Stjernekrigen (Star Wars)

I en fjern fortid i en fjern galakse har det onde Imperium underlagt sig hele universet. Hele universet? Nej, der er en lille gruppe ukuelige oprørere, der har sat sig til modværge. Den unge Luke Skywalker slutter sig til oprørerne og kommer til at kæmpe sammen med rumsmugleren Han Solo og den smukke prinsesse Leia mod Imperiets nyeste og mest frygtindgydende våben: Dødsstjernen. © Scope

Produktionsår 1977
Genre Adventure, Science Fiction
Instruktør George Lucas
Medvirkende Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing
Spilletid 121 min.
Biopremiere 30.12.1977
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #28
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Carrie Fisher

Med rollen som den slagfærdige prinsesse Leia med frikadellefletningerne i de tre første Star Wars-film var Carrie Frances Fishers plads i filmhistorien sikret. Siden har hun primært påtaget sig biroller i en række komedier, der ikke sjældent har været af mere end tvivlsom kvalitet. Carrie er barn af showbiz-parret Debbie Reynolds og Eddie Fi...

Anmeldere

Scope
Eventyrligt

"Stjernekrigen" får repremiere i en restaureret version, med nye scener og digitalt forbedrede effekter - til glæde for alle drenge og piger, store og små!

For længe, længe siden...
Sommer 1982: En lille dreng sidder og hopper på et biografsæde i Holstebro, helt dårlig af spænding og forventning. Han har plaget sin far længe for at blive kørt de 60 kilometer til biografen. Forventningens glæde er blandet med frygt for at kontrolløren skal opdage og bortvise den lille dreng. Og faderen sidder ved siden af, let skeptisk ved tanken om at skulle slæbe sig igennem science fiction film nummer 117 af mere eller mindre tvivlsom karakter.

Endelig begynder eventyret: Kæmpemæssige rumskibe drøner over lærredet og udkæmper drabelige slag. Robotter, mærkelige væsener, rigtige helte, stormtropper med den ondeste og mest uhyggelige skurk, Darth Vader, i spidsen. Lyssværd, X-vinge-jagere, Dødsstjernen og de gode mod de onde på gammeldags manér. Den lille dreng blev fuldstændig opslugt af Luke Skywalker, Han Solo (- Hans Ole, som moderen mente, han måtte hedde) og alle de andre i "Stjernekrigen". Så laserpistoler og lyssværd blev de foretrukne håndvåben i sensommeren 1982, 60 km fra Holstebro.

15 år senere
Den lille dreng er blevet ældre, dog muligvis ikke af sind, for nu sidder han igen og hopper på et biografsæde, denne gang i København. Oh, fryd at skulle gense sin barndoms helte, og uden risiko for at blive verfet ud af en bidsk kontrollør! Endnu en gang buldrer den enorme stjernekrydser gennem det ydre rum og markerer starten på "Stjernekrigen", og det giver et sug i maven på den nu lidt ældre dreng.

Man må tage hatten af for George Lucas og hans både meget klassiske og meget nyskabende rum-eventyr. For det holder. Historien om de idealistiske oprøreres kamp mod det onde Imperium og Dødsstjernen er universel, men Lucas trækker (mindst) på både western-, action-, fantasy-, horror-, og komediegenren i en grad, så ingen producer ved sine fulde fem i sin tid ville have noget med filmen at gøre. I dag kan man konstatere, at "Stjernekrigen" er en af de mest succesrige film nogensinde, den har opnået både klassiker- og kultstatus, og den satte nye standarder for science fiction-genren. Stadigt aktuelle standarder for øvrigt, se blot "Independence Day" til eksempel.

