The Faculty

Lærerværelset på et amerikansk gymnasium invaderes af aliens. Snart truee hele verdenen med at blive overtaget af dem, hvis ikke fem brave unge studerende gør en indsats. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Action, Gyser, Science Fiction
Instruktør Robert Rodriguez
Medvirkende Jordana Brewster, Clea DuVall, Laura Harris, Josh Hartnett
Spilletid 102 min.
Biopremiere 21.05.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Clea DuVall

Clea Helen D'etienne Duvall fik for alvor opmærksomhed med teenage-gyseren 'The Faculty' (1998). Forinden havde hun medvirket i en række independent-film og tv-serier, blandt andet 'Buffy The Vampire Slayer' (1997-2003). I 1999 kunne hun opleves i selskab med Winona Ryder og Angela Jolie i James Mangolds 'Girl Interrupted' (1999). Duvall er ud...

Anmeldere

Scope
Filmfantasiens drengerøv

Instruktøren Robert Rodriguez forfriskede filmmediet med sin eksplosive filmfortælling "El Mariachi". Her var det fantasien og ikke økonomien, der var drivkraften. Hollywood blev med ét interesserede i den kun 23-årige filmmager. Rodriguez flyttede fra det glade amatørplan til et liv i filmens mekka. Her instruerede han den højoktane "Desperado" og genre-sjoverten "From Dusk till Dawn". I denne uge er Rodriguez så aktuel med sci-fi-splatter-komedien "The Faculty", der desværre bærer præg af, at Hollywoods pengemaskine har invaderet Rodriguez fantasi.

I 1991 lod Robert Rodriguez sig indlægge på et mexicansk hospital. Han tjente penge på at deltage i medicinske eksperimenter. Pengene skulle gå til at realisere hans drengedrøm om at instruere en actionfilm. Med de få penge på lommen, et gammelt kamera og et væld af venner i alle roller, gik Rodriguez i gang. De mange tekniske problemer, der tit var forårsaget af den manglende økonomi, fik Rodriguez til at vride sin fantasi. Kameravinklerne blev alternative, historien blev mere bizar, og tilsammen blev det til en gang grotesk tegneserieaction i filmen "El Mariachi".

Rebelske Rodriguez
Filmen høstede priser på flere af de alternative amerikanske filmfestivaler, og straks stod talentspejdere fra Hollywood på spring. Rodriguez instruktørdebut blev genfilmatiseringen af "El Mariachi", som fik titlen "Desperado" og havde superstjernen Antonio Banderas i hovedrollen. Under indspilningen af "Desperado" havde Rodriguez svært ved overgangen fra glad amatør til Hollywood-investering. Han lagde sig ud med filmens træge teknikere og overtog selv kameraet og filmklipperiet. Filmens producere var ved at rive håret af hinanden i økonomisk hysteri. Filmen leverede dog varen ved at være en toptunet actionfilm, garneret med et hidtil uset filmisk tempo og et herligt glimt i øjet. Rodriguez var en længe ventet filmrebel i Hollywoods tunge maskineri. Derefter fulgte "From Dusk till Dawn", der var et charmerende miskmask af psykopatisk roadmovie og vampyr-slasher. I Rodriguez tredje spillefilm "The Faculty", virker det desværre som om, at han er ved at overgive sig. Der må være gået Hollywood-penge i det, for den spektakulære fantasi mangler, og mainstream-tendenser har nu overmandet ham. Ole Bornedals løb ind i de samme problemer med sin film "Nightwatch", der ligesom "The Faculty" havde filmselskabet Dimension Film i ryggen.

Når stereotyper mødes
På Herrington High er alle ungdommens typer samlet. Vi møder bl.a. den nørdede Casey (Elijah Wood), roden Zeke (Josh Hartnett), den lækre Delilah (Jordana Brewster), enspænderen Stokely (Clea DuVall) og den nye elev Marybeth (Laura Harris). Disse helt forskellige unge må finde sammen, da en række underlige begivenheder ryster deres skole. Umiddelbart ser alt normalt ud, men det viser sig at skolens lærerstab er blevet invaderet af aliens. Langsomt er lærerne ved at sprede rumvæsnerne og overtage elevernes kroppe. Det bliver nu op til de fem unge at redde deres by og resten af jorden fra den totale invasion. Gruppen bliver rystet sammen i den fælles kamp, men paranoiaen lurer, for på overfladen ser det onde jo helt normalt ud. Hvis de skal gøre sig håb om at redde verdens befolkning, skal de finde og dræbe rumvæsnernes ophav, men det er lettere sagt end gjort. Så på deres hæsblæsende jagt venter der de unge helte masser af grimme overraskelser.

