facon, og på den anden side er et særdeles åndrigt og velfortalt drama med melankolske undertoner.

Penn viser sig som en begavet instruktør og forstår i den grad, hvad det vil sige at give en film sjæl. Billederne er elegante og subtile, og stemningen er mættet, hvor filmen betager hele vejen i et svævende, nærmest poetisk, tempo.

Historien er dog den helt store gevinst her. En tragisk fortælling om en mands samaritanske ærinde, der ender med at blive hans underg...

19/07-05Nicholson mister sjælen
små spoilers:

En mand sidder i et hjem, han har afgivet et løfte ved sin sjæl, om at finde manden der der dræbte hjemmets datter. Manden er Jerry Black (Nicholson) en nyligt pensioneret politimand bundet af sit løfte til at tage sin sidste sag: Et bestialsk mord på en 7-årig, allerede på dette tidspunkt er morderen officielt fanget men Jerry har sine egne fornemmelser omkring det uhyggelige mord...

Endnu en fremragende Penn-krimi, der holder fast i sin seer på det simple præmis at man simpelthen vil se morderen blive fanget...sker det mon?

I bund og grund handler filmen om vores forpligtelser, vores forpligtelser til at holde et løfte, selvom det kan koste os mere end vi havde drømt om, dette er i hvert fald tilfældet her, vi rejser dybt ind i Nicolsons sind og ser at paranoia...

05/01-05Fantastisk film
Spoilers, så lad være med at læse videre, medmindre du har set den://

Mange herinde har beskrevet denne film som "kedelig" og "langtrukken". Muligvis fordi de kun har gidet sætte sig ind i, hvad der foregår på overfladen, i stedet for at gå i dybden på historien og finde det egentlige budskab i denne film.

Denne film er en fantastisk fortælling om en pensioneret politibetjent, som på sin sidste sag lover en mor, at finde hendes datters morder.

Jack Nicholson spiller Jerry Black. En besat mand. Så besat af tanken om at finde pigens morder, at han tilsidesætter alt inklusive sit eget liv og muligheden for lykke, i sin jagt på at finde morderen og overholde sit løfte.

Det geniale ved "the Pledge" er, at instruktøren hele tiden holder seeren fanget, i håbet om den endelige forlø...

05/01-05Simpelthen for kedelig...
Brandkedelig og for forventniugsfuld film. Forstået på den måde at den lægger op til noget stort og enestående, men siver ud til at være endnu en b-thriller, der bare bliver sat ind i rækken til de andre...


Jeg har en del spørgsmål, så hvis nogen vil besvare dem, vil det måske give mig et andet billede af filmen: Hvem er morderen? Oliver?, Har han/hende et plot?, hvad skete der i slutningen? Synes det var pænt indviklet, først er kameraet på JN, derefter på en bil osv.

05/01-05Til Sandmand...
Forstår dig ikke rigtig, du mener at en film kan bygges om omkring noget man engang lovede, og så leve på det? For der vil jeg nok sætte grænsen, og sige stop. Filmen egner sig nok godt som bog, det tvivler jeg ikke på. Men som film synes jeg at den var (som skrevet tidligere) for kedelig. Der sker ikke noget, man følger Jerrys liv som pensionist, og det er så det. Man får da nogle gange nogle spændingsmomenter, men da der slet ikke på noget som helst tidspunkt efter den første piges død sker noget, siver den jo netop ud til at være ingenting...


Hvad er det efter din mening, der gør "the pledge" så facinerende? Er det det overstående?, Hvem er ham der "Dürrenmatt", tror aldrig jeg har hørt om ham...

29/09-04prestigefyldte Penn
Anonym
Sean Penn er ifølge mig en af alle tiders bedste skuespillere med ingen svage præstationer bag sig. Hans spil i både Tim Robbins’ Dead Man Walking og Eastwoods Mystic River er noget af det mest indædte og smertende, jeg nogensinde har set på film, og han kan som (næsten) ingen andre løfte en rolle op til det ufattelig dybfølte. Hans debutfilm The Indian Runner og hans følgende The Crossing Guard var bevægende og afdæmpede portrætter af menneskets psyke, gengivet på en meget ukonventionel måde. Med The Pledge har han dog begået sin bedste, og mest nådesløse, film, der nemt kan betegnes som et mesterværk. I stil med Mystic River er filmen en atypisk og karakterfokuseret krimi, hvor personerne, og ikke opklaringsarbejdet, er filmens drivkraft.

The Pledge er baseret på en roman af Friedri...

20/08-04Klasseforskelle!
Anonym
Jerry Black (Jack) nærmer sig sin pension, og på sin sidste arbejdsdag står han overfor et brutalt mord. Han gav et løfte om at finde frem til morderen, og hans jagt på en usynlig morder bliver Jacks fald.

Realistisk og rystende psykologisk thriller/drama, instrueret af en af de allerbedste skuespillere Sean Penn, som kan sit kram både foran og bag kameraet. Dog er Sean Penn mest kendt og rost for hans arbejde foran kameraet, men når man først har set ”The Pledge” så er der ingen tvivl om, at manden også kan lave film. Jeg må altså indrømme og bukke mig dybt i støvet for Penn, at han er en fremragende filmmager, endda måske bedre end folk der har været i branchen hele deres liv uden at opnå noget særligt.

Udover filmens stærke rolleliste, så fører den legendariske og altid velspil...Fakta

Medvirkende
Jerry Black Jack Nicholson
Margret Larsen Patricia Clarkson
Toby Jay Wadenah Benicio Del Toro
Strom Dale Dickey
Stan Krolak Aaron Eckhart
Monash Deputy Costas Mandylor
Læge Helen Mirren
Gary Jackson Tom Noonan
Duane Larson Michael O'Keefe
Lori Robin Wright Penn
Annelise Hansen Vanessa Redgrave
Jim Olstand Mickey Rourke
Eric Pollock Sam Shepard
Floyd Cage Harry Dean Stanton
Bag kameraet
Instruktion Sean Penn
Produktion Sean Penn, Michael Fitzgerald, Elie Samaha
Manuskript Jerzy Kromolowski
Fotografi Chris Menges
Klip Jay Lash Cassidy
Scenografi Bill Groom
Musik Klaus Badelt, Hans Zimmer
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 23.11.2001
Dvd 04.06.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2001
Spilletid 124 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 34.709
Selskab Warner Bros., Morgan Creek Productions, Franchise Pictures
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...