Ingen undskyldninger - bare se den!
Og tag ikke kun en gammel fans ord for "Stjernekrigen"s fortræffeligheder. Min ledsager havde aldrig set den før, men hun var aldeles begejstret. Hun gik selvfølgelig glip af fornøjelsen ved at identificere de nye scener og visuelle effekter (- derfor tilføjelsen "Special Edition"), til gengæld fik hun lov til at opleve løjerne for første gang. For resten har jeg ikke spor dårlig samvittighed over at have lokket min far til at køre de 60 kilometer - "Stjernekrigen" var og er rigeligt turen værd.

Brugere

27/06-16MÅ KRAFTEN VÆRE MED DIG FOR EVIGT, GEORGE LUCAS
Farvel til eventyrets store entreprenør.

Ja, han er altså ikke død - men han er officielt gået på en slags pension. Jeg har kæmpe respekt for manden, som har givet mig, og mange andre, de største eventyr, vi har set på film. De fleste andre eventyrfilm er baseret på historier, som allerede var skrevet som bøger - det særlige ved George Lucas' eventyr er, at de er skrevet direkte til biografens lærred, og det er måske det, der gør, at de fungerer så godt. Man har ikke skullet skære en hæl og hugge en tå for at få det hele til at fungere.

George Walton Lucas Jr. blev født I det herrens år 1944. Egentlig ville han have været racerkører, med den drøm satte en ulykke en stopper for. Det kan man da kalde held i uheld.

Hans anden store interesse, film, førte ham til et studie hos Unive...

16/03-16Da Lucas skød først 15
(De-specialized Edition)

Fænomenet som fødte den moderne blockbuster. Lucas' rumeventyr (jeg har altid set den mere som et eventyr end en opera) er stadig en umanerlig underholdende, medrivende og opslugende film. Idérigdommen i de mange karakterer og forskellige universer er så stor og passioneret, at selv de nye og kommende generationer, der har 'set det hele', ikke har set DET HER. Den fabelagtige helte-trio kunne sagtens drive filmen frem alene, men mesterskurken Vader og stedfar-mentor Obi-Wan (en perfekt castet Alec Guinness) ophøjer fortællingen til ikonisk status.

George Lucas låner frit og lystigt fra forskellige religioner og mytologier, men han forsøger heller ikke at skjule det, hvilket gør, at filmens simplicitet ender med at være en charmerende kvalitet fremfor et klu...

29/01-16At gense den var en fejl! 1
Efter at have genset alle star wars film inkl den nye, må jeg indrømme at denne slet ikke var som jeg huskede den. Den var banebrydende dengang, men hvor er det nedbrydende at se den nu. Darth vaders (David Prowse) havde ikke helt styr over sin tilgang til figuren og spiller akavet samt dilettantisk. Figurerne samt effekterne er slet ikke af samme kvalitet som i de næstfølgende. Det er måske mere nostalgien som hitter, men kvaliteten af skuespil samt effekter er ikke god.Historien er ikke særlig spændende, så derfor var det svært ikke at nikke engang imellem de laaaaaaange scener.
Dog er jeg stor fan af de de andre star wars.

23/02-15

14/06-12Ingen Over Star Wars 1
Det fremragende ekstramateriale i den gamle Star Wars boks, fortæller hvor meget Lucas & Co. måtte igennem og at ingen troede på filmen. Lucas gik fra dør til dør og ingen ville sætte penge i hans manuskrift da de aldrig ville tjene pengene hjem igen. Den gang spillede den slags film ikke ret mange penge hjem. Historien har i øvrigt gentaget sig med en hvis kvinde, som hed Rowling som også måtte en del igennem før hendes bog blev sendt ud til læserne.

Star Wars kom endelig på det store lærred fuldstændig uden tro på den fra filmselskabet. Men, men, men....den tjente ufattelig mange penge, kun Borte med blæsten havde tjent flere penge og den dag i dag sidder den stadig på indtjeningstronen. Lucas kunne herefter gøre lige hvad der passede ham og han havde endda alle rettigheder da films...