Dræberfilm
"The Faculty" savner den kultiske ironi fra "From Dusk till Dawn" og den åndeløse fortælleteknik fra "El Mariachi" og "Desperado". Det friske filmpust er forsvundet, fortælleglæden er pist væk og erstattet med en gængs science-fiction gyser, der sikkert falder i Hollywood-producenternes smag. Manuskriptet til "The Faculty" er forfattet af Kevin Williamson, der genoplivede og opfriskede slasher-genren med filmhittet "Scream". Ligesom Rodriguez har Williamson gjort det til en succesrig filmstil at blande ironi og pastiche, men stilen er allerede blevet plagieret til ukendelighed, og man har nu fået nok af de utallige unge-bliver-dræbt-på-stribe film, der hærger biograferne for tiden. Rodriguez og Williamson er simpelthen blevet indhentet af deres egen succes. Når Rodriguez-skuffelsen har lagt sig, øjner man, at "The Faculty" er en underholdende gyser, der står godt til en balje cola og en gang popcorn. "The Faculty" slår genre-kolleger som "Species" og "Alien 4" med flere længder. Den når ikke sit forbillede "De stjålne kroppe" til sokkeholderne, for den er på ingen måder overraskende. Men det, man ærgrer sig mest over i bif-mørket, er, at Hollywoods pengemænd endnu en gang har vundet over filmfantasiernes drengerøve.

Brugere

24/07-12Fin gyser.
Anonym

28/05-06Faculty
Mundkurv på....

28/08-05God invasionsfilm
Jeg synes virkelig at denne film er en god film, den kunne man da godt se på en skoledag sammen med vennerne i en time. Nok er den overnaturlig, men den er også absolut underholdende, tror mange vil syntes den er god når de ser den første gang.

Nok på grund af at filmen er god er fordi at Josh Hartnett og Elijah Wood er med i den. Elijah Wood spiller den yderst perfekte dengse/nørd som tæmker på andre/har omsorg for andre og det kan jeg godt lide ved ham. Han har desuden med i bl.a. Ringenes Herre-trilogien hvor han gjorde det virkelig godt, jamen Elijah, han kan spille enhver drengerolle og er den bedste drengeskuespiller nogensinde (selvom han er 24 år). Josh Hartnett spiller derimod den ultimative cool guy der kan/ved det hele... eller? Ham har jeg egentlig ikke så meget at sige om...

08/02-05fair nok
ok, jeg ville blot sige, at jeg er dybt uenig.

20/01-05brugerindlæg 2: 0 stjerner
Opsætningen af brugerprofiler er nu ændret, så indlæg uden stjerner ikke tæller med i gennemsnittet på profilen. Dog kan de stadig findes på listen over meninger.

mvh. Scope

20/01-05Super
Anonym
Godt initiativ Scope.

20/01-05brugerindlæg
Vi arbejder på at differentiere brugerindlæg, så man kan rense sine oversigter fra svar og kommentarer og kun få vist anmeldelser.

mhv. Scope

20/01-05Thomas
Anonym
Ja, men det er stadig en pain in the ...
Seperat rum til kommentarer udbedes! Tak tak. *GG*

Iøvrigt skulle der have stået "for stil" lige efter "American pie" i mit indlæg til Das.

20/01-05???
Anonym
"Selvom The Faculty muligvis er inspireret af de film du nævner, så synes jeg den har sin egen stil." skriver Das Gott. Men hvordan kan han sige det, når han tydeligvis ikke har set de andre film?
The Faculty er da mægtigt underholdende finder jeg, men også dybt, dybt uoriginal.

Force: Bad Luck....Synes også jeg har lagt mærke til, at når man skriver en sådan kommentar og er logget ind, så bliver det registreret under ens profil som man har givet en film nul stjerner. Jeg tænker på ideen med stemmeprocent til de forskellige genre, men det er selvfølgelig en mindre detalje.

20/01-05Tja
Hvis man kan kalde at blande "Invasion..." og "The Thing" med "American Pie", så har den vel sin egen stil, men det lyder nu lidt selvmodsigende. Min kritik gik nu også mest ud på, at filmen ikke opnår sit formål for mit vedkommende. Nemlig at være uhyggelig.

Jeg synes, at denne film var begyndelsen til hans nedtur og mere kommercielle film, men det er da fint, at du ikke er enig. ;o)

Thomas: Den vil jeg så lade gå videre til Gott.


Pis. Nu ryger indlægget ind under min profil.Fakta

Medvirkende
Delilah Profitt Jordana Brewster
Stokely Clea DuVall
Marybeth Louise Hutchinson Laura Harris
Zeke Josh Hartnett
Stan Shawn Hatosy
Harper Salma Hayek
Frøken Burke Famke Janssen
Fru Olson Piper Laurie
Caseys far Christopher McDonald
Drake Bebe Neuwirth
Casey Connor Elijah Wood
Bag kameraet
Instruktion Robert Rodriguez
Produktion Elizabeth Avellan
Manuskript Kevin Williamson
Fotografi Enrique Chediak
Klip Robert Rodriguez
Scenografi Cary White
Musik Marco Beltrami
Genrer og relationer
Genre Action, Gyser, Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 21.05.1999
Dvd 01.08.2003
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 102 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 24.662
Selskab Dimension Films
Biodistributør Nordisk Film

Se også...