26/11-10FÆNOMENAL!
Star Wars er en af de aller ypperste dele af filmhistorien. Stjernekrigen er også en af de aller bedste film nogensinde lavet.
Det er sci-fi der får dig til at ønske du kunne være en Jedi og kæmpe mod de onde magter.

May the force be with you - ingen tvivl om at den var med George Lucas under både den oprindelige triologi - og den nye.

Alle star wars film skal ses.

02/11-09Bedste film nogensinde
Uden tvivl kan jeg sige at det er den bedste film jeg nogensinde har set og der er ikke nogen andre film der kan erstatte den.

Se den originale udgave fra 1977 ikke dem fra 1997 og 2004.

09/06-09En af de fedeste star wars
Anonym
Helt klart en af de fedeste star wars. Den er virkelig fed!!!!

19/10-08Fantasiens helt store triumf 2
Som taget ud fra ens egen vilde fantasi om rumkrige, universet og aliens, stormer der et buldrende, imponerende bombastisk rumskib laserskydende efter et lille, rumfartøj, underlagt tonerne af monstrøs symfoni, som stadig den dag i dag, ejer en sjælden form for episk perfektion, hen over skærmen. En visuel mester har på enlig vis, formået at skabe et elsket univers, som gav og stadig giver sin famøse efterklang af lyssværd, et hvis tungt åndedræt og laserskud gennem hele filmhistorien. En efterklang som ved premieren gav slagkraft af dimensioner og lagde grundstenen for ægte, store Hollywood-blockbusters, eller decideret tog dette fænomen til nye højder.

’Star Wars’ – eller som jeg nostalgisk elsker, at kalde den, ’Stjernekrigen’ – har siden, George Lucas frygtløs kastede sig over pr...

06/08-08The saga begins!
Det er simpelt hen en af de bedste film jeg nogensinde har set, utrolige flotte effecter, og fremragende histoire!

The Force Will always be with you!Fakta

Medvirkende
Luke Skywalker Mark Hamill
Han Solo Harrison Ford
Prinsesse Leia Organa Carrie Fisher
Grand Moff Wilhuff Tarkin Peter Cushing
Obi-Wan Kenobi Alec Guinness
C-3PO Anthony Daniels
R2-D2 Kenny Baker
Chewbacca Peter Mayhew
Darth Vader David Prowse
Darth Vader (stemme) James Earl Jones
Onkel Owen Lars Phil Brown
General Jan Dodonna Alex McCrindle
Bag kameraet
Instruktion George Lucas
Produktion Gary Kurtz, Rick McCallum
Manuskript George Lucas
Fotografi Gilbert Taylor
Klip Richard Chew, Paul Hirsch, Marcia Lucas
Scenografi John Barry (I)
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Adventure, Science Fiction
Nøgleord Det ydre rum, Stjernekrigen
Relaterede film Star Wars: Episode I - Den usynlige fjende, Star Wars: Episode II - Klonernes angreb, Imperiet slår igen, Jedi-ridderen vender tilbage, Star Wars: Episode III - Sith-Fyrsternes Hævn, Spaceballs - rumnødderne, Star Wars: The Clone Wars (org. version), Star Wars: Episode I - Den usynlige fjende - 3 D, Star Wars: The Force Awakens - 3 D, Star Wars: The Force Awakens - 2 D, Rogue One: A Star Wars Story - 3 D, Star Wars: The Last Jedi - 3 D, Star Wars: The Last Jedi - 2 D, Solo: A Star Wars Story - 2 D, Solo: A Star Wars Story - 3 D
Premieredatoer
Biograf 30.12.1977
Repremiere 04.04.1997
Dvd 21.09.2004
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Star Wars: Episode IV - Et nyt håb, Star Wars Episode IV: A New Hope
Land USA
Produktionsår 1977
Spilletid 121 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 520.020 (#95)
Selskab Lucas Film Ltd, 20th Century Fox
Biodistributør Constantin Film

Se også...